11/12/14

H Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συμμετείχε στο Συμβούλιο Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ

H Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
συμμετείχε στο Συμβούλιο Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ

Η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου συζητήθηκαν τα θέματα και τα προβλήματα που απασχολούν τα κράτη μέλη και ειδικότερα το πρόβλημα της ανεργίας και της ανεργίας των νέων και τα προβλήματα που παρατηρούνται στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε παρεμβάσεις της ανέφερε ότι ο μόνος τρόπος καταπολέμησης της ανεργίας είναι η επένδυση στην ανάπτυξη έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Η Υπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο φλέγον θέμα της ανεργίας των νέων και στην ετοιμασία του Εθνικού Σχεδίου δράσης για την απασχόληση των νέων που περιλαμβάνει και μέτρα προώθησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας. Πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι το τριετές Πρόγραμμα Επενδύσεων που ανακοίνωσε τέλη Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο τη διάθεση άνω των 300 δις ευρώ για μεγάλα έργα υποδομής σε όλη την ΕΕ, το οποίο στοχεύει στην καταπολέμηση της ανεργίας και την αντιμετώπιση της έλλειψης επενδύσεων στην Ευρώπη.
Η Σύνοδος επικεντρώθηκε επίσης σε μεγάλο αριθμό νομοθετικών πρωτοβουλιών. Μεταξύ άλλων, επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία αναφορικά με ορισμένες πτυχές της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των ναυτιλλομένων στον τομέα της εσωτερικής ναυσιπλοΐας. Η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της μορφολογίας – που δεν επιτρέπει ανάπτυξη εσωτερικής ναυσιπλοΐας – απείχε από την ψηφοφορία με την Υπουργό Εργασίας να σημειώνει ότι η μεταφορά στο εθνικό δίκαιο νόμων που δεν βρίσκουν εφαρμογή σε ορισμένα κράτη μέλη φέρει μόνο αχρείαστο διοικητικό άχθος και κανένα όφελος.
Η Σύνοδος των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ εξέτασε επίσης το θέμα της πρότασης Οδηγίας για τη βελτίωση της ισορροπίας των φύλων στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιριών με στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών. Η Κύπρος υποστήριξε την Πρόταση με την Υπουργό Εργασίας να επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης της εκπροσώπησης των γυναικών στα κέντρα λήψης οικονομικών αποφάσεων.