27/2/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας στην τελετή παραλαβής 400 DVD του Ντοκιμαντέρ «Η Μεγάλη Θέα της Κύπρου»

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας στην τελετή παραλαβής
400 DVD του Ντοκιμαντέρ «Η Μεγάλη Θέα της Κύπρου»


Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού την εταιρεία οπτικοακουστικής παραγωγής ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ και την ταινία «Η Μεγάλη Θεά της Κύπρου». Η ταινία είναι μια συμπαραγωγή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου μας με την εταιρεία ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ.
 
Ο σκηνοθέτης Σταύρος Παπαγεωργίου, με την εικοσάχρονη εμπειρία που διαθέτει στο ντοκιμαντέρ, προσέγγισε με υπευθυνότητα τη δύναμη και τη γοητεία που ασκεί στο νησί μας η Αφροδίτη, η μεγάλη θεά της Κύπρου.   Η Θεά του Έρωτα και της γονιμότητας αποτελεί πηγή έμπνευσης για κάθε καλλιτέχνη και πολιτιστική αξία για τη γενέτειρά της. Η μυθολογική υπόσταση, η λατρευτική ιδιότητα, καθώς και η φιλοσοφική διάσταση της Κύπριδας Αφροδίτης, κατατίθενται στην ταινία με απόλυτη συναίσθηση του μεγαλείου των πολιτιστικών αναφορών και αρχαιολογικών ευρημάτων. Μελετώντας τις αναφορές που υπάρχουν για τη Μεγάλη Θεά, την Κύπριδα Θεά όπως αναφέρεται στον Όμηρο, παρακολουθούμε την ιστορική πορεία του νησιού.
 
Η γνώση, η οποία υπάρχει γύρω από την Αφροδίτη, παραδόθηκε με επιστημονικότητα και συνέπεια από τη δρα Ζακλίν Καραγιώργη στον Σταύρο Παπαγεωργίου για να τη μεταφέρει με τη μαγεία της εικόνας σε μια ταινία που προάγει τον πολιτισμό μας διεθνώς. Η έβδομη τέχνη, με την κινούμενη εικόνα, τη γραφική πλαισίωση και την ηχητική επένδυση, ενισχύει τον λόγο και την επιστημονική πληροφόρηση αποτελεσματικά.
 
Γι’αυτό, με χαρά παραλαμβάνω σήμερα τα τετρακόσια αντίτυπα της ταινίας «Η Μεγάλη Θεά της Κύπρου» που παραδίδονται στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις στο συμφωνητικό χρηματοδότησης που υπέγραψε η εταιρεία με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες. Η ταινία θα αξιοποιηθεί από το Υπουργείο μας με διάφορους τρόπους: θα σταλούν αντίγραφα στις βιβλιοθήκες των σχολείων μέσης εκπαίδευσης για να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία εκπαιδευτικά, αλλά και σε χώρους και πολιτιστικά κέντρα, που προβάλλουν την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Συγχαρητήρια στον Σταύρο Παπαγεωργίου και στους συνεργάτες του για την εξαιρετική δουλειά που ετοίμασαν, καθώς και σε όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίησή της.
________