2/4/15

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή
στην τελετή μετονομασίας του Δημοτικού Σχολειού Δροσιάς (ΚΒ’)


Με αισθήματα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στην τελετή μετονομασίας του Δημοτικού Σχολείου Δροσιάς (ΚΒ’) σε Δημοτικό Σχολείο Δροσιάς (ΚΒ’) – Μιχαλάκης Παρίδης. Με τη σεμνή αυτή εκδήλωση, μια μέρα μετά την επέτειο των 60 χρόνων από την έναρξη του Αγώνα του 1955-59, αποτίουμε ελάχιστο φόρο τιμής στον ήρωα Μιχαλάκη Παρίδη που πολέμησε και θυσιάστηκε για την ελευθερία της Κύπρου.

Ο Μιχαλάκης Παρίδης, μία από τις ευγενικότερες φυσιογνωμίες του αγώνα της ΕΟΚΑ, διακρινόταν για την ανδρεία και τον πατριωτισμό του, καθώς και τη θερμή του πίστη στον Χριστό και την Ελλάδα. Υπηρέτησε ως Τομεάρχης Λάρνακας μέχρι τη σύλληψή του, τη νύχτα της 1 ης Απριλίου 1955. Καταδικάστηκε σε επταετή φυλάκιση, όμως δύο χρόνια μετά κατάφερε να δραπετεύσει από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και να συνεχίσει τη δράση του. Έπεσε μαχόμενος στη Βάβλα, διακηρύσσοντας στους Άγγλους πως «οι αγωνιστές της ελευθερίας δεν παραδίδονται. Νικούν ή πεθαίνουν». Ελάχιστο δικό μας χρέος προς τον ήρωα είναι να σταθούμε με ευλάβεια μπροστά στο παράστημά του και να αντλήσουμε διδάγματα από τη θυσία του.

Είναι γι’ αυτό τον λόγο που αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λάρνακας, η οποία, ικανοποιώντας και το αίτημα της οικογένειας του Μιχαλάκη Παρίδη, αποφάσισε να συνδέσει στο εξής το όνομα και τη μνήμη του με τη ζωή του Δημοτικού Σχολείου Δροσιάς (ΚΒ’). Η πρωτοβουλία αυτή, όπως και άλλες ανάλογες που συνδέουν εκπαιδευτήρια με επιφανείς άνδρες και ήρωες της Λάρνακας, εκφράζει έμπρακτα την οφειλόμενη τιμή. Γιατί είναι πρέπον, όπως λέει ο Περικλής στον Επιτάφιό του, «για ανθρώπους που στάθηκαν γενναίοι με έργα, με έργα να εκφραστούν και οι τιμές».
Εύχομαι στη διεύθυνση και στο προσωπικό του σχολείου να έχουν δύναμη και κουράγιο να μεταλαμπαδεύουν στις νέες γενιές τις αξίες του Ελληνισμού, όπως την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη φιλοπατρία. Στους μικρούς μαθητές η συμβουλή μου είναι να έχουν εμπιστοσύνη στους δάσκαλους και στο σχολείο τους, να διαβάζουν και να προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις, ώστε να γίνουν έντιμοι, εργατικοί και ευτυχισμένοι άνθρωποι, και πολίτες χρήσιμοι στην κοινωνία.

Συγχαίρω και πάλι την Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λάρνακας για την όλη συμβολή της στα εκπαιδευτικά πράγματα της επαρχίας. Συγχαίρω επίσης το προσωπικό και τα παιδιά του σχολείου για τη θερμή υποδοχή και την ετοιμασία της όμορφης αυτής εκδήλωσης.

Ας είναι η μέρα αυτή ορόσημο για την πρόοδό τους, αλλά και για την εκπλήρωση των οραμάτων του Μιχαλάκη Παρίδη και των άλλων παλικαριών του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα.