14/5/15

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε

τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Ομήρου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου είπε τα εξής: «ενημερώθηκα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις προοπτικές που διαμορφώνονται υπό το φως της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων αύριο και βεβαίως είχαμε μια ανταλλαγή απόψεων σε ό,τι αφορά αυτές τις προοπτικές.

Κοινή θέση είναι ότι ναι μεν δημιουργούνται θετικές προοπτικές μετά την εκλογή Ακκιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, πλην όμως το ζητούμενο είναι η διαφοροποίηση της άτεγκτης, αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας όλα αυτά τα χρόνια. Συνεπώς αυτό που προέχει είναι να υπάρξει αλλαγή αυτής της στάσης και για να υπάρξει αλλαγή αυτής της στάσης πρέπει να υπάρξει από δικής μας πλευράς μια κινητοποίηση σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο για να ασκηθούν πιέσεις, να αξιοποιηθούν επιρροές που είναι δυνατόν να υπάρξουν επί της Τουρκίας για να υπάρξει το ζητούμενο, δηλαδή η αλλαγή στάσης της Τουρκίας.

Ειδικότερα στο θέμα των εγγυήσεων, με δεδομένη την πολύ θετική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ότι η Ελλάδα ούτε επιθυμεί ούτε ενδιαφέρεται να συνεχίσει να είναι εγγυήτρια δύναμη, θα πρέπει και από δικής μας πλευράς να υπάρξει αξιοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, να υπάρξει ανάληψη πρωτοβουλιών και δεδομένου ότι και η Βρετανία έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν ενδιαφέρεται να συνεχίσει να είναι εγγυήτρια δύναμη και δεδομένου ότι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν υπάρχει καμιά χώρα που να υπάγεται σε καθεστώς εγγυήσεων θα πρέπει να επιδιωχθεί τάχιστα η αξιοποίηση όλων των δεδομένων που διαμορφώνονται γύρω από τα θέματα των εγγυήσεων για να υπάρξει τερματισμός αυτού του αναχρονισμού που υπάρχει σε ό,τι αφορά την υπαγωγή της Κύπρου υπό καθεστώς εγγυήσεων.

Αν η Τουρκία επιμένει μόνη της ότι θα είναι εγγυήτρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτή θα μετεξελιχθεί, υπάρχουν και νομικές οδοί για να επιδιωχθεί η κατάργηση των εγγυήσεων με βάση της Συνθήκη της Βιέννης που προνοεί για την ισχύ ή την ακυρότητα διεθνών συμβάσεων. Και εδώ υπάρχουν παραβιάσεις από την πλευρά της Τουρκίας πρωτεύοντος, αλλά και της Βρετανίας, η οποία απέτυχε και το 1974 και το ’83 με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους να διαδραματίσει ορθά τον ρόλο εγγυήτριας δύναμης».

Ερωτηθείς για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης χαμηλής πολιτικής, ο κ. Ομήρου είπε ότι «σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υποκαθίσταται η ουσία, δηλαδή η επιδίωξη λύσης του Κυπριακού με τα θέματα χαμηλής ή υψηλής πολιτικής σε ό,τι αφορά τα ΜΟΕ. Υπάρχουν όμως θέματα όπως αυτό της επιστροφής της Αμμοχώστου που δεν είναι καν ΜΟΕ, περιλαμβάνεται σε ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, περιέχεται στη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου του ’79 για κατά προτεραιότητα επιστροφή της Αμμοχώστου και σε αυτό θα πρέπει να επιμείνουμε».

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στη Νομική Υπηρεσία, είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να διαφυλάσσει τους κανόνες λειτουργίας του πολιτεύματος. Θα πρέπει να επιδεικνύεται θρησκευτική προσήλωση στην τήρηση των προνοιών του Συντάγματος. Ασφαλώς δεν είναι ευχάριστο αυτό που συμβαίνει, όμως, πάνω από όλα θα πρέπει να τηρείται η νομιμότητα και ιδιαίτερα η συνταγματική νομιμότητα. Και σε καμιά περίπτωση αυτή η συνταγματική νομιμότητα δεν μπορεί να τίθεται επί οιασδήποτε κλίνης οιουδήποτε Προκρούστη».

_____________