8/9/15

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον Ύπατο Αρμοστή της Αυστραλίας




Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον Ύπατο Αρμοστή της Αυστραλίας στην Κύπρο κ. Trevor Peacock,

με την ευκαιρία της αναχώρησής του από την Κύπρο.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής εξήρε τις πολύ καλές σχέσεις Κύπρου – Αυστραλίας και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον κ. Peacock για την ουσιαστική συμβολή του κατά τη διάρκεια της τετραετούς του θητείας στην Κύπρο, στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, τόσο στο διακοινοβουλευτικό όσο και στο διακρατικό επίπεδο.

Ο κ. Ομήρου ενημέρωσε στη συνέχεια τον κ. Peacock για την παρούσα φάση του κυπριακού προβλήματος και τις προοπτικές που διάνοιξε η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας, ωστόσο, ότι το κλειδί της λύσης του Κυπριακού παραμένει στα χέρια της Άγκυρας και ως εκ τούτου, αυτό που απαιτείται για επίτευξη ουσιαστικής προόδου είναι η αλλαγή της τουρκικής στάσης.

Από πλευράς του, ο απερχόμενος Αυστραλός Ύπατος Αρμοστής επαναβεβαίωσε τη σταθερή στήριξη της Αυστραλίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Παράλληλα, εξήρε τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, χαρακτηρίζοντας τις ως φυσικούς φίλους, που πέραν της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, τους συνδέει και η παρουσία μεγάλης και δραστήριας κυπριακής κοινότητας στην Αυστραλία.  

Οι κ.κ. Ομήρου και Peacock συζήτησαν επίσης για την οικονομική κατάσταση σε Κύπρο και Αυστραλία και τις προσπάθειες σταθεροποίησης και ανάκαμψης στο πλαίσιο της ευρύτερης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Τέλος, αντάλλαξαν απόψεις για το κρίσιμο ζήτημα της μετανάστευσης και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
_____________