30/3/15

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε επίσημο δείπνο
προς τιμήν του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέθεσε απόψε επίσημο δείπνο, στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τιμήν του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.
Στην προσφώνηση του στο δείπνο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «είναι με ιδιαίτερα αισθήματα αγάπης που χαιρετίζω την εδώ παρουσία σας, την πρώτη που πραγματοποιείται εκτός Ελλάδος από της αναλήψεως των καθηκόντων σας.
Με την ίδια θερμότητα υποδεχόμαστε και τους διακεκριμένους συνεργάτες σας.
Η εδώ επίσκεψη σας, φίλε Πρόεδρε, σε μια κρίσιμη στιγμή για τον δοκιμαζόμενο λαό μας, αποτελεί την απόδειξη του διαχρονικού ενδιαφέροντος και της αγωνίας σας για την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού και επαναβεβαιώνει τις άρρηκτες σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας.
Είμαι σίγουρος πως κατά τη διάρκεια της παραμονής σας θα αισθανθείτε την άδολη αγάπη του λαού που αντικατοπτρίζει τους ακατάλυτους αδελφικούς δεσμούς μεταξύ του κυπριακού και του μητροπολιτικού Ελληνισμού.
Στο πρόσωπό σας εκφράζω τις ευγνώμονες ευχαριστίες του κυπριακού λαού προς την πολιτική ηγεσία καθώς και τον ελληνικό λαό για την ανιδιοτελή συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους.
Είχα την ευκαιρία σήμερα, κατά τη συνάντηση και τις συνομιλίες μας, να σας ενημερώσω για την κατάσταση στο κυπριακό και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.
Θέλω να διαβεβαιώσω τόσο εσάς, φίλε κ. Πρόεδρε, όσο και ολόκληρο τον ελληνισμό ότι, παρά τις δυσκολίες ο στόχος μας για λύση που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, και θα επανενώνει τη χώρα μας στο πλαίσιο μιας λύσης διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, παραμένει αμετάθετος.
Θέλω να ελπίζω πως η δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέπουν ένα ειλικρινή διάλογο, μακριά από τις όποιες απειλές ή αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θα συμβάλουν στην επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, προκειμένου να τερματιστεί οριστικά το απαράδεκτο status quo.
Ελλάδα και Κύπρος, επιβεβαιώνουμε σήμερα τη θέλησή μας για την από κοινού αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων, δίνοντας συνέχεια στις πολύπλευρες, εξαίρετες και αδελφικές σχέσεις ανάμεσά μας.
Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο κατά την οποία αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και καθίσταται όσο ποτέ αναγκαία η αναβάθμιση του συντονισμού μας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Ένας συντονισμός που στόχο έχει την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τη βελτίωση των θεσμικών λειτουργιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τη μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε μια περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας.
Αναφερόμαστε σε ένα συντονισμό συνεργασίας και δράσεων που δεν στρέφονται - και θέλω να το τονίσω - ούτε εναντίον της ευρωπαϊκής ιδέας ούτε ενάντια στην όποια τρίτη χώρα, για αυτό και καλούμε όλους εκείνους που συμμερίζονται τους ίδιους στόχους να συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια.
Κύπρος και Ελλάδα έχουν κοινά οράματα, στόχους και αξίες ιδιαίτερα. Εύχομαι οι πρωτοβουλίες μας να δώσουν το έναυσμα για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων σε όλους τους τομείς.
Επιτρέψετε μου να εγείρω πρόποση εις υγεία σας και να ευχηθώ στον αδελφό ελληνικό λαό κάθε επιτυχία και ξεπέρασμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζει».