24/4/15

Χαιρετισμός Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη

 Χαιρετισμός Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη
στην 6η Παγκύπρια Έκθεση Ψάρεμα-Σκάφος και Outdoor Activities 2015


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην Μαρίνα Λεμεσού, για να χαιρετίσω την 6 η Παγκύπρια Έκθεση Ψάρεμα – Σκάφος και Outdoor Activities 2015. Μια εξειδικευμένη έκθεση σκαφών, ειδών θαλάσσης και αλιείας, η οποία έχει πλέον καθιερωθεί και αποτελεί θεσμό.

Διαχρονικά υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση των Κύπριων με το υγρό στοιχείο. Η θάλασσα αποτέλεσε πηγή ζωής και ευημερίας για το νησί μας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μπορεί οι εποχές να έχουν αλλάξει, αλλά η θάλασσα δεν έπαψε να αποτελεί πηγή ανάπτυξης και προόδου, μέσω των διαφόρων θαλάσσιων δραστηριοτήτων, όπως η αλιεία και ο παράκτιος τουρισμός.

Για τον λόγο αυτό και στο πλαίσιο της στρατηγικής της Κύπρου για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική, έχουμε θέση ως επίκεντρο την ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχει διαμορφώσει τη δική του στρατηγική για τον αλιευτικό τομέα, με νέες παρεμβάσεις για την ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών, τον εναλλακτικό τουρισμό και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Η ερασιτεχνική αλιεία είναι ένας τομέας με μεγάλη ανάπτυξη στη χώρα μας τα τελευταία έτη. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί η τουριστική αλιεία, μια σχετικά νέα δραστηριότητα με προοπτικές ανάπτυξης. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η συνεισφορά της ερασιτεχνικής αλιείας στην οικονομία είναι εξίσου σημαντική με την επαγγελματική αλιεία, αφού αρκετά επαγγέλματα είτε στηρίζονται πλήρως είτε επωφελούνται από τον κλάδο αυτό της αλιείας.  

Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε και τα κοινωνικά οφέλη που προκύπτουν μέσα από την ενασχόληση με την αλιεία, καθώς αποτελεί μια υγιή δραστηριότητα, ιδιαίτερα για τους νέους, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στον κόσμο της τεχνολογίας και της εικονικής πραγματικότητας που προσφέρει το διαδίκτυο. Επίσης, αποτελεί μία διέξοδο από την καθημερινότητα προσφέροντας χαλάρωση, ψυχική ηρεμία και επαφή με τη φύση.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί από σειρά επιστημονικών ερευνών ότι η θαλάσσια βιοποικιλότητα παγκοσμίως μειώνεται συνεχώς και τα θαλάσσια οικοσυστήματα απειλούνται με υποβάθμιση. Δυστυχώς και στην περιοχή μας τα αλιευτικά αποθέματα έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, λόγω του προβλήματος της υπεραλιείας, αλλά και άλλων ανθρώπινων δραστηριοτήτων και παρεμβάσεων.

Η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας αποτελεί σημαντικό στοιχείο στη μελλοντική ευημερία των ανθρώπων, ιδιαιτέρα, κατοίκων παράκτιων κοινωνιών όπως είναι και η Κύπρος. Καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε καινούριες προκλήσεις, για τις οποίες θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού.

Προς αντιμετώπιση του προβλήματος της υπεραλιείας και μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Θάλασσα 2014-2020, προβλέπεται η χρηματοδότηση έργων στον τομέα της αλιείας, με έμφαση στη στήριξη των αλιέων της μικρής παράκτιας αλιείας, καθώς και έργων για στήριξη των τοπικών κοινοτήτων για διαφοροποίηση των οικονομιών τους, δημιουργία θέσεων εργασίας και  βελτίωση της ποιότητας της ζωής στις παράκτιες περιοχές. Στο Πρόγραμμα έχουν επίσης ενσωματωθεί τα μέτρα που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου και της δημιουργίας προστατευόμενων περιοχών και της κατασκευής τεχνητών υφάλων.  

Παράλληλα εκσυγχρονίζουμε την υφιστάμενη νομοθεσία, ώστε να εφαρμοστούν κανόνες και τεχνικά μέτρα που να έχουν ουσιαστική συμβολή στην ανάκαμψη των αλιευτικών αποθεμάτων και παράλληλα να δοθούν τα σωστά εργαλεία για τον έλεγχο της αλιείας και την πάταξη της παρανομίας. Βεβαία, όποια μέτρα και αν παρθούν με τη δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, διαχειριστικών σχεδίων ή άλλων μέτρων δεν θα έχουν καμία επίδραση εάν δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα έλεγχου. Είναι για αυτό που σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας τάξης μελετάται η δημιουργία ενός νέου σώματος, της Ακτοφυλακής, η οποία θα αναλάβει τον έλεγχο και την επιτήρηση όλων των δραστηριοτήτων στη θάλασσα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους διοργανωτές. Διοργανώσεις όπως η σημερινή προωθούν έμπρακτα τον στόχο για ανάπτυξη μιας πιο γαλάζιας οικονομίας και συμβάλλουν στο να περάσουν τα σωστά μηνύματα για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, ενώ παράλληλα δημιουργούν ένα κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των καταναλωτών και των εμπόρων προϊόντων και υπηρεσιών.