12/2/15

O Υπουργός Υγείας ενημέρωσε την Επιτροπή Υγείας της Βουλής για το θέμα της Μεταμοσχευτικής Κλινικής του ΓΝΛ

Στη σημερινή παρουσία του ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, ο Υπουργός Υγείας, κ. Φίλιππος Πατσαλής, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τις ενέργειες του Υπουργείου
σε σχέση με το θέμα της Μεταμοσχευτικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία συνεργασίας διάρκειας έξι μηνών με τον ιατρό μεταμοσχευτή Δρ Βασίλη Χατζηαναστασίου που ολοκληρώθηκε χθες και η οποία επιλύει προσωρινά το πρόβλημα που παρουσιάστηκε το Δεκέμβριο του 2014. Παράλληλα δίνει το χρόνο για τη δρομολόγηση ενεργειών που θα επιτρέψουν τη μόνιμη επίλυση του προβλήματος, λαμβάνοντας υπόψη αφενός τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των ασθενών και αφετέρου τα θέσμια και τους νόμους της Δημοκρατίας. Το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη δρομολογήσει ενέργειές προς την κατεύθυνση αυτή, με τη διευθέτηση συνάντησης του Υπουργού με το Γενικό Ελεγκτή την ερχόμενη Τετάρτη προκειμένου να τεθούν οι βάσεις που θα επιτρέψουν τη λειτουργία θεσμοθετημένης Μεταμοσχευτικής Μονάδας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Στόχος του Υπουργείου Υγείας μέσω της διευθέτησης αυτής, είναι η συνεχής και απρόσκοπτη λειτουργία της Μεταμοσχευτικής Κλινικής και η κάλυψη των προγραμματισμένων μεταμοσχεύσεων νεφρού, καθώς και η συνεχής παρακολούθηση των ασθενών που έχουν κάνει μεταμόσχευση.

Στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής παρέστησαν και οι εκπρόσωποι της Παγκύπριας Οργάνωσης Νεφροπαθών και των Συνδέσμων Φίλων Νεφροπαθών, Μεταμοσχευμένων Κύπρου, και Αιμοκαθαρωμένων Ασθενών. Οι εκπρόσωποι των ασθενών ευχαρίστησαν τον Υπουργό Υγείας για τις άοκνες και συνεχείς προσπάθειες που κατέβαλε για την επίλυση των προβλημάτων της Μεταμοσχευτικής Κλινικής και εξέφρασαν τη διάθεση συνεργασίας με το Υπουργείο Υγείας προς την εξεύρεση μόνιμης λύσης για τη λειτουργία της Μεταμοσχευτικής Κλινικής.