6/5/15

Άσκηση στο πλαίσιο Πρωτοβουλίας Κατά της Διάδοσης

Άσκηση στο πλαίσιο Πρωτοβουλίας Κατά της Διάδοσης


Κύπρος και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής συνδιοργανώνουν στις 6-7 Μαΐου 2015 στη Λευκωσία, άσκηση επί χάρτου, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Κατά της Διάδοσης (Proliferation Security Initiative, PSI), με τη συμμετοχή επίσης της Γαλλίας, της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Πορτογαλίας.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος, η οποία συμμετέχει στην Πρωτοβουλία από το 2005, φιλοξενεί τη διοργάνωση στο πλαίσιο του PSI. Οι κύριοι στόχοι της άσκησης είναι η οικοδόμηση κοινής αντίληψης για την Πρωτοβουλία PSI, η παρουσίαση των σχετικών με την απαγόρευση διάδοσης εθνικών πολιτικών, διαδικασιών και ικανοτήτων των συμμετεχόντων κρατών και η περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας. Ομάδες άσκησης θα αναπτύξουν σχέδια δράσης για την επιθεώρηση, τον εντοπισμό και την κατάσχεση ύποπτων φορτίων και θα διερευνήσουν τις περιφερειακές τάσεις και προοπτικές στον τομέα της διάδοσης, καθώς και τις ευκαιρίες για περιφερειακή συνεργασία και συντονισμό.

Τα Υπουργεία Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών ηγούνται από κοινού της άσκησης αυτής. Οι αντιπροσωπείες των συμμετεχόντων κρατών περιλαμβάνουν αξιωματούχους από τις αρμόδιες εθνικές αρχές στον τομέα της απαγόρευσης.

Στην εναρκτήρια ομιλία του σήμερα, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Αλέξανδρος Ν. Ζήνων χαιρέτισε την παρουσία ευρωπαϊκών και μη χωρών, ως απόδειξη της περιφερειακής δέσμευσης και αποφασιστικότητας για παρεμπόδιση των δραστηριοτήτων διάδοσης και ως αντανάκλαση της έμφασης που προσδίδει το PSI στην πρακτική συνεργασία. Η επιτυχής έκβαση των προσπαθειών, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, είπε, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την απόδοση, την επαγγελματική ικανότητα και τη συνεχή βελτίωση των σχετικών εθνικών υπηρεσιών. Ασκήσεις όπως η παρούσα αποτελούν πολύτιμα εργαλεία προς επίτευξης αυτών των στόχων.

Επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Κύπρου στην καταπολέμηση της διάδοσης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε ότι η Κύπρος έχει επικυρώσει όλες τις κύριες συνθήκες αφοπλισμού και μη διάδοσης και είναι επίσης μέλος δύο συστημάτων ελέγχου εξαγωγών, της Ομάδας Πυρηνικών Προμηθευτών και της Αυστραλιανής Ομάδας.

Χαιρετισμό απεύθυνε επίσης ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο κ. John M. Koenig.

Η Πρωτοβουλία PSI, που εγκαινιάστηκε στην Κρακοβία το 2003, είναι μια πολυεθνική ανταπόκριση στην πρόκληση που θέτει η απειλή της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής (ΟΜΚ). Η συμμετοχή στο PSI είναι εθελοντική και τα συμμετέχοντα κράτη δεσμεύονται να λάβουν μέτρα συμβατά με το διεθνές και εθνικό δίκαιο, για την απαγόρευση των παράνομων μεταφορών ΟΜΚ και των σχετικών υλικών και των συστημάτων εκτόξευσης.