3/4/15

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στην Έκθεση για Προώθηση του Κυπριακού Οίνου του Ομίλου Οινοφίλων Αμμοχώστου «Βάκχος»
Παρασκευή 3/4/2015, Παραλίμνι



Εναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση του Ομίλου Οινοφίλων Αμμοχώστου «Βάκχος» για να παραστώ στα εγκαίνια αυτής της σημαντικής Έκθεσης με σκοπό την προώθηση του κυπριακού οίνου. Η εδώ παρουσία μας καταμαρτυρεί ότι η θέληση όλων για να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η κυπριακή οινοποιία είναι πολύ δυνατή. Πρέπει  να τονισθεί ότι αυτή η έκθεση ουσιαστικά αποτελεί τον προπομπό των εκδηλώσεων που θα γίνουν στα πλαίσια του 8ου  Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου, τις οποίες οργανώνει το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου μας μεταξύ 16 και 25 Απριλίου 2015, ενδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τη νέα επωνυμία «Οίνοι Κύπρου». 

Είναι γεγονός ότι η Κύπρος έχει μια ιστορική και πανάρχαια παράδοση οινοπαραγωγής που φτάνει μέχρι και τα επικά χρόνια του Όμηρου. Αυτή η παράδοση και η παλιά φήμη είναι τα ισχυρά θεμέλια και η έμπνευση πάνω στα οποία πρέπει να κτίσουμε ξανά και εξαρχής το νέο δυναμικό, κοσμοπολίτικο πρόσωπο και τη νέα εμπορία του κυπριακού οίνου.

Η νέα επωνυμία «Οίνοι Κύπρου», η οποία θα είναι το κύριο σλόγκαν του 8ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου,  θα πρέπει πλέον να προβληθεί και να υποστηριχτεί με θέρμη από όλους τους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς αλλά και τους Κύπριους καταναλωτές. Η ανάγκη για τη δημιουργία ενός αειφόρου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για τους «Οίνους Κύπρου, με προμετωπίδα τον ιδιαίτερο τοπικό χαρακτήρα της χώρας μας βρίσκεται μέσα στον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου μας και υλοποιείται μέσα από τα φιλόδοξα οικονομικά Μέτρα του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης της Αμπελουργίας (ΕΠΣΑ) 2014-2018.

Οι οινοποιοί και αμπελουργοί μας έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από συνολικό προϋπολογισμό 22 περίπου εκατομμύρια ευρώ κατά την πενταετία που ακολουθεί για:
τη δημιουργία σύγχρονων αμπελώνων,
 την κατασκευή παραδοσιακών ξηρολιθιών,
 την ασφάλιση της συγκομιδής,
 την υλοποίηση επενδύσεων στα οινοποιεία,
 την προώθηση της καινοτομίας στον αμπελοοινικό τομέα γενικότερα
 καθώς και την προώθηση των κυπριακών οίνων ποιότητας στις τρίτες χώρες και την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Για όλες αυτές τις δράσεις του ΕΠΣΑ έχουν ήδη εκταμιευθεί  4.1 εκατομμύρια ευρώ για το έτος 2014 ενώ άλλα 4.6 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να μοιρασθούν στον αμπελοοινικό κόσμο κατά το τρέχον έτος, από καθαρά ευρωπαϊκούς πόρους.

Πέρα από το ΕΠΣΑ, ένα άλλο φιλόδοξο Πρόγραμμα που εφαρμόζει το Υπουργείο μας είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, το οποίο παρέχει εναλλακτικές ευκαιρίες για την περαιτέρω ενίσχυση του αμπελοοινικού τομέα. Μέτρα στήριξης όπως είναι η προώθηση των γηγενών οινοποιήσιμων ποικιλιών της Κύπρου και η βιολογική παραγωγή οίνων αναμένεται να ενδυναμώσουν το τοπικό προφίλ που έχουν αναπτύξει οι οίνοι ποιότητας της Κύπρου κατά τα τελευταία χρόνια στη βάση των μοναδικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας.

Φιλές και φίλοι,
Οι Κύπριοι οινοποιοί  βρίσκονται κατά τα τελευταία χρόνια σε πολύ καλό δρόμο όσο αφορά την ποιότητα και την ανάπτυξη του τομέα. Έχουν δημιουργήσει οίνους ποιότητας με καθαρά κυπριακό χαρακτήρα, ενώ, σταδιακά τοποθετούνται στη συνείδηση του Κύπριου καταναλωτή αλλά και του ξένου επισκέπτη. Παρά τις πιέσεις του ανταγωνισμού και τις σκληρές μάχες της αγοράς που αντιμετωπίζουν οι Κυπριακοί οίνοι ανακάμπτουν, μεγαλώνουν σε κύρος και τοποθετούνται πλέον στη συνείδηση του καταναλωτή και του ξένου επισκέπτη ως αμπελοοινικά προϊόντα με χαρακτήρα.
Οφείλουμε όλοι από κοινού, Υπουργείο Γεωργίας, Υπουργείο Εμπορίου και ΚΟΤ να αξιοποιήσουμε το περιουσιακό στοιχείο που έχουμε στα χέρια μας. Ο κυπριακός οίνος, η Κουμανταρία και η Ζιβανία αποτελούν περιουσιακά στοιχεία της Κύπρου και θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν στις προσπάθειες που καταβάλλονται για ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου.

Σε αυτή την προσπάθεια περαιτέρω ενδυνάμωσης της νέας επωνυμίας «Οίνοι Κύπρου», οι Κύπριοι οινοποιοί δεν είναι μόνοι τους. Μαζί τους είναι και όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Κράτους αλλά και άλλοι φορείς όπως ο δικός σας Όμιλος Οινοφίλων Αμμοχώστου-Βάκχος, καθοδηγητές και συμπαραστάτες για τον στόχο του νέου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και της ευημερίας του αμπελοοινικού τομέα της χώρας μας.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις συγχαίρω τον Όμιλο Οινοφίλων Αμμοχώστου-Βάκχος για την υλοποίηση μιας τέτοιας εξειδικευμένης Έκθεσης στη ζωτική αυτή περιοχή της Κύπρου, αλλά και όλους τους συμμετέχοντες και εύχομαι ότι τα θετικά αποτελέσματα θα είναι σταθερά και συνεχή.

Σας ευχαριστώ πολύ.
----