Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα
26/02/2015
Την ενίσχυση των ήδη υφιστάμενων παραδοσιακών σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας χαιρετίζει η Κυβέρνηση, δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης μέρας της επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και της κυπριακής αντιπροσωπείας στη ρωσική πρωτεύουσα.
Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στη σημασία των Συμφωνιών που υπογράφηκαν χθες μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και στο ενδιαφέρον που επέδειξε η Μόσχα για το Κυπριακό.
Συγκεκριμένα, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε σε ερωτήσεις ως εξής:
Ερώτηση: Πως να το χαρακτηρίσουμε, ως γενική διατύπωση; Είναι νέα εποχή, ξεκινά νέα εποχή, μπήκαν οι βάσεις για κάτι αναβαθμισμένο στις σχέσεις των δύο χωρών;
Απάντηση: Δεν θα έλεγα νέα εποχή, θα έλεγα συνέχεια και ενίσχυση των παραδοσιακών σχέσεων με τη Μόσχα σε πολύ συγκεκριμένους τομείς. Είναι γεγονός ότι η θέληση που επιδείχθηκε μέσα από συγκεκριμένες αναφορές από ρωσικής πλευράς, είναι κάτι που καλωσορίζουμε ιδιαίτερα. Μια πολύ καλά προετοιμασμένη επίσκεψη του Προέδρου εδώ, από πλευράς ουσίας, που είναι και το σημαντικότερο από την πλευρά της Μόσχας, και θεωρούμε ότι υπάρχει από τώρα, πολλή δουλειά να κάνουμε με αφορμή τις συζητήσεις που έγιναν μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους Ρώσους αξιωματούχους. Θα πρέπει να συνεχίσουμε πάνω στις συζητήσεις που έγιναν για να δημιουργηθούν πολύ συγκεκριμένες εξελίξεις προς την κατεύθυνση υλοποίησης των όσων έχουν συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο.
Ερώτηση: Έγινε εκτενής συζήτηση για το Κυπριακό στη συνάντηση. Ήταν παρόντες ο κ. Κασουλίδης και ο κ. Λαβρόφ και εσείς.
Απάντηση: Οφείλω να ομολογήσω δημόσια ότι η παρουσία του κ. Λαβρόφ στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, ενός πολιτικού ο οποίος πριν τον διορισμό τους ως Υπουργός Εξωτερικών ήταν Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας στα Ηνωμένα Έθνη, ένας άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά το Κυπριακό, γνώστης των λεπτομερειών του Κυπριακού, είναι κάτι που, ειδικά στην παρούσα συγκυρία, βοηθά στο να γίνονται απόλυτα κατανοητές οι έγνοιες και οι ανησυχίες της Λευκωσίας στη Μόσχα. Συνεχίζεται αυτή παραδοσιακή στάση αρχών της Ρωσίας. Ένα καινούργιο δεδομένο που υπάρχει σήμερα, και θέληση και πρόθεση της δικής μας πλευράς είναι να το αξιοποιήσουμε, είναι οι άριστες σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν ώστε να σταλούν κάποια μηνύματα στην Τουρκία. Δεν υπάρχει αυτή η απευθείας επαφή (σ.σ. από την Κυπριακή Κυβέρνηση), άρα να σταλούν κάποια μηνύματα προς την κατεύθυνση της ανάγκης για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη λύση.
Ερώτηση: Αυτόν το ρόλο που αναμέναμε να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ και λίγο απογοητευτήκαμε, ίσως θα μπορέσει να τον διαδραματίσει η Ρωσία υπό τις περιστάσεις; Μην το θεωρήσετε προβοκατόρικο το ερώτημα, αλλά περιμέναμε κάτι περισσότερο το προηγούμενο διάστημα από τις ΗΠΑ προς την κατεύθυνση της Τουρκίας και δεν νομίζω ότι είναι μυστικό ότι δεν είχαμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Απάντηση: Σίγουρα δεν είναι ούτε προβοκατόρικο να το πούμε δημόσια, ούτε κάτι αρνητικό, ότι δεν είχαμε τα αποτελέσματα, σε σχέση πάντα με την Τουρκία, μέσω των ΗΠΑ. Αυτό ενδεχομένως να σχετίζεται και με τις περιφερειακές εξελίξεις. Να θυμίσω τη χρονική συγκυρία με την έναρξη των επιχειρήσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Την ίδια στιγμή φαίνεται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, δηλαδή μεταξύ του Προέδρου Πούτιν και του Τούρκου Προέδρου, μία σχέση η οποία αναπτύσσεται, μία σχέση που κι εμείς επιθυμούμε να την αξιοποιήσουμε στον βαθμό του δυνατού, στον βαθμό του να σταλούν κάποια μηνύματα, έτσι ώστε να έχουμε συγκεκριμένες εξελίξεις.
Ερώτηση: Υπάρχει κατανόηση από ρωσικής πλευράς για τις ανησυχίες και τις θέσεις; Γιατί συζητήθηκαν εκτενώς όλα και οι συμπεριφορές της Τουρκίας στην ΑΟΖ. Μάλιστα, λένε οι πληροφορίες ότι ζήτησε να δει χάρτη ο κ. Πούτιν για να ενημερωθεί καλύτερα και για τις κινήσεις του Barbaros και τελικώς βοήθησε η τεχνολογία με το κινητό σας τηλέφωνο;
Απάντηση: Είναι γεγονός ότι ζήτησε πιο συγκεκριμένα να ενημερωθεί για τις κινήσεις του Barbaros εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι μόνο, και αξιοποιήθηκε η τεχνολογία, έτσι ώστε να ενημερωθεί για τις εξελίξεις αυτές. Οφείλω να πω ότι η αρχική συνάντηση αναμενόταν να διαρκέσει γύρω στη μισή ώρα, αλλά ξεπέρασε τη μια ώρα η συζήτηση των δύο Προέδρων, και ήταν εμφανές το ενδιαφέρον σε όλους τους τομείς, ξεκινώντας από το Κυπριακό.
Ερώτηση: Τι του δείξατε δηλαδή; Που είναι τώρα το Barbaros ή που κινήθηκε το προηγούμενο διάστημα;
Απάντηση: Πού κινήθηκε και σε σχέση με τα Οικόπεδα που είναι αδειοδοτημένα εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ερώτηση: Ποια θεωρείτε πιο σημαντική από τις θεωρίες για τη δική μας πλευρά και για την πλευρά της Μόσχας από την άλλη; Αυτό με την αναδιάρθρωση του δανείου, το θεωρούσαμε δεδομένο, απλώς επικυρώθηκε και συνέπεσε χρονικά παραμονή της συνάντησης από τη Δούμα.
Απάντηση: Ήταν δεδομένο. Η επικύρωση από τη Δούμα την ημέρα που ο Πρόεδρος έφτανε στη Μόσχα ήταν μια πολιτικής σημασίας ενέργεια για τον τρόπο που κινούμαστε γενικότερα στο θέμα της οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η αποπληρωμή του δανείου σχετίζεται γενικότερα με τον οικονομικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης. Δεν είναι κάτι που μπορεί να προσεγγιστεί ξεχωριστά από τον γενικότερο οικονομικό σχεδιασμό.
Ερώτηση: Βεβαίως. Άλλο να ξεκινάς το 2016 κι άλλο το 2018 να το αποπληρώνεις, άλλο να έχεις δύο χρόνια μπροστά σου κι άλλο να έχεις τέσσερα.
Απάντηση: Ακριβώς. Όσον αφορά τις Συμφωνίες, εμείς και η ρωσική πλευρά, τις θεωρούμε όλες σημαντικές. Όπως έχω δει και τα δημοσιεύματα ειδικά στον δυτικό Τύπο, αυτό που φαίνεται να παρουσιάζεται περισσότερο είναι η Συμφωνία ανάμεσα στα δύο Υπουργεία Άμυνας για ναυτικά θέματα. Η ναυτική συνεργασία ήταν κάτι που υπήρχε και στο παρελθόν. Μια συμφωνία που υπογράφεται, γίνεται πιο αναβαθμισμένα ή, ας το πούμε, πιο θεσμοθετημένα.
