14/5/15

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Αιμιλιανίδου στο Παγκύπριο Συνέδριο της ΟΙΥΚ ΣΕΚ

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Αιμιλιανίδου στο Παγκύπριο Συνέδριο της ΟΙΥΚ ΣΕΚ


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκλησή σας να απευθύνω χαιρετισμό στο 11 ο Παγκύπριο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κύπρου – ΣΕΚ (ΟΙΥΚ ΣΕΚ), μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης που έχει προσφέρει πολλά για τους εργαζόμενους αυτού του τόπου και στην κοινωνία γενικότερα.

Σήμερα, όπως σαφώς γνωρίζετε, βιώνουμε τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία επέφερε επιπτώσεις στην οικονομία, την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας.

Η στρατηγική της παρούσας κυβέρνησης είναι προσανατολισμένη και επικεντρώνεται στην αύξηση της απασχόλησης μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Προς τούτο, λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα, έτσι ώστε, να περιοριστούν όλα τα αρνητικά δεδομένα και να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις και ειδικότερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την επίτευξη της ανάπτυξης. Έχουμε την πεποίθηση ότι σε αυτή την προσπάθεια και εσείς, ως εκπρόσωποι των εργαζομένων, θα συμβάλετε για το καλό της οικονομίας μας και των ιδίων των εργαζομένων. Με μια σειρά από πολιτικές και δράσεις, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων παρεμβαίνει τόσο στον τομέα της παροχής κινήτρων, όσο και στην πάταξη του αθέμιτου ανταγωνισμού και της παραβίασης των συμφωνημένων όρων απασχόλησης.

Το θέμα της ανεργίας μας ανησυχεί ιδιαίτερα και έχουμε ήδη θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα αυτή την περίοδο, τον σχεδιασμό κινήτρων μέσω προγραμμάτων επιδότησης της απασχόλησης για πρόσληψη ανέργων με έμφαση στους μακροχρόνια άνεργους και την αξιοποίηση σχεδίων κατάρτισης, επανακατάρτισης και απόκτησης εργασιακής πείρας, για να βοηθηθούν αυτά τα άτομα να επανενταχθούν στο εργατικό δυναμικό της χώρας μας.

Ως Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχουμε εντατικοποιήσει τις ενέργειες μας για την πάταξη του φαινομένου της αδήλωτης και παράνομης απασχόλησης και την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης στην εργασία.

Βασική προτεραιότητά μας αυτή την περίοδο είναι η στήριξη της απασχόλησης με καταπολέμηση της ανεργίας, η προστασία των συμφωνημένων όρων εργοδότησης των εργαζομένων και η διαφύλαξη των δικαιωμάτων που τους παρέχει η εργατική νομοθεσία, αλλά και η περαιτέρω προστασία των ευάλωτων ομάδων. Για τον λόγο αυτό εισαγάγαμε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) που στοχεύει στα άτομα που ευρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση. Το κοινωνικό αυτό δίκτυ προστασίας θα καλύπτει εξίσου όλους όσοι δεν έχουν κανένα εισόδημα, αλλά και όσων, το εισόδημα από την εργασία τους δεν τους επιτρέπει να έχουν αξιοπρεπή διαβίωση.  

Κυρίες και Κύριοι,

Η διαφύλαξη της εργατικής ειρήνης στη   χώρα μας, ιδίως στην περίοδο αυτή που βιώνουμε, είναι ύψιστης σημασίας. Αυτό, βέβαια, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ειλικρινή πρόθεση και προσήλωση που επιδεικνύεται από τους κοινωνικούς εταίρους στην τήρηση των προνοιών του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων. Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο θέμα αυτό.  

Πιστεύω ότι, με προσήλωση στον κοινωνικό διάλογο και με δεδομένη την κυβερνητική θέση για κοινωνική ειρήνη και δικαιοσύνη, θα συνεχίσουμε να έχουμε στο επίκεντρο των σκέψεων και ενεργειών μας τον άνθρωπο, παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες. Με αυτό τον γνώμονα, μπορούμε να ατενίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον για τους εργαζόμενους, την οικονομία και τον τόπο μας.

Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση και εύχομαι όπως οι εργασίες του Συνεδρίου σας είναι παραγωγικές.
____________