3/9/15

Ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας αναφορικά με την υλοποίηση των μέτρων στον τομέα των καυσίμων

Ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας αναφορικά
με την υλοποίηση των μέτρων στον τομέα των καυσίμων

 
Με αφορμή τη σημερινή ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, υπό την προεδρία του Υπουργού κ. Γιώργου Λακκοτρύπη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, των Οργανώσεων Καταναλωτών, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής, για παρουσίαση του ηλεκτρονικού παρατηρητηρίου λιανικών τιμών καυσίμων και των σχετικών εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα και tablets, αλλά και για ενημέρωση και συζήτηση όλων των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και υλοποιούνται στον τομέα των καυσίμων, σημειώνονται τα εξής:

Το Υπουργείο Ενέργειας εξετάζει σε βάθος τις διαχρονικές στρεβλώσεις στη χονδρική και τη λιανική αγορά καυσίμων και προχωρεί στη διαμόρφωση και τη σταδιακή υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων. Στόχος των προσπαθειών που καταβάλλονται, με τη συνεχή συνεργασία και την ανταλλαγή απόψεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, είναι η εφαρμογή μέτρων που θα επιτρέψουν τη διαφάνεια, την αποτελεσματική παρακολούθηση και τη βελτίωση του ανταγωνισμού στην αγορά καυσίμων, η οποία από το 2004 είναι ελευθεροποιημένη.

Για τον σκοπό αυτό έχει πραγματοποιηθεί σειρά συναντήσεων, τόσο στο Υπουργείο Ενέργειας όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων στο πλαίσιο συνεδρίας της αρμόδιας Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά τις οποίες έχουν συμφωνηθεί και εξαγγελθεί δημόσια αριθμός μέτρων για τον τομέα των καυσίμων. Ακολουθεί η συνοπτική παρουσίαση αυτών των μέτρων, καθώς και της προόδου υλοποίησής τους.

Α. Ενίσχυση της διαφάνειας των τιμών των καυσίμων
 
I. Μέτρο: Υλοποίηση νομοθετικής ρύθμισης για ηλεκτρονική λήψη πληροφοριών με σκοπό τη δημιουργία ηλεκτρονικού παρατηρητηρίου λιανικών τιμών καυσίμων, μέσω του οποίου οι καταναλωτές θα έχουν στη διάθεσή τους τις τιμές σε πραγματικό χρόνο. Πρόκειται για μέτρο που αναμένεται να συμβάλει, επίσης, στη βελτίωση του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά καυσίμων.

Ενέργειες/Βαθμός Εφαρμογής: Το μέτρο έχει υλοποιηθεί και το ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο είναι διαθέσιμο στους καταναλωτές, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ενέργειας www .mcit.gov .cy. Τόσο το Παρατηρητήριο όσο και η πρώτη σχετική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και tablets με ονομασία “ Map Cyprus”, παρουσιάστηκαν δημόσια κατά τη σημερινή σύσκεψη (σημειώνεται ότι βρίσκονται σήμερα υπό ανάπτυξη και άλλες εφαρμογές).

II. Μέτρο: Έκδοση εβδομαδιαίου δελτίου επισκόπησης τιμών καυσίμων για ενημέρωση των καταναλωτών, μέσα από το οποίο θα δίνεται και η δομή της εκάστοτε τιμής.

Ενέργειες/Βαθμός Εφαρμογής: Το μέτρο έχει υλοποιηθεί και το δελτίο επισκόπησης των τιμών των καυσίμων εκδίδεται εβδομαδιαίως στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Ενέργειας και αποστέλλεται ηλεκτρονικά σε διάφορους φορείς. Στο εν λόγω δελτίο δίνεται η εκτιμώμενη δομή της εκάστοτε λιανικής τιμής, συμπεριλαμβανομένων των φόρων, του εκτιμώμενου κόστους εισαγωγής και των εκτιμώμενων περιθωρίων των εταιρειών και πρατηρίων. Επιπρόσθετα, γίνεται σύγκριση με τη μέση εβδομαδιαία τιμή της ΕΕ, ενώ το δελτίο έχει εμπλουτιστεί και με τη συμπερίληψη των διακυμάνσεων των τιμών Platts. Τονίζεται εδώ ότι στην Κύπρο εισάγονται αποκλειστικά διυλισμένα προϊόντα πετρελαιοειδών (και όχι αργό πετρέλαιο) , οι τιμές εμπορίας των οποίων καθορίζονται από τις τιμές Platts.

Β. Αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της αγοράς των καυσίμων
 
I. Μέτρο: Το Υπουργείο Ενέργειας προχωρεί στην υιοθέτηση των συστάσεων του Γενικού Ελεγκτή και ετοιμάζει σχετικό πλαίσιο για όλες, συμπεριλαμβανομένων της αναθεώρησης του ύψους των εξόδων/κέρδους, καθώς και του καθορισμού κριτηρίων από τον Υπουργό.

Ενέργειες/Βαθμός Εφαρμογής: Ο Οίκος Grant Thornton ανέλαβε τη διεξαγωγή μελέτης και την υποβολή συγκεκριμένων εισηγήσεων προς τον σκοπό αυτό. Η έκθεση, με τις εισηγήσεις, θα υποβληθεί στο Υπουργείο περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Γ. Ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τομέα των καυσίμων
 
I. Μέτρο: Εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου για βελτίωση του ανταγωνισμού στην αγορά (π.χ. με την προώθηση της λειτουργίας νέων ανεξάρτητων πρατηρίων).

Ενέργειες/Βαθμός Εφαρμογής: Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και αποτελεί αντικείμενο διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς.