3/4/15

Συνεργασία Υπουργείου Άμυνας με Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας




Συνεργασία Υπουργείου Άμυνας με Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας για υποβολή και ανάπτυξη προτάσεων για προγράμματα τεχνολογίας διπλής χρήσης

Το Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία υποβολής προτάσεων αναφορικά με την ανάπτυξη προγραμμάτων στον τομέα της τεχνολογίας διπλής χρήσης, όπως για παράδειγμα συστημάτων επικοινωνίας, λογισμικών συστημάτων, συστημάτων αυτοματισμού, αισθητήρων υψηλής ευαισθησίας, αλλά και γενικά συστημάτων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για στρατιωτικούς και για πολιτικούς σκοπούς. Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας και θα επιλεγούν οι καλύτερες, οι οποίες στη συνέχεια θα τύχουν τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης από εμπειρογνώμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, ώστε να τεκμηριωθούν και να αναπτυχθούν, με σκοπό να είναι συμβατές με τις απαιτήσεις χρηματοδότησης των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων και να έχουν αυξημένες πιθανότητες έγκρισης και υλοποίησης.
Η δράση αυτή αποτελεί πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας. Το Υπουργείο Άμυνας, θέλοντας να συμβάλει στην ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και της έρευνας, προωθεί τη συνεργασία αυτή, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του τόπου, μέσα από την άντληση χρηματοδοτήσεων από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία.
Η άντληση κονδυλίων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, καθώς και η προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας αποτελεί μια από τις βασικές επιδιώξεις του Υπουργείου Άμυνας, γι’ αυτό και έχει συσταθεί πρόσφατα ο Κλάδος Έρευνας, Καινοτομίας και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας, με τον οποίο το Υπουργείο Άμυνας θα συνεργαστεί για την υλοποίηση της δράσης αυτής, αποτελεί μια από τις Υπηρεσίες της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τελεί υπό την εποπτεία και τον πολιτικό έλεγχο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αποστολή του Οργανισμού είναι η υποστήριξη των προσπαθειών του Συμβουλίου και των κρατών μελών για τη βελτίωση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων, καθώς και της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο ο νέος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας κ. Jorge Domecq, στις 22 και 23 Απριλίου 2015.
Για το πρόγραμμα έχουν ήδη ενημερωθεί τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κύπρου, το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, η Πύλη Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης καθώς και το ΚΕΒΕ. Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Άμυνας είναι στη διάθεση όλων των ενδιαφερομένων, οι οποίοι μπορούν να απευθύνονται στα παρακάτω τηλέφωνα και ηλεκτρονικές διευθύνσεις, για παροχή περαιτέρω πληροφοριών και διευκρινίσεων:
Τηλ.: 22807654 και 22807671
Ηλ. Ταχ.: cepoc@mod.gov.cy και decepoc@mod.gov.cy

Οι προτάσεις θα πρέπει να υποβληθούν στην αγγλική γλώσσα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση cepoc@mod.gov.cy, μέχρι τις 30 Απριλίου 2015.
Γραφείο Τύπου, 3 Απριλίου 2015