Ομιλία του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας και Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρίστου Χριστοφίδη στην κηδεία των λειψάνων του ήρωα Κώστα Φωτίου, στο Κίτι
19/09/2010
Κηδεύουμε σήμερα τα οστά ακόμη ενός ήρωα της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας. Κηδεύουμε τα οστά του Έφεδρου Ανθυπολοχαγού Κώστα Φωτίου. Αποτίνουμε φόρο τιμής και δεχόμαστε, επιτέλους, μαζί μας τον πολυαγαπημένο για τους οικείους του Κώστα.
Ο Κώστας Φωτίου γεννήθηκε στο κατεχόμενο από το 1974 χωριό Πηγή Αμμοχώστου. Παιδί του Ανδρέα Φωτίου και της Ελένης Φωτίου από την Πηγή, είχε ακόμη τέσσερα αδέλφια, με μεγαλύτερο τον μακαρίτη Φώτη και μικρότερα αδέλφια την Ανδρούλα, τον Κυριάκο και τον Σταύρο.
Ο Κώστας, αφού τέλειωσε το Δημοτικό Σχολείο της Πηγής και το Λύκειο Αρρένων Αμμοχώστου, κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά. Αφού πέρασε από τη Σχολή Ευελπίδων έγινε Ανθυπολοχαγός υπηρετώντας τη στρατιωτική του θητεία στο στρατόπεδο «Γρηγόρη Αυξεντίου» στο Βαρώσι. Στη συνέχεια εργάστηκε στο ασφαλιστικό τμήμα της εταιρείας «Ν.Π. Λανίτης». Όλο αυτό το χρονικό διάστημα είχε ενεργή κοινωνική και αθλητική δράση στο χωριό του και, συγκεκριμένα, στο σωματείο «Ολυμπιακός Πηγής».
Τον Μάρτιο του 1973 παντρεύτηκε την Κυριακή Θεωρή Πέτρου, τη σύντροφο της ζωής του, και λίγο αργότερα απέκτησαν τον Θεόδωρο ο οποίος έμελλε να ήταν το μοναδικό παιδί της οικογένειας, χωρίς μάλιστα αναμνήσεις από τον αγαπημένο του πατέρα.
Με την εκδήλωση του φασιστικού, προδοτικού πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του 1974, ο Κώστας Φωτίου, ενταγμένος στην Αριστερά και υποστηρικτής των πατριωτικών, νομίμων δημοκρατικών δυνάμεων, κλήθηκε από τους πραξικοπηματίες να παρουσιαστεί σε στρατιωτική μονάδα από την οποία αφέθηκε ελεύθερος στις 18 Ιουλίου. Με την έναρξη της τουρκικής εισβολής κατατάγηκε στη Λάρνακα. Ως Ανθυπολοχαγός διορίστηκε διμοιρίτης του 3ου λόχου.
Το 226 Τάγμα Πεζικού, μετά από διάφορες πολεμικές αποστολές, κατέληξε σε περιοχή του Παλαίκυθρου. Στις 14 Αυγούστου, με την εκδήλωση της 2ης φάσης της εισβολής, το Τάγμα έλαβε εντολές να προωθηθεί προς την περιοχή Τραχωνίου – Μιας Μηλιάς για αναχαίτιση των Τούρκων εισβολέων. Η διμοιρία του Φωτίου πήρε θέση μάχης έξω από το Τραχώνι Κυθρέας. Οι εισβολείς, ενισχυμένοι με μεγάλο αριθμό αρμάτων μάχης και έχοντας αεροπορική κάλυψη, διέσπασαν τις αμυντικές γραμμές της Εθνικής Φρουράς στη Μια Μηλιά και κινούνταν προς την περιοχή Τραχωνίου Κυθρέας και Κουτσοβέντη.
Οι μάχες του 1974 ήταν άνισες. Τέτοιο ήταν το μέγεθος της προδοσίας, που τα παλικάρια μας είχαν να αντιμετωπίσουν πάνοπλους εισβολείς με ελάχιστα μέσα. Αρκετές φορές ο οπλισμός της Εθνικής Φρουράς χρησιμοποιήθηκε από τους πραξικοπηματίες κατά δημοκρατικών αντιστασιακών, ακόμη και την ώρα που η Τουρκία εισέβαλλε στην Κύπρο.
Μοιραία διατάχθηκε οπισθοχώρηση. Από την ώρα κατά την οποία άρχισε η οπισθοχώρηση των ανδρών μας, ο Φωτίου δεν έδωσε σημεία ζωής και, έκτοτε, θεωρείτο αγνοούμενος. Η εκταφή των λειψάνων του πεσόντος πραγματοποιήθηκε το 2007 από ομαδικό τάφο που εντοπίστηκε σε περιοχή του χωριού Αγιά και τα οστά του ήρωα ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA. Από τις ανθρωπολογικές εξετάσεις αποδεικνύεται ότι ο Κώστας Φωτίου εκτελέστηκε εν ψυχρώ.
Είμαι σίγουρος ότι η ανακοίνωση της ανεύρεσης των λειψάνων στην οικογένειά του έγινε σε κλίμα βαθιάς θλίψης και ανείπωτου πόνου. Ταυτόχρονα, όμως, είμαι σίγουρος ότι υπήρξε πίσω από τον πόνο και ένα αίσθημα ικανοποίησης. Ικανοποίησης γιατί μετά από 36 χρόνια αναμονής και μοναχικών δακρύων, έφτασε η ώρα όλοι οι συγγενείς και φίλοι να νιώσουν την ικανοποίηση μιας αξιοπρεπούς κηδείας, αλλά ιδιαίτερα γιατί έφτασε η ώρα ο Κώστας Φωτίου να κερδίσει ορισμένα δευτερόλεπτα έστω αναγνώρισης και καταξίωσης μέσα στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου.
