21/5/15

Απάντηση Φαρμακευτικών Υπηρεσιών στους ισχυρισμούς του Αντιρευματικού Συνδέσμου Κύπρου

Απάντηση Φαρμακευτικών Υπηρεσιών στους ισχυρισμούς
του Αντιρευματικού Συνδέσμου Κύπρου

 
Με αφορμή τους ισχυρισμούς του προέδρου του Αντιρευματικού Συνδέσμου Κύπρου κ. Μάριου Κουλούμα ως προς τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής σε ασθενείς με ρευματικές παθήσεις από τα δημόσια νοσηλευτήρια, όπως αυτοί δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Χαραυγή» με τίτλο «Στο περιθώριο οι ρευματοπαθείς»   ημερομηνίας 18 Μαϊου 2015, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας διευκρινίζουν τα πιο κάτω με σκοπό την αντικειμενική πληροφόρηση:

  • Με βάση απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το αρμόδιο σώμα για τη διαμόρφωση του Κρατικού Συνταγολογίου, καθώς και για τον καθορισμό κατευθυντήριων γραμμών και πρωτοκόλλων που διέπουν τη συνταγογράφηση των διαθέσιμων, από τα κρατικά νοσηλευτήρια, φαρμακευτικών προϊόντων, είναι η Επιτροπή Φαρμάκων.
  • Σύμφωνα με τους όρους εντολής της Επιτροπής, ο καθορισμός πρωτοκόλλων θεραπείας, καθώς και περιορισμών που αφορούν στη χρήση των φαρμακευτικών προϊόντων που συμπεριλαμβάνονται στο κρατικό συνταγολόγιο κρίνεται ως απαραίτητος για τη διασφάλιση της ορθολογιστικής τους χρήσης.
  • Τα πρωτόκολλα χορήγησης βιολογικών τροποποιητών για την αντιμετώπιση περιστατικών με ρευματικές παθήσεις έχουν αναθεωρηθεί στις 22 Οκτωβρίου 2014 με βάση σχετική απόφαση της Επιτροπής. Συγκεκριμένα, έχουν αναθεωρηθεί τα πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της αγκυλοποιητικής σπονδυλο-αρθρίτιδας και της ψωριασικής αρθρίτιδας.
  • Σημειώνεται ότι τα εν λόγω πρωτόκολλα έχουν καθοριστεί με τη σύμφωνη γνώμη των ρευματολόγων της Ρευματολογικής Εταιρείας Κύπρου και βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, στη νομοθεσία και στα αποτελέσματα των σχετικών διαγωνισμών εξασφάλισης φαρμάκων, με απώτερο γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των ασθενών.
  • Εξειδικευμένα αιτήματα που παρεκκλίνουν των εγκεκριμένων πρωτοκόλλων ή/και που αφορούν σε μη διαθέσιμη, από τα κρατικά νοσηλευτήρια, φαρμακευτική αγωγή προωθούνται και αξιολογούνται επί ονομαστικής βάσης από την Επιτροπή Φαρμάκων, στην οποία συμμετέχει ειδικός ρευματολόγος που ασκεί καθήκοντα σε κρατικό νοσηλευτήριο και ο οποίος έχει διοριστεί από τον Υπουργό Υγείας.
  • Αναφορικά με τη χρήση των βιοπαρόμοιων φαρμάκων, κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των εν λόγω φαρμάκων είναι τεκμηριωμένη σύμφωνα με τις απαιτήσεις της σχετικής νομοθεσίας και των ευρωπαϊκών κατευθυντήριων γραμμών.  

Πρώτιστο μέλημα των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας αποτελεί η παροχή, σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεσματικής και ασφαλούς φαρμακευτικής αγωγής.

_________________

21/5/2015