11/12/14

Εισδοχή Κύπριων φοιτητών στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Γερμανίας και της Τσεχίας

Εισδοχή Κύπριων φοιτητών στα Ανώτερα
και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Γερμανίας και της Τσεχίας


Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνει ότι σε συνέχεια διαβημάτων του, η Γραμματεία της Μόνιμης Συνόδου των Υπουργών Παιδείας των Ομοσπονδιακών Κρατιδίων της Γερμανίας διαβεβαίωσε ότι η εφαρμογή του νέου κανονισμού πρόσβασης σε Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης στη Γερμανία μετατέθηκε για την 1 η Ιανουαρίου 2018.

Σε συνάντηση που είχε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής με τον Πρέσβη της Γερμανίας στην Κύπρο κ. Nikolai von Schoepff στις 18 Νοεμβρίου, τον ενημέρωσε για τα προβλήματα που δημιουργεί η απόφαση τροποποίησης του κανονισμού εισδοχής ξένων φοιτητών στις Ανώτερες και Ανώτατες σχολές της Γερμανίας. Σύμφωνα με τον κ. Υπουργό, οι Κύπριοι φοιτητές που βρίσκονται ήδη στη Γερμανία προετοιμαζόμενοι για την έναρξη των σπουδών τους ή που έχουν ήδη εξασφαλίσει θέση σε πανεπιστήμια της Γερμανίας και εκπληρώνουν τη στρατιωτική τους θητεία, βρέθηκαν μετέωροι, αφού δεν μπορούν πλέον να προβούν σε οποιαδήποτε αλλαγή στα μαθήματα που είχαν επιλέξει κατά τη θητεία τους στο Λύκειο.  Για διευκόλυνση των φοιτητών αυτών, ο κ. Υπουργός ζήτησε την εφαρμογή μεταβατικής περιόδου η οποία, παράλληλα, θα δώσει την ευκαιρία στους μαθητές που φοιτούν σήμερα στα Λύκεια να λάβουν υπόψη τους τα νέα κριτήρια και να προετοιμαστούν ανάλογα.

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με ορισμένα πανεπιστήμια της Τσεχίας, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Παιδείας και Νεολαίας της Τσεχίας, εξηγώντας τα προβλήματα που δημιουργούνται για τους Κύπριους υποψήφιους φοιτητές και ζητώντας την παρέμβασή του για άρση των προβλημάτων αυτών. Την επιστολή θα παραδώσει στον Τσέχο Υπουργό η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού κα Αίγλη Παντελάκη, στο πλαίσιο συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο του Συμβουλίου Παιδείας και Νεολαίας της ΕΕ, αύριο 12 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες.  
___________