24/4/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Τουρισμού κ. Γιώργου Λακκοτρύπη στα εγκαίνια της έκθεσης «Ταξίδι 2015»

Χαιρετισμός του Υπουργού Τουρισμού κ. Γιώργου Λακκοτρύπη
στα εγκαίνια της έκθεσης «Ταξίδι 2015»


Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για τα εγκαίνια της έκθεσης «Ταξίδι 2015», που συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου και ο όμιλος εταιρειών Display Art. Της εξειδικευμένης αυτής τουριστικής έκθεσης που πραγματοποιείται φέτος για 18 η χρονιά και προσφέρει στους επισκέπτες της μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ολόπλευρη πληροφόρηση και ενημέρωση σε σχέση με πακέτα διακοπών σε Κύπρο και εξωτερικό.
 
Όπως και κάθε χρόνο, στη φετινή έκθεση συμμετέχουν μια ευρεία γκάμα εμπλεκόμενων φορέων στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού. Μεταξύ άλλων, το κοινό μπορεί να επισκεφθεί τα περίπτερα ταξιδιωτικών πρακτόρων, ξενοδοχείων και τουριστικών θέρετρων, αεροπορικών εταιρειών και περιφερειακών τουριστικών οργανισμών της Κύπρου και του εξωτερικού, όπως από την Ινδία που είναι φέτος η τιμώμενη χώρα.
 
Ιδιαίτερα η αξιοποίηση από τους επισκέπτες της έκθεσης των γνώσεων, της εμπειρίας και του επαγγελματισμού των ταξιδιωτικών πρακτόρων και συμβούλων ταξιδιών, μελών του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου, μπορεί να παρέχει τα εχέγγυα για ευχάριστες διακοπές, χωρίς απρόοπτες ή ανεπιθύμητες καταστάσεις. Διακοπές που αφορούν, βέβαια, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην πανέμορφη Κύπρο μας, η οποία προσφέροντας μια πραγματικά ποιοτική και πολυδιάστατη τουριστική εμπειρία προσέλκυσε κατά το 2014 περίπου 2,5 εκατομμύρια περιηγητές.
 
Είναι γεγονός ότι, παρόλο που η περσινή χρονιά έκλεισε με αύξηση 1,5% στις τουριστικές μας αφίξεις, καταγράφηκε επίσης μείωση στα έσοδα της τάξης του 2,8%. Μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό φορείς, γνωρίζουμε καλά ότι ο τομέας διανύει σήμερα μια δύσκολη περίοδο και για αυτό οι προσπάθειές μας για προσέλκυση τουρισμού είναι συνεχείς, στοχευμένες και εντατικές.
 
Ήδη, μαζί με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (ΚΟΤ), στο πλαίσιο υλοποίησης της Στρατηγικής Τουρισμού για το 2011-2015, δρομολογήσαμε λύσεις που αφορούν στην επέκταση της τουριστικής περιόδου και στον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος. Μεταξύ άλλων, πετύχαμε συμφωνίες για νέα πτητικά προγράμματα από και προς την Κύπρο, από χώρες όπως η Γερμανία και η Πολωνία. Παράλληλα, πάντα σε στενή συνεργασία με τον ΚΟΤ, επιδιώκουμε την ορθολογικότερη αξιοποίηση των οικονομικών του πόρων.
 
Θα πρέπει να τονίσω εδώ πως για την επίτευξη των στόχων μας επιβάλλεται ο συντονισμός και η συμμετοχή όλων των τουριστικών παραγόντων του τόπου. Οφείλουμε όλοι να εργαστούμε συλλογικά για να ανεβάσουμε τον τουρισμό μας ακόμα πιο ψηλά, για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά κάθε εμπόδιο και, κυρίως, για να επαναφέρουμε την οικονομία της Κύπρου σε ρυθμούς ανάπτυξης μέσω της τουριστικής βιομηχανίας.

Για παράδειγμα, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα, η ρωσική αγορά, αν και παρουσιάζει μεγάλη μείωση στον εξερχόμενο τουρισμό γενικά, ευελπιστούμε ότι στην περίπτωση της Κύπρου θα καταγραφούν τελικά σημαντικά λιγότερες απώλειες. Προς τούτο, καταβάλλουμε συντονισμένες προσπάθειες, όχι μόνο για περιορισμό των απωλειών από Ρωσία, αλλά και για κάλυψή τους μέσω εντονότερης δραστηριοποίησης σε άλλες αγορές κλειδιά. Οι χώρες που παρουσιάζουν δυναμική και στις οποίες δίδουμε ιδιαίτερη προσοχή είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, το Ισραήλ, η Πολωνία, η Τσεχία, η Γαλλία, η Ελβετία και οι Αραβικές χώρες.
 
Σημειώνω εδώ ενδεικτικά ότι από τον Νοέμβριο του 2014 μέχρι και τον Μάρτιο του 2015, η αγορά της Γερμανίας παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 22%, του Ισραήλ 68%, της Γαλλίας 43%, της Ελλάδας 12% και του Ηνωμένου Βασιλείου 10%. Επίσης, ιδιαίτερα δυναμικά έχει ξεκινήσει γενικότερα το 2015, αφού σε σχέση με πέρσι, μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, καταγράφεται μια συνολική αύξηση στις αφίξεις που ανέρχεται στο 16%, με τη μείωση μάλιστα από τη Ρωσία να περιορίζεται στο 4,4%.
 
Παρόλο το ενθαρρυντικό ξεκίνημα του 2015, θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Δεν επιτρέπεται κανένας απολύτως εφησυχασμός. Αναμφίβολα, κριτήριο για την επιτυχή κατάληξη των προσπαθειών μας θα αποτελέσουν οι επιδόσεις του 2 ου και του 4ου τριμήνου του έτους, περίοδοι κατά τις οποίες έχουμε την απαραίτητη διαθεσιμότητα κλινών για να πετύχουμε υψηλά ποσοστά αυξήσεων. Για αυτόν, λοιπόν, ακριβώς τον λόγο, μαζί με τον ΚΟΤ, εντείνουμε σήμερα ακόμα περισσότερο τις ενέργειές μας.
 
Ταυτόχρονα δε, σε συνεργασία με την Προεδρία της Δημοκρατίας, έχουμε αρχίσει μια διπλή προσπάθεια διαμόρφωσης μακροχρόνιου πλαισίου λειτουργίας του τουριστικού τομέα. Προσπάθεια που αφορά, πρώτον, στη χάραξη ενός νέου εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού, η υλοποίηση του οποίου θα οδηγήσει, μεταξύ άλλων, στο rebranding, δηλαδή στον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας, του τουριστικού μας προϊόντος, καθώς και στην επανατοποθέτηση της Κύπρου στις διεθνείς τουριστικές αγορές, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.
 
Ο δεύτερος πυλώνας των προσπαθειών μας αποσκοπεί στην απλοποίηση τόσο των διαδικασιών που διέπουν τη λειτουργία και τον συντονισμό των διαφόρων Τμημάτων του ΚΟΤ όσο και των υφιστάμενων νομοθεσιών που αφορούν στην αναβάθμιση και τη δημιουργία τουριστικών υποδομών.
 
Δεν έχω σκοπό να σας κουράσω περισσότερο. Κλείνοντας όμως, επιτρέψτε μου να συγχαρώ απλά τον Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου για την εξαιρετική ετήσιά του πρωτοβουλία και να εκφράσω τη βεβαιότητά μου πως και η φετινή 18 η έκθεση «Ταξίδι 2015» θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.
 
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας