2/4/15

Χαιρετισμός Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Δημητριάδη

Χαιρετισμός Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Δημητριάδη
στην παρουσίαση κοινής έκδοσης γραμματοσήμου Κύπρου – Αρμενίας

 
Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα, να σας καλωσορίσω, εκ μέρους της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη σημερινή εκδήλωση για την παρουσίαση της κοινής έκδοσης γραμματοσήμου Κύπρου – Αρμενίας, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους.

Η κοινή αυτή έκδοση γίνεται προς τιμήν και ανάμνηση του ενάμιση εκατομμυρίου Αρμενίων, θυμάτων της πιο βάρβαρης γενοκτονίας του 20 ου αιώνα, και αναδεικνύει τις διαχρονικές σχέσεις αλληλεγγύης των λαών μας που σφυρηλατήθηκαν μέσα από ιστορία αιώνων.

Το γραμματόσημο που τίθεται, σήμερα, σε πρώτη ημέρα κυκλοφορίας ταυτόχρονα στην Κύπρο και στην Αρμενία, έχει ως απεικόνιση το κτήριο του ορφανοτροφείου Μελκονιάν, σημείο αναφοράς για τους Αρμενίους της Κύπρου.

Το Μελκονιάν, δωρεά των αδελφών Garabet και Krikor Melkonian , λειτούργησε από το 1924 ως καταφύγιο για τα ορφανά παιδιά μετά τη γενοκτονία του 1915 και ταυτόχρονα, αλλά και εξελικτικά μέχρι το 2005, ως φυτώριο διακεκριμένων Αρμενίων στην Κύπρο και στη διασπορά.
 
Η αρμενική κοινότητα της Κύπρου αποτελούσε και αποτελεί ένα ζωντανό και δημιουργικό κομμάτι του λαού μας και μέσα από τη διαφύλαξη της ιστορικής και πολιτιστικής της κληρονομιάς, συμμετέχει και δραστηριοποιείται για την πρόοδο και την ευημερία της πατρίδας μας.


Με αυτή την ευκαιρία, θέλω να διαβεβαιώσω για το διαρκές ενδιαφέρον της Κυβέρνησης, για την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν την αρμενική κοινότητα και την υποστήριξη μας στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι οργανωμένοι φορείς της.

Η επίσκεψη σας, αγαπητέ Πρόεδρε της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας κ. Galust Sahakyan, αναδεικνύει ότι οι διμερείς σχέσεις των χωρών μας, έχουν παρόν και μέλλον και μπορούμε να εργαστούμε από κοινού για περαιτέρω ανάδειξή τους.

Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία των χωρών μας μπορεί να επεκταθεί στο μέλλον και σε άλλους τομείς, προσβλέποντας και στη δική σας βοήθεια, με τη διαβεβαίωση από μέρους μας ότι η χώρα μας, ως μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μας, όχι μόνο σε διμερές επίπεδο, αλλά και σε ευρωπαϊκό.

Τελειώνοντας, θέλω να συγχαρώ τα Κυπριακά Ταχυδρομεία και τα Ταχυδρομεία της Αρμενίας, για την πρωτοβουλία και τη συνεργασία τους που οδήγησε σε αυτή την κοινή έκδοση γραμματόσημου, η οποία θα μεταφέρει το μήνυμα της οφειλόμενης τιμής και της ανάμνησης προς τα θύματα της γενοκτονίας, σε όλο τον κόσμο, με την ελπίδα, η διεθνής κοινότητα να μην επιτρέψει ποτέ την επανάληψη τέτοιων αποτρόπαιων εγκλημάτων.

---