4/7/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου στην ετήσια χοροεσπερίδα Βάβλας

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου
στην ετήσια χοροεσπερίδα Βάβλας

Είναι με μεγάλη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας να παρευρεθώ και να απευθύνω χαιρετισμό σε όλους εσάς που παρευρίσκεστε απόψε εδώ, με την ευκαιρία της ετήσιας χοροεσπερίδας της φιλοπρόοδης και πλούσιας σε φυσικές ομορφιές Κοινότητάς σας. Θέλω, εν πρώτοις, να συγχαρώ τους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης, τόσο το Κοινοτικό Συμβούλιο όσο και το Σύνδεσμο Ανάπτυξης Βάβλας, γι’ αυτήν την υπέροχη πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε από το 2002. Όντως, είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους λιγοστούς κατοίκους της Βάβλας, να βρεθούν μεταξύ τους μαζί με όλους όσοι έχουν ρίζες από το χωριό, συγγενείς και φίλους, μέσα σε ένα φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον. Να προσθέσω και για τους ξένους φιλοξενούμενούς σας που βρίσκονται απόψε εδώ, ότι η Βάβλα είναι ένα μικρό χωριό στην ορεινή Λάρνακας, κτισμένο με άσπρη πέτρα (πέτρα των Λευκάρων), με έντονα παραδοσιακά χαρακτηριστικά. Είναι κηρυγμένο από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ως χωριό ειδικού χαρακτήρα και η αρχιτεκτονική του μοιάζει πολύ με αυτήν του Κάτω Δρυ και των Λευκάρων, τα οποία είναι γειτονικά χωριά. Να πω, επίσης, ότι τα σπίτια που βρίσκονται στον παραδοσιακό ιστό του χωριού, είναι απόλυτα εναρμονισμένα με το περιβάλλον και το οικιστικό στοιχείο, γεγονός που καταδεικνύει την αγάπη και τον σεβασμό των κατοίκων απέναντι στο περιβάλλον, τη λαϊκή μας παράδοση και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Είναι, λοιπόν, γεγονός ότι, το όλο περιβάλλον του χωριού, η φιλοξενία, η ευγένεια και η καλοσύνη των λιγοστών κατοίκων της, κάνουν τη Βάβλα έναν ιδανικό προορισμό για κάθε επισκέπτη.
2
Χωρίς να ξεχνούμε και μια πατροπαράδοτη ασχολία των γυναικών, σήμα κατατεθέν της περιοχής, που είναι το Λευκαρίτικο Κέντημα. Χωρίς να ξεχνούμε, επίσης, ότι σήμερα, μια από τις κυριότερες ασχολίες και βιοτεχνίες του χωριού είναι η μελισσοκομία. Το χωριό παράγει το μέλι «Βάβλας», το οποίο πωλείται όχι μόνο στους επισκέπτες του, αλλά και σε όλη την Κύπρο. Στη Βάβλα, υπάρχει πολύ θυμάρι και αγριολούλουδο που είναι τα κύρια συστατικά του μελιού αυτού. Επίσης, τελευταία, ξέρω ότι αναπτύχθηκε από δύο νέες κατοίκους και βιοτεχνία παραγωγής μαρμελάδων. Όλα αυτά δείχνουν, ακριβώς, το πόσο η Βάβλα σέβεται και τιμά την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα της Κύπρου. Αποδεικνύεται, επίσης, εν μέσω οικονομικής κρίσης, ότι σε αυτόν εδώ τον τόπο υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι εξακολουθούν να επενδύουν σε τοπικό επίπεδο, κτίζοντας πάνω σε παραδοσιακά επαγγέλματα και αξίες της ζωής. Να προσθέσω πως τα τελευταία χρόνια, με τη συνεργασία του Συνδέσμου Ανάπτυξης και του Κοινοτικού Συμβουλίου, έχει εκπονηθεί από το κράτος, Ρυθμιστικό Σχέδιο. Έτσι, με τη σταδιακή εφαρμογή του, άρχισε η βελτίωση της όλης εικόνας του χωριού, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, τόσο αυτών που διαμένουν μόνιμα στην Κοινότητα, όσο και αυτών που διαθέτουν εδώ εξοχικές κατοικίες.
Το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω της Επαρχιακής Διοίκησης, αντιλαμβανόμενο την ανάγκη στήριξης της Κοινότητας, χρηματοδότησε την τελευταία τριετία έργα ανάπτυξης ποσού πέραν των 203.000 ευρώ, για δρόμους εντός και εκτός της κοινότητας, εξωραϊστικά και αντιπλημμυρικά έργα και έργα σε δημόσια κτήρια. Ειδικότερα, υλοποιήθηκε η αποκατάσταση της διατηρητέας οικοδομής που βρισκόταν το Δημοτικό Σχολείο και η αλλαγή χρήσης του σε αίθουσα εκδηλώσεων και Ιατρείο, καθώς και η επέκταση των υφιστάμενων Κοινοτικών Κτηρίων.
Κατά τη φετινή χρονική περίοδο, προγραμματίζονται έργα συνολικού κόστους 63.000 ευρώ, περιλαμβανομένων της κατασκευής χώρου εκδηλώσεων στο πάρκο της Κοινότητας, καθώς και τον εξωραϊσμό της παραδοσιακής στοάς που βρίσκεται εντός του πυρήνα της Κοινότητας.
Κλείνοντας, εύχομαι σε όλες και σε όλους μια όμορφη και ευχάριστη βραδιά. -----------------------