8/9/15

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ηγέτης της Τ/Κ κοινότητας εγκαινίασαν έκθεση προσωπικών αντικειμένων του Γλ. Κληρίδη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ηγέτης της Τ/Κ κοινότητας
εγκαινίασαν έκθεση προσωπικών αντικειμένων του Γλ. Κληρίδη

 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί τέλεσαν χθες βράδυ τα εγκαίνια της έκθεσης προσωπικών αντικειμένων του Γλαύκου Κληρίδη, τα οποία δώρισε η θυγατέρα του κα Καίτη Κληρίδη στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας του Ιδρύματος Κώστα και Ρίτας Σεβέρη.
 
Στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα έχω το προνόμιο να είμαι εδώ με τον Μουσταφά Ακιντζί, έναν ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας με τον οποίον μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα.
 
Ένα όραμα να μετατρέψουμε την Κύπρο σε ένα μοντέλο εθνικής, πολιτιστικής, θρησκευτικής και γλωσσικής συνεργασίας και συνύπαρξης. Είμαστε και οι δύο γνώστες του γεγονότος ότι η μετουσίωση του οράματός μας σε πραγματικότητα δεν θα γίνει σε μια νύχτα. Θα χρειαστεί πολιτικό θάρρος και αποφασιστικότητα ώστε να ξεπεράσουμε προκλήσεις για να φτάσουμε σε μια λύση που θα σέβεται τις ευαισθησίες και των δύο πλευρών.
 
Μια λύση που δεν θα αφήνει νικητές ή ηττημένους.
 
Σας διαβεβαιώνω ότι είμαι βαθιά δεσμευμένος στο να θέσω τέλος σε αυτό το απαράδεκτο στάτους κβο και στην επανένωση της χώρας και του λαού μας σε ένα ευήμερο ευρωπαϊκό κράτος, εκπληρώνοντας την υπόσχεση που έδωσα στον μέντορα μου, Γλαύκο Κληρίδη».
 
Στο χαιρετισμό του ο κ. Ακιντζί είπε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα αποτίνουμε φόρο τιμής σε ένα σπουδαίο άνδρα», τον Γλαύκο Κληρίδη, και σημείωσε ότι είναι τιμή του που εγκαινιάζει την έκθεση αυτή με τον Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίον «ξεκινήσαμε σε ένα ταξίδι για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την κοινή μας πατρίδα».

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στο ποίημα του Καβάφη, «Ιθάκη», λέγοντας πως μας θυμίζει πάντοτε να έχουμε την Ιθάκη στο μυαλό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. «Πιστεύω ότι και εμείς δεν πρέπει να χάσουμε τον στόχο μας για ένα καλύτερο και λαμπρότερο μέλλον για τις μελλοντικές γενεές, σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, όπου όλοι οι Κύπριο θα ζουν σε ειρήνη».
 
Σημείωσε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης «αυτό είχε υπόψη του και επέδειξε πραγματική ηγετική ικανότητα κατά τη διάρκεια δύσκολων πολιτικών καιρών. Αξίζει να τον θυμούμαστε αυτόν τον ξεχωριστό άνθρωπο».
 
Υπογράμμισε ότι «ο Κληρίδης ήταν ένας από τους λίγους ηγέτες, με τους οποίους μπορούσα να έχω ένα ειλικρινή διάλογο κατά τη διάρκεια που διατελούσαμε και οι δύο αρχηγοί κομμάτων. Ο Κληρίδης ήταν ένας από τους ρεαλιστές και μετριοπαθείς Ελληνοκύπριους ηγέτες με την πολιτική του στάση μετά το 1974».
 
Τέλος, είπε ότι «το ταξίδι των διαπραγματεύσεων που άρχισε στη Βηρυτό μεταξύ του Ντενκτάς και του Κληρίδη, συνεχίζεται για πάρα πολύ καιρό, από το 1968. Ας κάνουμε το ταξίδι προς την Ιθάκη πολύ συντομότερο αυτή τη φορά, διότι θα πρέπει να έχουμε μάθει πολλά από τα προηγούμενα ταξίδια. Και ας δείξουμε την απαραίτητη αποφασιστικότητα για να αλλάξουμε τη μοίρα του Σίσυφου».
 
Κατά την τελετή των εγκαινίων, ο Κώστας Σεβέρης, εκ των ιδρυτών του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας, καλωσορίζοντας τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων είπε, μεταξύ άλλων, ότι το Ίδρυμα κλείνει απόψε ένα χρόνο λειτουργίας και πρόσθεσε ότι η συλλογή αντικειμένων του Γλαύκου Κληρίδη που εκτίθενται περιλαμβάνει παράσημα, βιβλία, φωτογραφίες, χάρτες και προσωπικά αντικείμενα.
 
Σημείωσε ότι η παρουσία των ηγετών και ιδιαίτερα του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας στέλλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι παρά τις διαφορές μεταξύ των δύο κοινοτήτων, η προσωπικότητα και το όραμα του Γλαύκου Κληρίδη είχε ενοποιητική δύναμη.
 
Μιλώντας στην εκδήλωση, η κα Καίτη Κληρίδη εξέφρασε ευχαριστίες προς τους δύο ηγέτες για την παρουσία τους, σημειώνοντας πως οι ηγέτες είναι δεσμευμένοι για την επανένωση και εργάζονται άοκνα προς τον σκοπό αυτό.
 
Πρόσθεσε ότι η δωρεά προς το δικοινοτικό κέντρο πολιτισμού συμβολίζει τη δέσμευση για συνεργασία και επανένωση και αντανακλά πλήρως το όραμα του πατέρα της για την Κύπρο.
 
«Ο πατέρας μου αγαπούσε την Κύπρο, ολόκληρη την Κύπρο και τον λαό της στο σύνολο του. Αφιέρωσε τη ζωή του στην Κύπρο κάνοντας το καλύτερο για την πατρίδα του και εργάστηκε ακούραστα για να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί είναι και αυτοί αφοσιωμένοι στην Κύπρο μέσα στο ίδιο πνεύμα», κατέληξε.

___________