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει έναν σημαντικό πλεονέκτημα, αυτό είναι η γεωγραφική της θέση, η περιοχή όπου βρίσκεται, και εμείς αξιοποιούμε το δεδομένο αυτό που αναβαθμίζει και την αξία της χώρας μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν Συμφωνίες και με άλλα κράτη, Συμφωνίες που αφορούν συγκεκριμένες ενέργειες για αντιμετώπιση κοινών απειλών, της τρομοκρατίας, της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής, για ανθρωπιστικές κρίσεις. Είναι όλα αυτά τα δεδομένα που προσφέρει η γεωγραφική θέση της Κύπρου, το γεγονός ότι διατηρεί άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, κι εμείς επιχειρούμε να αξιοποιήσουμε το δεδομένο αυτό.
Την ίδια στιγμή, οι Συμφωνίες που θέτουν το πλαίσιο για οικονομική και εμπορική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτό ήταν το νέο δεδομένο της εδώ παρουσίας του Προέδρου, μαζί με τον τομέα της ενέργειας. Γνωρίζαμε, για παράδειγμα στο Κυπριακό, τη στάση της Μόσχας, δεν αναμέναμε να αλλάξει αυτή η στάση, το έχουμε δει μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες. Άρα το νέο δεδομένο της εδώ παρουσίας του Προέδρου είναι η θέληση και από ρωσικής πλευράς, μέσα από πολύ συγκεκριμένες εισηγήσεις, για αναβάθμιση της οικονομικής και εμπορικής μας συνεργασίας.
Ερώτηση: Σε ό,τι αφορά στρατιωτικά αεροσκάφη, θέλετε να μας διευκρινίσετε τι ακριβώς περιλαμβάνουν οι Συμφωνίες γιατί είχαν μεταδοθεί ειδήσεις που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και είχε δημιουργηθεί πρόβλημα στις σχέσεις μας με άλλες χώρες και μια καχυποψία, από αυτήν την είδηση που είχε μεταδοθεί από ρωσικό μέσο ότι θα δοθεί στρατιωτική βάση στη Ρωσία. Είδηση που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, έχει διαψευστεί.
Απάντηση: Δεν τίθεται θέμα παραχώρησης, και μάλιστα, δεν υπήρξε και τέτοιο αίτημα για να εξεταστεί. Πρέπει να αναφέρουμε και αυτό το δεδομένο. Δεν τίθεται θέμα παραχώρησης βάσης στην Κύπρο, δεν υπήρξε αίτημα. Με τη Συμφωνία αναφερόμαστε στους λιμένες της Κύπρου, κατά κύριο λόγο για τα Λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας. Επαναλαμβάνω, είναι κάτι το οποίο γίνεται εδώ και πολύ καιρό, πολύ πρόσφατα μάλιστα είχαμε στην Κύπρο μια τέτοια επίσκεψη. Γίνεται πλέον πιο θεσμοθετημένη, μέσα από μια Συμφωνία.
Ερώτηση: Πάλι στα λιμάνια πήγατε, εγώ θέλω για τα αεροδρόμια να μας πείτε.
Απάντηση: Δεν τίθεται θέμα για τα αεροδρόμια και ούτε υπήρξε ένα τέτοιο αίτημα από ρωσικής πλευράς. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό.
Ερώτηση: Εννοείτε για διευκολύνσεις των στρατιωτικών αεροσκαφών στην Πάφο δεν υπήρχε αίτημα;
Απάντηση: Δεν υπήρχε τέτοιο αίτημα από ρωσικής πλευράς.
Ερώτηση: Και ούτε που υπάρχει μια τέτοια Συμφωνία;
Απάντηση: Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, όχι, δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία προς αυτή την κατεύθυνση.
