21/7/15

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών στο ΑΚΕΛ για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών στο ΑΚΕΛ για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Σε σχέση με σημερινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ για το νομοσχέδιο που αφορά στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος επιθυμεί να δηλώσει τα ακόλουθα:

«Εκφράζω την έκπληξή μου για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του ΑΚΕΛ και τη διαφωνία μου με τα συμπεράσματα, στα οποία καταλήγει, μετά από μια προφανώς βιαστική και επιφανειακή ανάγνωση του σχετικού νομοσχεδίου.

Τόσο το περιεχόμενο όσο και η φιλοσοφία του νομοσχεδίου ανταποκρίνονται στα όσα από κοινού είχαμε κατά κόρον συζητήσει τα τελευταία δύο χρόνια με όλα τα εν τη Βουλή κόμματα, όπως και με την Ένωση Δήμων και με την Ένωση Κοινοτήτων. Λυπούμαστε αν για κάποιους, στην προσπάθειά μας να παράσχουμε στον πολίτη καλύτερες, ποιοτικότερες και φθηνότερες υπηρεσίες, δεν μπορούμε ταυτόχρονα να διατηρήσουμε όλα ανεξαιρέτως τα κεκτημένα τους. Στόχος μας είναι η ενίσχυση του πολίτη και όχι των μικροκομματικών συμφερόντων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην παρούσα της μορφή, είναι απηρχαιωμένη και δεν εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των πολιτών.

Η μεταρρύθμιση την οποίαν πρεσβεύουμε, αφορά το επίπεδο της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μόνο. Ούτε δευτεροβάθμιο όργανο υπάρχει, ούτε σχέση ιεραρχίας μεταξύ Τοπικών και Επαρχιακών Συμπλεγμάτων. Εξάλλου, το Επαρχιακό Σύμπλεγμα είναι μέρος της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συνεπώς, δεν πρέπει να φοβούμαστε την αλλαγή ούτε είναι σωστό να επιρρίπτουμε τις δικές μας αδυναμίες και αντιστάσεις στην αλλαγή, πάνω στις πλάτες της Τρόικα και του Μνημονίου.

Καλώ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να μελετήσουν πολύ προσεκτικά το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να προσέλθουν σε μια εποικοδομητική συζήτηση, χωρίς αφορισμούς, εντός Βουλής, αμέσως μετά τις θερινές διακοπές».