8/5/15

Επίσημη Επίσκεψη του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στη Βουλγαρία

Επίσημη Επίσκεψη του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής
Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στη Βουλγαρία


Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία μετά από πρόσκληση της Υπουργού Γεωργίας και Τροφίμων της χώρας κας Desislava Taneva. Στη Σόφια ο κ. Υπουργός είχε διμερείς συναντήσεις τόσο με την Υπουργό Γεωργίας και Τροφίμων, όσο και με την Υπουργό   Περιβάλλοντος και Υδάτων κα Ivelina Vassileva.

Στη συνάντηση με την Υπουργό Γεωργίας και Τροφίμων της Βουλγαρίας συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τρόποι διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών, ιδιαίτερα στους τομείς των σιτηρών, των κτηνοτροφικών φυτών και της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος, καθώς και μέτρα που μπορούν να προταθούν από κοινού στην ΕΕ για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ρωσικού εμπάργκο. Συμφωνήθηκε όπως οριστεί ομάδα τεχνοκρατών για διερεύνηση όλων των τομέων πιθανής συνεργασίας με στόχο την ετοιμασία και υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ των δύο χωρών. Στο πλαίσιο της συνάντησης συμφωνήθηκαν, επίσης, η στήριξη κοινών θέσεων στα Συμβούλια Υπουργών της ΕΕ, όπως η επέκταση της περιόδου επιλεξιμότητας για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 μέχρι και τα μέσα του 2016, και η δημιουργία μηχανισμού για αξιοποίηση των πόρων του ταμείου κρίσεων της ΕΕ προς όφελος και των μικρών κρατών σε περιπτώσεις κρίσεων.

Κατά τη συνάντηση που είχε με την Υπουργό   Περιβάλλοντος και Υδάτων, ο κ. Κουγιάλης είχε την ευκαιρία να συζητήσει θέματα που αφορούν στην προστασία και διαχείριση των περιοχών NATURA 2000, στη διαχείριση στερεών οικιακών αποβλήτων με μέγιστη ανακύκλωση για κάλυψη των στόχων που θέτει η ΕΕ και στην κλιματική αλλαγή ενόψει της Συνόδου του Παρισιού τον Δεκέμβριο του 2015. Σημειώθηκε ότι η εγκαθίδρυση του Δικτύου   NATURA 2000 είναι η βάση της προστασίας των χωρών της ΕΕ. Τα έργα προστασίας των περιοχών αυτών απαιτούν όμως σημαντικό κόστος, και χώρες όπως η Κύπρος και Βουλγαρία, που έχουν σημαντικό ποσοστό εκτάσεων στο Δίκτυο, θα πρέπει να στηριχθούν με πόρους που θα διατίθενται αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό από την ΕΕ.   Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε όπως οι δύο χώρες αναλάβουν πρωτοβουλία ώστε κράτη με ψηλό ποσοστό εκτάσεων στο Δίκτυο στηριχθούν οικονομικά από την Ένωση, ώστε η προστασία να προωθείται παράλληλα με ήπια ανάπτυξη για στήριξη και των κοινοτήτων που τις περιβάλλουν.

Ο κ. Κουγιάλης είχε επίσης την ευκαιρία να επισκεφθεί το προστατευόμενο Πάρκο της Φύσης Vitosha και έχει συμφωνήσει με τη Βουλγάρα Υπουργό Περιβάλλοντος την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών στον τομέα αυτό.

Ο κ. Υπουργός απηύθυνε εξάλλου πρόσκληση και στις δύο Υπουργούς να επισκεφθούν την Κύπρο στο πλαίσιο συνεργασίας και ενίσχυσης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

Στη συνέχεια ο κ. Κουγιάλης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να εκπροσωπήσει την Κύπρο στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.

---------------------------