Ερώτηση: Αν ζητήσουν δηλαδή διευκολύνσεις για ανθρωπιστικούς λόγους ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη δεν θα δοθούν στη βάση στην Πάφο;
Απάντηση: Αν ζητηθεί για ανθρωπιστικής φύσεων καταστάσεις, η προσέγγιση της Λευκωσίας είναι θετική. Επαναλαμβάνω ότι αυτό είναι μέσα στο πλαίσιο της αξιοποίησης της γεωγραφικής σημασίας της Κύπρου.
Ερώτηση: Αλλά δεν υπάρχει κάτι περισσότερο στις Συμφωνίες αυτές που υπεγράφησαν χθες;
Απάντηση: Ακριβώς. Σε σχέση με τις στρατιωτικές συμφωνίες, για να το ξεκαθαρίσουμε, υπάρχει επικαιροποίηση μια στρατιωτικής συμφωνίας που υπήρχε και προηγουμένως.
Ερώτηση: Αυτή η Συμφωνία που επικαιροποιήθηκε, η στρατιωτική, προέβλεπε παραχώρηση διευκολύνσεων στα αεροδρόμια;
Απάντηση: Προέβλεπε σε μια γενικότερη μορφή και μέσα από τη ναυτική Συμφωνία γίνεται πιο συγκεκριμένη και πιο θεσμοθετημένη.
Ερώτηση: Για ελλιμενισμό;
Απάντηση: Ακριβώς. Πάντα μιλάμε για τα λιμάνια. Δεν έχει τεθεί αίτημα για τα αεροδρόμια από ρωσικής πλευράς.
Ερώτηση: Λέγεται ότι περιμένουν, οι Πρεσβείες των ΗΠΑ εδώ βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα, της Μεγάλης Βρετανίας, στο Λονδίνο περιμένουν όλοι να δουν τα αποτελέσματα της επίσκεψης.
Απάντηση: Εμείς δεν έχουμε μια τέτοια πληροφόρηση για το τι αναμένεται.
Ερώτηση: Γενικότερα για τις Συμφωνίες και για τα αποτελέσματα. Έχουν λόγο να ανησυχούν;
Απάντηση: Κοιτάξτε, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα ανεξάρτητο κράτος, το οποίο αποφασίζει για τις δικές τις επιλογές σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως κάνουν κι όλα τα άλλα κράτη. Θέλω δημόσια να αναφέρω ότι εμείς δεν έχουμε προσεγγιστεί με τον τρόπο που λέτε από άλλες χώρες. Αλλά θέλω να θυμίσω ότι στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, η Ρωσία υπέγραψε πολύ σημαντικές Συμφωνίες και μάλιστα στον ενεργειακό τομέα, και μάλιστα σήμερα που είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα στην Ευρώπη, με την Τουρκία. Δεν είδα καμία αντίδραση ούτε από τις Ηνωμένες Πολιτείες ούτε από το Ηνωμένο Βασίλειο, για όλες αυτές τις Συμφωνίες που υπέγραψε η Τουρκία με τη Ρωσία. Δεν αντιλαμβάνομαι τους λόγους που μπορεί ο όποιος τρίτος να ανησυχήσει για τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επαναλαμβάνω είναι ένα κράτος που λαμβάνει αποφάσεις προς εξυπηρέτηση των δικών της συμφερόντων.
Ερώτηση: Ούτε η ΕΕ πρέπει να έχει παράπονο. Αυτό το μήνυμα που βγαίνει από τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η Κύπρος είναι ο πιο αξιόπιστος εταίρος της Ρωσίας στην ΕΕ, δεν πρέπει να ενοχλήσει νομίζετε την ΕΕ;
Απάντηση: Σε καμία περίπτωση. Η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Ρωσία, με τα γειτονικά κράτη, με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο. Είμαστε η χώρα που μπορεί μέσα από τις σχέσεις μας, που γνωρίζουμε ενδεχομένως καλύτερα από όλους αυτούς, να παρουσιάσουμε κάποια δεδομένα εντός της ΕΕ. Και δεν είναι μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία, υπάρχουν κι άλλα κράτη που έχουν αυτήν την ιδιαίτερη σχέση και μπορούν να παρουσιάσουν πιο αντικειμενικά την εικόνα και τα δεδομένα σε σχέση με τις εξελίξεις στην περιοχή.