19/3/15

Δωρεάν οδοντιατρική εξέταση προς το κοινό στις 20 Μαρτίου

Δωρεάν οδοντιατρική εξέταση προς το κοινό στις 20 Μαρτίου

 
Δωρεάν οδοντιατρική εξέταση προς το κοινό στον προαύλιο χώρο των νοσοκομείων Λευκωσίας, Λεμεσού, Πάφου και στο Παλαιό Νοσοκομείο Λάρνακας θα προσφέρει ο Τομέας Πρόληψης των Οδοντιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, μέσω των κινητών μονάδων του, την Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015.

Η δράση εντάσσεται στις ενέργειες του Υπουργείου Υγείας για ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς τη σημασία των προληπτικών οδοντιατρικών εξετάσεων, καθώς βιβλιογραφικά έχει τεκμηριωθεί η διασύνδεση της στοματικής με τη γενική υγεία και ιδιαίτερα η σχέση της στοματικής υγείας με διάφορες γενικές παθήσεις και καταστάσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο πρόωρος τοκετός. Παράλληλα, η έλλειψη στοματικής υγείας οδηγεί σε σοβαρές ιατρικές, κοινωνικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις. Ενδεικτικό είναι ότι 79 δισ. ευρώ έχουν δαπανηθεί στις χώρες της ΕΕ κατά το 2010, ποσό που αναμένεται να ανέλθει στα 93 δισ. ευρώ το 2020. Η μεγάλη δε πλειοψηφία των δαπανών αυτών αφορούν ιδιωτικές δαπάνες, γεγονός που καθιστά τη στοματική υγεία επιρρεπή σε αρνητικές εξελίξεις σε περιόδους οικονομικής ύφεσης.

Προς τούτο, η Διεθνής Ομοσπονδία Οδοντιάτρων ( FDI ) έχει καθιερώσει την 20η Μαρτίου ως ημέρα αφιερωμένη στη Στοματική Υγεία. Σύνθημα για φέτος είναι «Γιορτάζοντας τα υγιή χαμόγελα» και σκοπός είναι να τονιστεί η σημασία της στοματικής υγείας ως αναπόσπαστο στοιχείο ποιότητας ζωής.

Έχοντας αυτά υπόψη, οι Οδοντιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας έχουν εντατικοποιήσει τα προληπτικά τους προγράμματα, τα οποία και έχουν ως κεντρικό άξονα τις πιο κάτω συμβουλές:
(1)                      καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με φθοριούχα οδοντόκρεμα,
(2)      περιορισμός της κατανάλωσης ζάχαρης στη διατροφή, και
(3) συστηματική επίσκεψη στον οδοντίατρο για πρόληψη και έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση τυχόν στοματολογικών προγραμμάτων.
_________________

Central Newsroom