4/8/15

ΔηλώσειςΥπουργού Οικονομικών σχετικά με την υπογραφή Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας και Φοροδιαφυγής Κύπρου-Ιράν

ΔηλώσειςΥπουργού Οικονομικών σχετικά με την υπογραφή Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας και Φοροδιαφυγής Κύπρου-Ιράν


Μετά τη σημερινή υπογραφή, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας και Φοροδιαφυγής αναφορικά με Φόρους πάνω στο Εισόδημα, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε:

«Είναι με μεγάλη ικανοποίηση που υπογράψαμε σήμερα μια σημαντική συμφωνία, συμφωνία για αποφυγή διπλής φορολογίας, η οποία είμαι βέβαιος θα διανοίξει νέες ευκαιρίες, νέους δρόμους συνεργασίας, νέες προοπτικές για επενδύσεις και εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ιράν. Η Κύπρος έχει, διά μέσου των χρόνων, επεκτείνει το δίκτυο Συμφωνιών Αποφυγής Διπλής Φορολογίας και Φοροδιαφυγής, το οποίο σήμερα αριθμεί 58 τέτοιες συμφωνίες.

Η συμφωνία, όμως, που υπογράφηκε σήμερα μεταξύ Κύπρου και Ιράν είναι ιδιαίτερα σημαντική: Η χρονική στιγμή αυτής της Συμφωνίας δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερη, επειδή, πριν από ελάχιστες βδομάδες, υπήρξε μια ιστορική διεθνής Συμφωνία που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ομαλοποίηση των σχέσεων, άρση των κυρώσεων και συνθηκών σταθερότητας και συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο. Αυτή, λοιπόν, την κρίσιμη χρονική στιγμή, η Κύπρος με την εξειδικευμένη οικονομία της, με τον ρόλο της ως ένα αξιόπιστο κέντρο παροχής διεθνών υπηρεσιών, μπορεί να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας με το Ιράν, αλλά και πρόσβασης του Ιράν στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές. Η Κύπρος, μέσω της ιδιότητάς της ως μέλος της ΕΕ, προσφέρει την πλήρη στήριξή της σε αυτή τη Συμφωνία και είναι έτοιμη να αποτελέσει μέρος αυτής της νέας αρχής».

Καταλήγοντας, ο κ. Υπουργός ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες «που εργάστηκαν για την οριστικοποίηση αυτής της Συμφωνίας και ιδιαίτερα, τον Υφυπουργό Οικονομικών του Ιράν κ. Asgari που ταξίδεψε στην Κύπρο γι’ αυτή την περίπτωση».

Σεδηλώσεις του αργότερα προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι είναι μια σημαντική πόρτα που έχουμε ανοίξει και είμαι βέβαιος πως ο ιδιωτικός τομέας θα αξιοποιήσει την ευκαιρία».
______________