8/9/15

Η διατήρηση τραπεζικού λογαριασμού στο εξωτερικό δεν είναι παράνομη πράξη, δηλώνει ο Υπουργός Οικονομικών

  Η διατήρηση τραπεζικού λογαριασμού στο εξωτερικό
δεν είναι παράνομη πράξη, δηλώνει ο Υπουργός Οικονομικών


Η διακίνηση κεφαλαίων και η διατήρηση καταθέσεων εκτός Κύπρου είναι απόλυτα νόμιμη πράξη, υπογράμμισε Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης. Μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησής του με την Πρέσβη του Ισραήλ κα Yael Ravia - Zado , στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην Λίστα Λαγκάρντ και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την εξέταση και την αξιολόγηση των πληροφοριών.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Υπουργός είπε ότι «μετά από διαβουλεύσεις με τις Γαλλικές Αρχές, κλήθηκε ο Έφορος Φορολογίας, ο οποίος παρέλαβε διά χειρός τη σχετική Λίστα. Να υπενθυμίσω πως η Λίστα Λαγκάρντ αφορά ουσιαστικά τον κατάλογο των καταθετών σε μια μεγάλη ελβετική τράπεζα, την HSBC . Οι Φορολογικές Αρχές της Κύπρου έχουν πράγματι λάβει τη σχετική πληροφόρηση για φερόμενους Κύπριους καταθέτες που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο ή άλλους που παρουσιάζουν κυπριακή διεύθυνση.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως η διατήρηση τραπεζικού λογαριασμού στο εξωτερικό δεν είναι παράνομη πράξη. Βεβαίως και επιτρέπεται. Η διακίνηση κεφαλαίων και η διατήρηση καταθέσεων εκτός Κύπρου είναι απόλυτα νόμιμη πράξη. Ούτε και η συμπερίληψη κάποιου ονόματος στον συγκεκριμένο κατάλογο αυτομάτως θα πρέπει να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο συγκεκριμένος καταθέτης έχει φοροδιαφύγει, αλλά ασφαλώς –όπως οι Φορολογικές Αρχές πράττουν σε κάθε περίπτωση-, τα συγκεκριμένα στοιχεία θα ελεγχθούν για να επιβεβαιωθεί ότι οι συγκεκριμένες καταθέσεις, όπως αποτυπώνονται στον κατάλογο, έχουν προέλθει από εισόδημα, το οποίο έχει φορολογηθεί. Ότι, δηλαδή, έχουν ελεγχθεί τα εισοδήματα και έχουν φορολογηθεί.

Δεν θα ήταν διαφορετικός ο έλεγχος αν ο συγκεκριμένος κατάλογος αφορούσε καταθέσεις σε ένα εγχώριο τραπεζικό ίδρυμα. Θέλω να το τονίσω: Δεν θα ήταν διαφορετικός ο έλεγχος ή ο χειρισμός. Εν πάση περιπτώσει, θα τύχει και ήδη τυγχάνει εξεζητημένου ελέγχου και επεξεργασίας από τις Φορολογικές Αρχές του κράτους, οι οποίες είναι και οι μόνες που, διά νόμου, έχουν την ευθύνη και το δικαίωμα να επεξεργαστούν τις σχετικές πληροφορίες».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι «είναι διαρκείς και εντατικές οι προσπάθειες των Φορολογικών Αρχών να αξιολογούν τέτοια δεδομένα και τέτοιες πληροφορίες και να προβαίνουν στις επιβολές της φορολογίας, εάν φυσικά, προκύπτει κάτι τέτοιο.

Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει εμπλοκή και της ΜΟΚΑΣ στην αξιολόγηση των πληροφοριών, ο κ. Υπουργός σημείωσε: «Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω εμπλοκή της ΜΟΚΑΣ. Πιθανώς, εάν αυτό προκύψει από την εξέταση και την αξιολόγηση των δεδομένων, θα το θεωρούσα πιθανό, αλλά δεν μπορώ, βεβαίως, να επιβεβαιώσω.

Δεν είμαι σε θέση να δώσω απαντήσεις είτε σε σχέση με τον αριθμό είτε με τις κατηγορίες των όσων εμφανίζονται στον κατάλογο, γιατί πολύ απλά και σκόπιμα δεν έχω καν ζητήσει να δω και δεν έχω λάβει τον συγκεκριμένο κατάλογο, λόγω της πολιτικής ευαισθησίας που είμαι βέβαιος ότι όλοι κατανοείται. Δόθηκε ο κατάλογος με συγκεκριμένους όρους που προβλέπονται από ευρωπαϊκές Οδηγίες, τις Φορολογικές Αρχές της Γαλλίας, τις Φορολογικές Αρχές της Κύπρου. Θα τύχουν διαχείρισης από αυτούς που διά νόμου έχουν την ευθύνη και δεν είναι ζήτημα ούτε για μένα ούτε για τον οποιοδήποτε άλλο πολιτικό πρόσωπο να εξετάσει, να δει, να μετροφυλλίσει και βεβαίως να δώσει πληροφόρηση για αυτόν τον κατάλογο. Αυτό θα γίνει αυστηρά στο πλαίσιο που η νομοθεσία καθορίζει».

Κληθείς να πει ποια θα είναι η διαχείριση όσων περιλαμβάνονται στον κατάλογο και εκ των υστέρων διευθετήσουν τις φορολογικές τους εκκρεμότητες, ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε «αναλόγως της περίπτωσης και αν διαπιστωθεί παράληψη πληρωμής φορολογίας, όχι μόνο η φορολογία επιβάλλεται και καθίσταται πλέον υποχρεωτική η πληρωμή της, αλλά και οι σχετικές ποινές».

Σε παρατήρηση ότι υπάρχει προδιάθεση από την Νομοθετική Εξουσία ότι θα αξιώσουν από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών τα ονόματα όσων περιλαμβάνονται στην Λίστα, ιδιαίτερα εκείνων που θα αποδειχθεί ότι όντως είχαν φοροδιαφύγει, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι σε τέτοια περίπτωση η Βουλή θα πρέπει να τροποποιήσει τη νομοθεσία που ίδια έχει ψηφίσει. «Προσωπικά και πολιτικά, δεν θα είχα καμία ένσταση στη δημοσιοποίηση, αλλά δεν μπορεί, από τη μια, να υπάρχουν νομοθεσίες που να επιβάλλουν στον Έφορο την εμπιστευτικότητα και, την ίδια στιγμή, να ζητάμε από τον Έφορο να παραβιάσει τη νομοθεσία. Συνεπώς, οι νομοθεσίες θα εφαρμοστούν και αν υπάρξει νομοθεσία που επιτρέπει τη δημοσιοποίηση, προσωπικά δεν θα είχα κανένα πρόβλημα», κατέληξε ο Υπουργός Οικονομικών.