7/5/15

«Αρμενική Γενοκτονία: Μια φωτογραφική-ειδησεογραφική μαρτυρία» Πύλη Αμμοχώστου ,12-13 Μαΐου

 
«Αρμενική Γενοκτονία: Μια φωτογραφική-ειδησεογραφική μαρτυρία»
Πύλη Αμμοχώστου ,12-13 Μαΐου


Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα επανεγκαταστήσει την έκθεση φωτογραφίας που διοργάνωσε σε συνεργασία με την Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Αρμενίας και το Μουσείο-Ινστιτούτο Αρμενικής Γενοκτονίας της Δημοκρατίας της Αρμενίας, με την ευκαιρία των εκατόν χρόνων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων .

Τα εγκαίνια τέλεσαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Galust Sahakyan και ο Αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν την Παρασκευή 3 Απριλίου 2015, στις 6.00 μ.μ. στην Πύλη Αμμοχώστου.

Η έκθεση παρουσιάζει ιδιαίτερο εκπαιδευτικό ενδιαφέρον. Στη νότια αίθουσα της Πύλης Αμμοχώστου εκτίθενται συγκλονιστικές φωτογραφίες της εποχής εκείνης. Στη βόρεια αίθουσα πρωτοσέλιδα αγγλικών, γαλλικών, ιταλικών και ρωσικών εφημερίδων της εποχής. Στην κεντρική αίθουσα προβάλλεται το διασωθέν απόσπασμα της ταινίας «Πλειστηριασμός ψυχών», που γυρίστηκε το 1918 στη Νέα Υόρκη και βασίζεται σε βιβλίο επιζήσασας της γενοκτονίας Αρμένιας. Στην ίδια αίθουσα εκτίθεται η ενότητα «Αρμενική Γενοκτονία και Κύπρος», που περιλαμβάνει τα ψηφίσματα της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη γενοκτονία και τον νόμο που ψηφίστηκε στις 2 Απριλίου για ποινικοποίηση της άρνησης κάθε γενοκτονίας, νοουμένου ότι αυτή αναγνωρίζεται ως τέτοια είτε με αμετάκλητη απόφαση διεθνούς δικαστηρίου είτε με ομόφωνη απόφαση ή ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει επίσης δημοσιεύματα του κυπριακού τύπου από το 1895 μέχρι το 1916 σχετικά με τη Γενοκτονία και την έλευση χιλιάδων προσφύγων Αρμενίων στο νησί μας.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό 12 και 13 M αΐου. Οι ώρες λειτουργίας είναι 8.00 π.μ.-8.00 μ.μ.