23/1/15

Δημόσια Διαβούλευση στο Υπουργείο Εξωτερικών με τις οργανώσεις που ασχολούνται με ανθρωπιστικά θέματα

Δημόσια Διαβούλευση στο Υπουργείο Εξωτερικών
με τις οργανώσεις που ασχολούνται με ανθρωπιστικά θέματα

Εν όψει της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επερχόμενη περιφερειακή διαβούλευση της Βουδαπέστης για την προπαρασκευή της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου, πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, η τρίτη Δημόσια Διαβούλευση του Υπουργείου με την κοινωνία των πολιτών, με θέμα «Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδος: Συνεισφορά της Κύπρου στην αναθεώρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού συστήματος» .
Στη δημόσια διαβούλευση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, της Πολιτικής Άμυνας, ακαδημαϊκοί και φοιτητές από ιδιωτικά και δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Κατά την παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών εξήρε τη σημασία του εθελοντισμού στην ανακούφιση της ανθρώπινης δυστυχίας σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, τονίζοντας ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι εξίσου σημαντικός με την παροχή οικονομικής βοήθειας. Στόχος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε ο κ. Κασουλίδης, είναι η ενίσχυση της πολιτικής διάστασης της ανθρωπιστικής δράσης της Κύπρου, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και διεθνές επίπεδο. Προς αυτή την κατεύθυνση, η συνεργασία των κρατικών υπηρεσιών με την κοινωνία των πολιτών είναι ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση των θέσεων που θα προβάλει η Κύπρος σε προσεχή περιφερειακά φόρα και στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις και τις εισηγήσεις τους επί συγκεκριμένων ζητημάτων και πτυχών που εμπίπτουν στο θέμα της δημόσιας διαβούλευσης. Οι παρευρισκόμενοι παρουσίασαν, μεταξύ άλλων, τις μέχρι τώρα δράσεις τους, εξέτασαν τρόπους βέλτιστης πρακτικής, ώστε να καταστεί η ανθρωπιστική βοήθεια εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεσματικότερη και στοχευόμενη και υπέβαλαν συγκεκριμένες προτάσεις προς υποβοήθηση της διαμόρφωσης της επίσημης κυπριακής συνεισφοράς στις επερχόμενες περιφερειακές και διεθνείς διαβουλεύσεις. Τέλος, οι συμμετέχοντες δήλωσαν την ετοιμότητά τους για συνέχιση της εποικοδομητικής συνεργασίας με το Υπουργείο Εξωτερικών σε όλους τους τομείς.
________________