21/7/15

Επετειακή εκδήλωση στην Αθήνα για τα 41 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

 
Επετειακή  εκδήλωση στην Αθήνα
για τα 41 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

 
Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015, σε κλίμα συγκίνησης, στην κατάμεστη αίθουσα «Σπίτι της Κύπρου» στην κυπριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, η επετειακή εκδήλωση για τα 41 χρόνια από την τουρκική εισβολή του 1974.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στα τραγικά συνεπακόλουθα της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής και στις ευθύνες της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και της διεθνούς κοινότητας και σημείωσε   ότι, παρά τα 41 χρόνια κατοχής, η Κυπριακή Δημοκρατία εξακολουθεί να αγωνίζεται και στον αγώνα της επανένωσης, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός, η Κύπρος έχει τη συνεχή και διαχρονική στήριξη της Ελλάδας. Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε παράλληλα την αμέριστη ευγνωμοσύνη για τη συμπαράσταση της Ελληνικής Κυβέρνησης, του ελληνικού Κοινοβουλίου, των κομμάτων και του απανταχού ελληνισμού.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι το έργο για την επίτευξη μιας συμφωνημένης λύσης είναι δύσκολο, όμως η δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη παραμένει δεδηλωμένη. Περαιτέρω επεσήμανε ότι «είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των προκλήσεων. Τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τη βούληση όλων των εμπλεκομένων και κυρίως της Τουρκίας». Ακολούθως, ανέφερε ότι «αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες με σκληρή διαπραγμάτευση, πραγματισμό, θάρρος   και αποφασιστικότητα, διότι αυτό επιβάλλει ο στόχος της επανένωσης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και θα συνεχίσουμε να στοχεύουμε σε λύση   βασισμένη στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Καταλήγοντας,  ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στον αγώνα της επανένωσης είναι εξαιρετικής σημασίας τόσο για την Κύπρο, όσο και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ αποτελεί σημαντικό συμβαλλόμενο μέλος ( stakeholder ) στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απεύθυναν επίσης η Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και Κυβερνητική Εκπρόσωπος κα Όλγα Γεροβασίλη, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ) κ. Λοίζος Λοίζος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας (ΕΚΕ) κ. Γιώργος Συλλούρης, ο Δήμαρχος Κυθρέας κ. Πέτρος Καρεκλάς, ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων Κύπρου, και εκπρόσωποι οργανώσεων. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα με τον συνθέτη Βασίλη Χατζηλούκα.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η ΟΚΟΕ, η ΕΚΕ και τα Κυπριακά Παροικιακά Σωματεία της Αττικής, με τη στήριξη της κυπριακής Πρεσβείας Αθήνας και τη συμμετοχή της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων Κύπρου και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).