6/4/15

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο γεύμα προς τα εγκλωβισμένα παιδιά

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας
κ. Νίκου Αναστασιάδη
στο γεύμα προς τα εγκλωβισμένα παιδιά


Κυρίες και κύριοι, όμως ιδιαίτερα απευθύνομαι στα αγαπημένα μας παιδιά που μας τιμούν πραγματικά με την παρουσία τους σήμερα, και λέω μας τιμούν διότι πραγματικά αποτελεί μεγάλη τιμή να αντιμετωπίζεις παιδιά, τα οποία ζουν την κατοχή και κατορθώνουν να κρατούνται, κάτω από τις δυσμενείς συνθήκες που κρατούνται, ζωντανά για να διατηρήσουν πιο έντονα ζωντανή την ανάγκη να αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας, ιδιαίτερα όσον αφορά τις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλουμε για να εξευρεθεί μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνησή μου που βρίσκομαι ανάμεσά σας. Ανάμεσα στα παιδιά μας που ζουν μακριά μας, σε ένα περιβάλλον ανελευθερίας και στέρησης βασικών δικαιωμάτων τους.

Με πολλή αγάπη καλωσορίζω εσάς και τους δασκάλους σας, σε αυτή την εκδήλωση φιλοξενίας, σαν ελάχιστη ανταπόδοση σε αυτά που σας χρωστούμε για τον καθημερινό και ατέλειωτο Γολγοθά του εγκλωβισμού που βιώνετε.
 
Αυτές τις μέρες των Παθών του Χριστού και της Ανάστασης, η σκέψη μας επιστρέφει στις μεγάλες ανθρώπινες αξίες της αγάπης και της αλληλεγγύης σε αυτούς που αγαπάμε. Η σημερινή εκδήλωση είναι μια ευκαιρία να μοιραστούμε αυτά τα συναισθήματα της αγάπης και της στήριξης.

Εσείς τα παιδιά που είστε το μέλλον αυτού του τόπου αποτελείτε μια από τις προτεραιότητες όχι απλώς της Κυβέρνησης, αλλά και όλου του πολιτικού κόσμου. Και θέλω να χαιρετίσω την εδώ παρουσία των βουλευτών μας, που εκπροσωπούν όλες τις παρατάξεις και δείχνουν μια ενότητα και μια αποφασιστικότητα, ώστε όλοι μαζί να δούμε πώς δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, έτσι ώστε όχι μόνο εσάς, αλλά και όσους δικαιούνται να επιστρέψουν στην Καρπασία μας, να σας ενισχύσουν σε αυτόν τον αγώνα που εσείς, πρωτοπορώντας, διεξάγετε.
Η κυπριακή Πολιτεία, με την ευρύτερη έννοια, νοιάζεται για σας και θέλει να σας παρέχει καλές συνθήκες διαβίωσης, αλλά και μέλλον σε αυτόν τον τόπο. Στόχος μας είναι να σας προστατεύσουμε και να σας παράσχουμε τα απαραίτητα εφόδια που θα επιτρέψουν σε εσάς να αναπτύξετε στον μέγιστο δυνατό βαθμό όλο το φάσμα των δυνατοτήτων σας και να ενισχύσουν εμάς στον τρόπο στήριξης μέσα από τις προσπάθειες που καταβάλλουμε, έτσι ώστε, επιτέλους, ύστερα από 41 τόσα χρόνια κατοχής να δημιουργηθούν οι συνθήκες ασφαλούς διαβίωσης, αλλά ιδιαίτερα διασφάλισης των ανθρωπίνων σας δικαιωμάτων.

Θέλω να σας βεβαιώσω ότι πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να επαναρχίσει ένας διάλογος μέσα από συνθήκες αλληλοσεβασμού μακριά από εκβιασμούς, μακριά από τις οποιεσδήποτε πιέσεις, έτσι ώστε επιτέλους κάποια στιγμή να ζήσουμε σε συνθήκες ειρήνης, σε συνθήκες συνδημιουργίας με τους συμπατριώτες μας, αλλά σε ένα κράτος σύγχρονο, ευρωπαϊκό που να διασφαλίζει πραγματικά τα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των κατοίκων του, που να διασφαλίζει πως θα είναι ένα λειτουργικό, βιώσιμο και ασφαλές κράτος για όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους του.

Θέλω, με την ευκαιρία, να συγχαρώ θερμότατα τους εκπαιδευτικούς μας, να συγχαρώ θερμότατα τους Κοινοτάρχες μας, τους παράγοντες γενικότερα των συντονιστικών επιτροπών, αλλά πιο συγκεκριμένα τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που μέσα και από τις διάφορες Επιτροπές, προσπαθούν με κάθε τρόπο να συμπαρασταθούν.

Νιώθω, ειλικρινά, ασφάλεια ότι όλα αυτά που πρεσβεύουμε που προσδοκούμε και που επιδιώκουμε διασφαλίζονται μέσα και από την παρουσία του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και γνωρίζω τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει προκειμένου να επιτύχει τα μέγιστα δυνατά. Αλλά προκειμένου να επιτύχουμε τα μέγιστα δυνατά απαιτείται να απαλλαγούμε από την κατοχή και μέσα από συνθήκες ελευθερίας και αλληλοσεβασμού με το σύνοικο στοιχείο να πετύχουμε να έχουμε προσδοκία για το μέλλον, να έχουμε προοπτική για το μέλλον, να αποτρέψουμε τον αφανισμό του Κυπριακού Ελληνισμού. Αντίθετα, μάλιστα, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ασφαλούς επανεγκατάστασης στις πατρογονικές εστίες.

Θέλω να ευχηθώ η Ανάσταση Του Κυρίου να σημάνει και την Ανάσταση της πατρίδας μας. Καλό Πάσχα σε όλους σας, Καλή Ανάσταση.
_____________