Ξέρω, όμως, από πρώτο χέρι ότι στην τραγωδία των αγνοουμένων και των πεσόντων της κυπριακής τραγωδίας, υπάρχουν και άλλοι ήρωες. Ένας γιος που δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα του και μια μάνα που αναγκάστηκε να σταθεί μόνη της στον ανθό της νιότης της. Τραγικοί γονείς με τον ατέλειωτο καημό του χαμένου γιου και αδέλφια που καρτερικά πρόσμεναν τον άνθρωπο με τον οποίο μοιράστηκαν τη ζωή τους για τόσα χρόνια.
Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες
Με την έναρξη της διαδικασίας των απευθείας διαπραγματεύσεων, η δική μας πλευρά κατάφερε να διασφαλίσει μια διαδικασία, η οποία μας προφυλάσσει από κακοτοπιές του πρόσφατου παρελθόντος. Διασφαλίσαμε την κυπριακή ιδιοκτησία της διαδικασίας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι δυνατό να γίνουν, σε οποιαδήποτε φάση της διαδικασίας, αποδεκτά ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.
Εμείς θα ακολουθήσουμε και θα υπερασπιστούμε τη συμφωνημένη διαδικασία. Πρέπει να αποφύγουμε επικίνδυνες ατραπούς του πρόσφατου παρελθόντος. Ανεξάρτητα από προθέσεις όσων προτείνουν αλλαγή της διαδικασίας, πρέπει να προσμετρούμε στις αναλύσεις μας το πως και η τούρκικη πλευρά βλέπει ενδεχόμενη αλλαγή της διαδικασίας. Για την τούρκικη πλευρά, ενδεχόμενη διεύρυνση της διαδικασίας των συνομιλιών σημαίνει διαδικασία τύπου «Μπούργκενστοκ», η οποία δεν είναι αποδεκτή από τη δική μας πλευρά, όπως ομόφωνα σημειώθηκε μερικές φορές στο Εθνικό Συμβούλιο.
Είμαστε έτοιμοι να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια που προσφέρει ο διακοινοτικός διάλογος. Όταν ο διάλογος αυτός οδηγήσει σε συμφωνία για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, εμείς έχουμε προτείνει τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, με συγκεκριμένη σύσταση, για τη συζήτηση και επίλυση των διεθνών πτυχών του προβλήματος.
Κάποιοι επισημαίνουν ότι το πρόσφατο τρίπτυχο των προτάσεων του Προέδρου Χριστόφια στο οποίο περιλαμβάνονται προτάσεις για επιτάχυνση της διαδικασίας, ενίσχυσης των προσπαθειών για λύση και επίλυσης ζητημάτων που εγείρονται σε σχέση με το Κυπριακό όπως η μεθόδευση για το λεγόμενο απευθείας εμπόριο, δεν γίνεται αποδεκτό από την τούρκικη πλευρά. Προσθέτουν μάλιστα ότι για το λόγο αυτό η πρότασή μας δεν είναι ρεαλιστική.
Εμείς απαντούμε ότι δεν καταθέτουμε τα όπλα. Η πρωτοβουλία που αναλάβαμε με το τρίπτυχο των προτάσεών μας έτυχε ενθαρρυντικής υποδοχής διεθνώς, έτυχε μέχρι και ανοικτής στήριξης από πολλά κράτη, ορισμένα εκ των οποίων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο Κυπριακό. Καταθέσαμε μια πρόταση που στηρίζεται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και από την οποία επωφελούνται όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στο Κυπριακό. Οι προτάσεις μας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως μια σύνοψη θέσεων που έχουν κατά καιρούς κατατεθεί στο Εθνικό Συμβούλιο, τις οποίες την κατάλληλη στιγμή καταθέσαμε ως συνολική πρόταση της δικής μας πλευράς. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε μια τέτοια πρόταση μόνο επειδή για τους δικούς της λόγους η τούρκικη πλευρά, σε αυτό τουλάχιστον το στάδιο, την απορρίπτει.
Την ίδια ώρα που η δική μας πλευρά υποβάλλει υποβοηθητικές για τη διαδικασία προτάσεις, διάφοροι Τούρκοι αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν φορτικά τα περί χρονικού καταληκτικού ορόσημου. Αν η τουρκική πλευρά ενδιαφέρεται όντως για λύση το συντομότερο δυνατό, θα πρέπει να το αποδείξει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων και όχι με επικοινωνιακού τύπου δηλώσεις. Αλλιώς θα πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη για την όλη στάση της.
Οφείλουμε, μπροστά στα ιερά οστά των ηρώων μας να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Πρέπει να αποτρέψουμε την καταστροφική διχοτόμηση. Να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας θα ζήσουν ελεύθερα στην πατρίδα τους μακριά από τους κινδύνους του παρελθόντος. Να μάθουμε από την ιστορία μας. Τα μεγάλα λόγια και οι μαξιμαλιστικοί στόχοι οδήγησαν στην καταστροφή.
Χρειαζόμαστε ενότητα, θάρρος, όραμα και πραγματισμό στις πολιτικές μας εκτιμήσεις. Μόνο έτσι θα αποτινάξουμε την κατοχή. Μόνο έτσι θα επιτύχουμε τον στρατηγικό μας στόχο για επανένωση της πατρίδας και του λαού μας στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μόνο έτσι θα αποτρέψουμε την καταστροφική διχοτόμηση και τους καταστροφικούς κινδύνους για το μέλλον.
Αυτό θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τους ήρωές μας.
Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του VOULI.NET | Αίτηση Συνδρομητή