6/4/15

Δήλωση του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας



Δήλωση του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ
για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας


Η 7η Απριλίου 1948 είναι η ημερομηνία «γέννησης» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα υγείας. Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο. Το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2015 είναι η Ασφάλεια των Τροφίμων, ένα θέμα μεγάλης σημασίας το οποίο αφορά όλους τους ανθρώπους στον πλανήτη, πολλούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων της κυβέρνησης, της κοινωνίας των πολιτών, του ιδιωτικού τομέα και των μη κυβερνητικών οργανισμών.

Μη ασφαλή τρόφιμα μπορεί να οδηγήσουν σε μια σειρά από προβλήματα υγείας. Οι αλλαγές στην παραγωγή, διανομή και κατανάλωση τροφίμων, καθώς και οι αλλαγές στο περιβάλλον μπορεί να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια των τροφίμων.  Παρατηρήθηκε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των σχετικών με το θέμα προβλημάτων οφείλεται σε λόγους που θα μπορούσαν να προληφθούν, όπως είναι η ακατάλληλη θερμοκρασία φύλαξης, η κακή υγιεινή, το ανεπαρκές μαγείρεμα, τα μολυσμένα σκεύη κ.ά

Η ασφάλεια των τροφίμων έχει βελτιωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, παρ’ όλα αυτά πρέπει όλοι να είναι διαρκώς σε επαγρύπνηση. Δεν υπάρχει μηδενικός κίνδυνος. Ευθύνη για την ασφάλεια των τροφίμων έχουν όλοι. Με ένα λάθος χειρισμό, έστω και σε έναν κρίκο της αλυσίδας των τροφίμων (από το αγρόκτημα στο τραπέζι), ενδέχεται να προκληθεί κίνδυνος για την ασφάλεια των τροφίμων. Τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων παραμένουν υψηλά στις προτεραιότητές της Κυβέρνησης. Στόχος είναι η παροχή υψηλότερου επιπέδου υπηρεσιών και προστασίας των πολιτών, η αναβάθμιση της βιομηχανίας τροφίμων, η εξασφάλιση προληπτικών μηχανισμών που θα συμβάλουν στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων προς αποφυγή τυχών ανεπιθύμητων περιστατικών στην υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.  Πρόσθετα, στόχος είναι και η ανάπτυξη κουλτούρας υγιεινής διατροφής και τρόπου ζωής καθώς και η καθοδήγηση στην αντιμετώπιση διαφόρων κινδύνων που παρουσιάζονται στα τρόφιμα. Τελικός στόχος είναι η προστασία της υγείας των πολιτών και η διασφάλιση της ασφάλειας και της υγιεινής των τροφίμων για όλους.

Πολιτεία, φορείς και καταναλωτές οφείλουν να υιοθετήσουν δράσεις που θα στοχεύουν στην εκπαίδευση, αφύπνιση και προτροπή όλων όσοι εμπλέκονται στην αλυσίδα των τροφίμων, έτσι ώστε να συνεισφέρουν, μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης, στην ασφάλεια των τροφίμων, υιοθετώντας πολλαπλές, ταυτόχρονες ή/και διαδοχικές επεμβάσεις, βασισμένες στις αρχές και το πνεύμα του συστήματος HACCP. Γενικότερα, οι δράσεις όλων των εμπλεκομένων φορέων (κυβερνητικών και μη) θα πρέπει να αποβλέπουν στην ενίσχυση της υπευθυνότητας της βιομηχανίας τροφίμων για ασφαλή και υγιεινή διατροφή, στην πληροφόρηση, επιμόρφωση και εκπαίδευση των καταναλωτών αναφορικά με τους κινδύνους και τρόπους περιορισμού τους, την προώθηση υγιών τρόπων ζωής και συνηθειών, και ασφαλών προμηθειών τροφίμων.

Τέλος, όσον αφορά τους ίδιους τους καταναλωτές θα πρέπει να επιδιώκουν και επιθυμούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Αυτό θα το επιτύχουν με την ενημέρωση τους σχετικά με τα δικαιώματα που τους παρέχονται από τις κρατικές υπηρεσίες υγείας, με την ενεργοποίηση των θεσμοθετημένων διαδικασιών (Κύπρου και της Ευρώπης) σε περιπτώσεις παραβίασης των δικαιωμάτων τους, με το να προβαίνουν σε συνειδητοποιημένες αγορές, να είναι ενεργοί και όχι παθητικοί καταναλωτές και να προβαίνουν σε καταγγελίες ή να ζητούν ενημέρωση για τις ισχύουσες με το θέμα νομοθεσίες ή σημάνσεις προϊόντων.

_____________