25/5/15

Εναρκτήρια ομιλία του Προέδρου της Βουλής στη 45η Διάσκεψη της Περιφέρειας Βρετανικών Νήσων και Μεσογείου του CPA

Εναρκτήρια ομιλία του Προέδρου της Βουλής στη 45η Διάσκεψη
της Περιφέρειας Βρετανικών Νήσων και Μεσογείου του CPA


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζω τον κάθε ένα από εσάς στην Κύπρο σήμερα. Βρίσκεστε αυτή τη στιγμή στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου, την κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού και ένα εξαιρετικό πολιτιστικό μωσαϊκό. Η Κύπρος βρίσκεται σε προνομιακή θέση στην περιοχή. Ευρισκόμενη στο   σταυροδρόμι τριών ηπείρων, η Κύπρος έχει αναδειχθεί μέσα από τους αιώνες ως ένα σημαντικό εμπορικό και οικονομικό κέντρο και ένα πολυπολιτισμικό αμάλγαμα, το αποτέλεσμα αλλεπάλληλων κατακτήσεων. Η πλούσια αυτή ιστορία έχει προικίσει το νησί μας με μια ποικιλόμορφη κληρονομιά, την οποία γιορτάζουμε και απολαμβάνουμε. Σ’ αυτές τις συνθήκες, το έργο που επιτελείται από διεθνείς οργανισμούς όπως ο Κοινοπολιτειακός Κοινοβουλευτικός Σύνδεσμος ( CPA ), στη βάση κοινών στοιχείων ιστορίας και κληρονομιάς, υμνεί τη σύγχρονη πολυμορφία και γίνεται όλο και πιο επίκαιρο.

Θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία να συγχαρώ την Περιφέρειά μας για το σημαντικό έργο που επιτελεί, αποδεικνύοντας το εύρος του κοινοβουλευτικού πεδίου και τις δυνατότητες όσων υπηρετούν σ’ αυτό. Ο CPA , μέσα από την πληθώρα των συνεδρίων, σεμιναρίων και άλλων δραστηριοτήτων του, βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση για την επίτευξη νέων στόχων και περαιτέρω προόδου στην προώθηση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και των αρχών της. Αποτελεί επίσης ελπιδοφόρο σημάδι, όταν διεθνείς οργανισμοί, όπως ο CPA , στοχεύουν στον επαναπροσδιορισμό και την προσαρμογή της κατεύθυνσής τους, ώστε να παραμένουν πάντα στο πνεύμα των καιρών.

Είναι σ’ αυτό το πλαίσιο που, υπό το γενικό τίτλο «Τα Κοινοβούλια αντιμέτωπα με τις Σύγχρονες Προκλήσεις», έχουμε προσδιορίσει τα δύο κύρια θέματα του Συνεδρίου, «Κοινοβούλια και ανεργία» και «Κοινοβούλια και λογοδοσία». Οι δύο αυτές θεματικές περιλαμβάνουν, κατά την άποψή μας, μερικά από τα πιο πιεστικά και δύσκολα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα κοινοβούλια σήμερα. Θέματα, που αποτελούν σημαντικές ανησυχίες των πολιτών μας και σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα ζωής τους.

Τα θέματα αυτά αφορούν άμεσα την Κύπρο, καθώς η χώρα μας, μαζί με πολλές άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, υποφέρει τα τελευταία χρόνια από τις συνέπειες μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης τεραστίων διαστάσεων. Οι αρνητικές επιπτώσεις στους πολίτες μας είναι εμφανείς και διαπερνούν σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής τους. Στο παρόν στάδιο, βρισκόμαστε σε μια διαδικασία εφαρμογής μέτρων και μηχανισμών, στο πλαίσιο του σχεδίου που συμφωνήθηκε με τους διεθνείς δανειστές μας προς αντιμετώπιση της κατάστασης. Καθώς προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε στη νέα τάξη πραγμάτων, ευελπιστούμε ότι θα αναδειχθούμε δυνατότεροι και με μεγαλύτερη ισορροπία σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Είναι βέβαια δεδομένο ότι η επιζητούμενη αυτή ισορροπία είναι δυνατή μόνο αν επιτύχουμε και την επίλυση του μακροχρόνιου κυπριακού προβλήματος.

Όπως οι περισσότεροι από σας γνωρίζετε, εδώ και σαράντα-ένα χρόνια, η Κύπρος υποφέρει από τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής και την κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του λαού της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Οι προσπάθειες για εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα αμαυρώνονται εδώ και δεκαετίες από τη συνεχιζόμενη αδιαλλαξία και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, μια νέα δυναμική έχει αναδειχθεί στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη λύσης. Ο νέος ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, κ. Μουσταφά Ακιντζί, φαίνεται να διαθέτει πραγματική βούληση για συνεργασία, ώστε να επιτευχθεί μια αναμενόμενη από καιρό διευθέτηση του προβλήματος, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Από την πλευρά μας, είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε πλήρως και με προσοχή αυτή τη δυναμική, ευελπιστώντας ότι σύντομα θα συμφωνήσουμε μια συνολική διευθέτηση, που θα οδηγήσει σε μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο.


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των μελών του CPA έχει αποδειχθεί ανεκτίμητη όλα αυτά τα χρόνια. Από τις συζητήσεις στις Ετήσιες Διασκέψεις και τα Περιφερειακά Συνέδρια, στην παρατήρηση εκλογών και στη Βουλή των Νέων, για να αναφέρουμε μερικά μόνο παραδείγματα της εποικοδομητικής συνεργασίας μας, τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα αναλύονται και συζητούνται διεξοδικά σε κάθε συνάντησή μας. Οι συζητήσεις μας, ωστόσο, δεν εμποδίζουν το οικογενειακό κλίμα των συναθροίσεων μας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, εύχομαι ότι ο τόπος συνάντησής μας, εδώ στη Λεμεσό, θα αποτελέσει έδαφος για εμπνευσμένες και εποικοδομητικές ανταλλαγές, που ταυτόχρονα θα εδραιώσουν περαιτέρω τους φιλικούς δεσμούς μας.

Κηρύσσω τώρα επίσημα την έναρξη του Συνεδρίου και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας.