6/5/15

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτη Φωτίου

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα
και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτη Φωτίου

σε περιβαλλοντική ημερίδα του δημοτικού σχολείου Αγίου Μάρωνα

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι μαζί σας στην εκδήλωση αυτή, της οποίας το θέμα σχετίζεται άμεσα με το περιβάλλον και τις ανησυχίες όλων μας για τη μεγάλη ζημιά που προκαλούν σε αυτό οι παρεμβάσεις της σύγχρονης εποχής.

Άνθρωπος και φύση συνιστούν μια αδιάσπαστη ενότητα. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από τη φύση. Τα δημιουργήματά του αποτελούν μέρος της. Προσπαθώντας να βελτιώνει όλο και περισσότερο τους όρους διαβίωσής του, ο άνθρωπος ιδιοποιείται όμως όλο και περισσότερο τον φυσικό πλούτο και αυτό οδηγεί αναπόφευκτα στη ρήξη της σχέσης του με το περιβάλλον.

Οι συνεχείς και αυξανόμενες παρεμβάσεις του επιδρούν αρνητικά στην ισορροπία που επιβάλλεται να υπάρχει, ώστε ο άνθρωπος να διασφαλίζει μεν τα απαραίτητα για τη ζωή του, χωρίς όμως να προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στο περιβάλλον, μειώνοντας   δραστικά τις αντοχές και τις δυνατότητές του.  

Καθημερινά, λόγω και της εξέλιξης της τεχνολογίας, γινόμαστε μάρτυρες μεγάλων καταστροφών στον πλανήτη μας, τις οποίες η ανθρωπότητα παρακολουθεί χωρίς ουσιαστικά να μπορεί να παρέμβει διορθωτικά. Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές εξαντλούνται όχι μόνο λόγω της υπερπαραγωγής, αλλά και λόγω της χρήσης ουσιών που μολύνουν το περιβάλλον και προκαλούν ανεπιθύμητες παρενέργειες και στην υγεία του ανθρώπου. Το έδαφος μετατρέπεται σε τόπο ταφής χημικών και πυρηνικών αποβλήτων, δεχόμενο διαρκώς νέες ποσότητες τοξικών γεωργικών φαρμάκων. Στις θάλασσες πληθαίνουν όλο και πιο πολύ οι συγκεντρώσεις βιομηχανικών αποβλήτων και αστικών λυμάτων. Μεγάλη ένοχη και η άκρατη χρήση της πυρηνικής ενέργειας που επιβάρυνε το περιβάλλον με τόνους ραδιενεργών καταλοίπων, χωρίς οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας να έχουν ακόμη αποκτήσει την επιθυμητή ισχυρή υπόσταση στον κόσμο.

Είναι γι’ αυτούς και για πολλούς ακόμη λόγους που επιβάλλεται να δημιουργήσουμε και να αναπτύξουμε στα παιδιά τέτοια συνείδηση, ώστε η προστασία του περιβάλλοντος να μετατραπεί για τον κάθε ένα μας σε τρόπο ζωής. Οι συνήθειες μας πρέπει να αλλάξουν, με γνώμονα την ανάγκη να διασφαλίσουμε τη ζωή των παιδιών μας σε ένα καλύτερο περιβάλλον. Για να γίνει αυτό οφείλουμε να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας την αγάπη για τη φύση και την προστασία της.

Η απόφασή σας να δημιουργήσετε μονοπάτι της φύσης στην περιοχή και να το μετατρέψετε σε πηγή γνώσης και εμπειρίας, αναδεικνύοντας την βιοποικιλότητας της περιοχής στον κάθε επισκέπτη, σας τιμά και αξίζετε συγχαρητήρια.

Είναι με άξονα αυτή κυρίως την ανάγκη που χαιρετίζω τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης. Από το πρόγραμμά της διαπιστώνω ότι δίνονται στα παιδιά σημαντικά εφόδια, προκειμένου να αποκτήσουν την απαραίτητη αυτή σχέση με το περιβάλλον, αλλά ακόμη και να αγαπήσουν το δικό μας ιδιαίτερα κυπριακό περιβάλλον, όχι μόνο αυτό του εκτοπισμού τους, αλλά και των κατεχόμενων χωριών τους.

Με την ευκαιρία εκφράζω την ευαρέσκειά μου και για το γεγονός ότι η σημερινή ημερίδα εξυπηρετεί τις προσπάθειες που καταβάλλονται από το σχολείο του Αγίου Μάρωνα για αλληλογνωριμία με άλλα σχολεία:   του Αγίου Νεοφύτου, Aνθούπολη, και του Αρμενικού Δημοτικού Σχολείου Ναρέκ.

Θέλω να ευχαριστήσω την Alpha Bank και ιδιαίτερα τον διευθύνοντα σύμβουλο της κ. Γιώργο Γεωργίου που είναι σήμερα μαζί μας για την άμεση ανταπόκριση για οικονομική στήριξη της σημερινής ημερίδας. Ευχαριστώ επίσης το ίδρυμα Terra Cypria για την ενεργό συμμετοχή του.

Τελειώνοντας, συγχαίρω όλους τους συντελεστές της προσπάθειας αυτής, ιδιαίτερα τη διευθύντρια του σχολείου κα Γεωργία Σκορδή Σιαμμούτη και όλους τους άλλους δασκάλους του σχολείου, καθώς επίσης και τον Πρόεδρο και τα μέλη της Σχολικής Εφορία.

Εύχομαι πλήρη ευόδωση των στόχων της σημερινής εκδήλωσης.
___________