6/4/15

Δήλωση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου

Δήλωση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων
κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέστειλε, ορθώς, τη συμμετοχή της ελληνικής κυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις εξ αιτίας της αμφισβήτησης και της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ).

Επειδή, εγείρεται, από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό, θέμα επανέναρξης των συνομιλιών, προκύπτουν τα εξής δύο ερωτήματα:

1.   Έχει διασφαλιστεί ή θα διασφαλιστεί ότι η Τουρκία σέβεται ή θα σεβαστεί έμπρακτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της;

2.   Θα συνεχιστούν απρόσκοπτα οι δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ, με σαφή και έμπρακτη απόρριψη της θρασείας απαίτησης για «αμοιβαίο πάγωμα» αυτών των δραστηριοτήτων, τόσο από την Κύπρο όσο και από την Τουρκία;

Τυχόν επάνοδος της ελληνικής κυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις, με συνέχιση της αμφισβήτησης του θαλασσίου δικαίου από την Τουρκία και με αποδοχή «αμοιβαίου παγώματος» δραστηριοτήτων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ισοδυναμεί με εγκατάλειψη των κανόνων της διεθνούς σύμβασης του ΟΗΕ του 1983 για το δίκαιο της θάλασσας και εξίσωση της νομιμότητας με την παρανομία.

Ως εκ τούτου, αναμένεται από την Κυπριακή Κυβέρνηση να διασφαλίσει κατά τρόπο σαφή και αξιόπιστο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απρόσκοπτη άσκηση τους προ της επανόδου στις διαπραγματεύσεις.
_____________