12/2/15

Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σε δήλωσή του προς τα ΜΜΕ

σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε στις εν εξελίξει εργασίες του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς και τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στο περιθώριο των εργασιών.

Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε τα ακόλουθα:

«Όπως γνωρίζετε, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πέραν των θεμάτων που είναι στην ημερήσια διάταξη, δύο είναι τα θέματα που κυριαρχούν τόσο στις επίσημες συζητήσεις όσο και στις συναντήσεις στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - το θέμα της Ελλάδας και οι εξελίξεις σε σχέση με την Ουκρανία.

Για το θέμα της Ελλάδας, είναι γνωστή η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως εκφράστηκε και χθες από τον Υπουργό Οικονομικών αλλά και σήμερα μέσα από τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας, για στήριξη της προσπάθειας της Ελληνικής Κυβέρνησης και για εξεύρεση λύσης εντός ευρωπαϊκού πλαισίου. Θα γίνει και σήμερα συζήτηση στην παρουσία του Προέδρου του Γιουρογκρουπ.

Σε σχέση με την Ουκρανία εκφράζουμε την ικανοποίησή μας γιατί η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Μίνσκ είναι μια πολύ σημαντική επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού επιτεύχθηκε μετά από παρέμβαση του Γάλλου Προέδρου και της Γερμανίδας Καγκελαρίου. Με αυτή την αφορμή, να αναφέρω ότι με αίτημα του Ουκρανού Προέδρου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία και τόνισε την ανάγκη για εφαρμογή της. Παράλληλα, συζητήθηκαν και θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών, όπως για παράδειγμα το θέμα της Συμφωνίας που υπάρχει για αποφυγή διπλής φορολογίας για το οποίο έγινε ένας πολύ καλός διάλογος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε, επίσης, συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Martin Schulz, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν την Κύπρο και το Κυπριακό σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υπάρχουν εξελίξεις εκεί που μας αφορούν άμεσα. Ήταν μια πάρα πολύ καλή συνάντηση και με την ευκαιρία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πολύ σημαντικό σημερινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους αγνοούμενους. Είναι κάτι για το οποίο θα ήθελα και εκ μέρους της Κυβέρνησης να εκφράσω τις ευχαριστίες μας προς όλους τους Κύπριους Ευρωβουλευτές, οι οποίοι είχαν καθοριστικό ρόλο για το αποτέλεσμα αυτό.

Να αναφέρω, τέλος, ότι στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία για σύντομες συνομιλίες τόσο με τον Γάλλο Πρόεδρο όσο και με τη Γερμανίδα Καγκελάριο - οι οποίοι έφτασαν αργά στις Βρυξέλλες γιατί βρίσκονταν στο Μινσκ για τις συζητήσεις για την Ουκρανία - κατά τη διάρκεια των οποίων ο Πρόεδρος τους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για τη θέση μας για ανάγκη δημιουργίας του κατάλληλου πλαισίου έτσι ώστε να μπορεί να επαναρχίσει ο διάλογος, ένας διάλογος ο οποίος να έχει και προοπτικές θετικής κατάληξης».