12/2/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Φ. Πατσαλή στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του νέου Βιβλιαρίου Υγείας Παιδιού

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Φ. Πατσαλή στη συνέντευξη Τύπου
για την παρουσίαση του νέου Βιβλιαρίου Υγείας Παιδιού

Η σημερινή εκδήλωση για την παρουσίαση του αναθεωρημένου Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού αποτελεί μία ακόμη προσπάθεια για βελτιστοποίηση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας προς τα παιδιά. Η επικαιροποίηση του Βιβλιαρίου έγινε στη βάση των αναγκών και απαιτήσεων που επιβάλλει η επιστήμη της ιατρικής για τα παιδιά και υλοποιήθηκε μέσα από την από κοινού στενή συνεργασία του Υπουργείου Υγείας και της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, τους οποίους και ευχαριστώ θερμά.
Εφαρμόζοντας μια εντελώς νέα, καινοτόμο προσέγγιση όσον αφορά στην παρουσίαση και το περιεχόμενο του Βιβλιαρίου Υγείας, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και επιβραβεύει τις προσπάθειες των εμπλεκομένων. Το νέο Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού αποτελείται πλέον από δύο αλληλένδετα έντυπα. Το ένα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τα στάδια ανάπτυξης και την υγεία του παιδιού, και αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό οδηγό και εργαλείο στα χέρια των επαγγελματιών υγείας. Το άλλο, περιλαμβάνει ενημερωτικό υλικό για την υγεία του βρέφους και του παιδιού και απευθύνεται εξολοκλήρου στους γονείς.
Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η ενίσχυση των γονέων και η ενεργότερη εμπλοκή τους στα θέματα προστασίας και προαγωγής της υγείας των παιδιών τους. Μέσω των πληροφοριών που το νέο βιβλιάριο υγείας για το παιδί παρέχει, οι γονείς θα είναι σε θέση να κατανοήσουν έννοιες που αφορούν στην ανάπτυξη του παιδιού, να προλάβουν και να παρέμβουν εύστοχα στη διαχείριση ζητημάτων που ενδεχομένως να αντιμετωπίσει το παιδί και να συνεργαστούν με τους επαγγελματίες υγείας για την έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπισή τους.
Η προστασία και προαγωγή της υγείας των παιδιών αποτελεί βασική προτεραιότητα και μέλημα του Υπουργείου Υγείας. Αφετηρία των προσπαθειών μας αποτελεί η διατήρηση ενός περιβάλλοντος, το οποίο να συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξή τους και να ευνοεί τη βελτίωση των συνθηκών για ίσες ευκαιρίες πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
Προς τούτο, το Υπουργείο Υγείας αναπτύσσει και προωθεί την εφαρμογή επί μέρους στρατηγικών για παιδιά και αναπτύσσει δράσεις για την εφαρμογή των δικαιωμάτων των παιδιών στους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας βάσει της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Παροτρύνοντας τη ζύμωση εποικοδομητικών συνεργασιών και στο μέλλον, χαιρετίζω ξανά την κοινή προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας και της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου. Ευχή μου τέτοιου είδους συνεργασίες να ευοδώνουν κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο προς όφελος όχι μόνο των παιδιών, αλλά και όλων των ηλικιακών και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού μας.