29/11/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Μάριου Δημητριάδη στο επετειακό δείπνο του Ιδρύματος «Θεοτόκος»

Να μη μεταδοθεί πριν τις 8.30 μ.μ.
                                                                                          


Χαιρετισμός του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Μάριου Δημητριάδη στο επετειακό δείπνο του Ιδρύματος «Θεοτόκος»


Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Με χαρά και προθυμία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης αποδέχτηκε την τιμητική πρόσκλησή σας να θέσει υπό την αιγίδα του και να παραστεί στην αποψινή εκδήλωση του Ιδρύματος «Θεοτόκος». Δυστυχώς, για λόγους πέραν του ελέγχου του δεν μπόρεσε να βρίσκεται ο ίδιος εδώ απόψε μαζί σας, όπως ήταν και η επιθυμία του. Σας μεταφέρω τη λύπη του γι’ αυτό, καθώς και τους θερμούς χαιρετισμούς και τις εγκάρδιες ευχές του για πρόοδο και κάθε επιτυχία στο Ίδρυμά σας και στο δύσκολο φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί.
 
Αισθάνομαι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι ανάμεσα σε εσάς, τους ακούραστους εργάτες του ανθρωπισμού και της προσφοράς που καθοδηγούμενοι από αισθήματα κοινωνικής αλληλεγγύης και αγάπης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας, βρίσκεστε μπροστάρηδες στις προσπάθειες για κοινωνική προσφορά και κοινωνική ευαισθησία. Σας συγχαίρω θερμά και σας ευχαριστώ προσωπικά, αλλά και εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Πολιτείας, για όσα σπουδαία και ανεκτίμητα προσφέρετε στους συνανθρώπους μας.

Ως ένα εθελοντικό κίνημα, το Ίδρυμα Θεοτόκος έχει μια μεγάλη και πολυσήμαντη παράδοση. Με πνεύμα συμπόνιας, αγάπης και αλληλεγγύης προσφέρει ακατάπαυστα πολύτιμες ανθρωπιστικές υπηρεσίες σε όλους εκείνους που έχουν πραγματικά επείγουσα ανάγκη.

Εδώ και 45 χρόνια το Ίδρυμα λειτουργεί κυρίως πάνω σε ένα σκοπό, για τον οποίο εκφράζουμε τη μεγάλη εκτίμηση και την αμέριστη συμπαράστασή μας: να δημιουργεί θετικές συνθήκες ζωής για τους ανθρώπους με νοητική υστέρηση.
 
Οι υπηρεσίες του προσαρμόζονται σε προγράμματα που αφορούν στην αγωγή, την εκπαίδευση, την εργασία και την κατοικία, παρέχοντας τόση υποστήριξη όση είναι αναγκαία –και όσο το δυνατόν πιο λίγη. Σημειώνουμε τους σημαντικούς στόχους που τίθενται ως ακρογωνιαίο λίθο της αποστολής σας:  
 
  • Ενσωμάτωση των ανθρώπων με αναπηρία στην κοινωνία (από τον αποκλεισμό στη συμμετοχή),  
  • Ομαλοποίηση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας,  
  • Ανεξαρτητοποίηση και αποφυγή της πλήρους φροντίδας,
  • Ενίσχυση του δικαιώματος του αυτο-προσδιορισμού, και
  • Αντιμετώπιση με σοβαρότητα των αναγκών των ανθρώπων με αναπηρία.
 
Συμμεριζόμαστε πλήρως τη φιλοσοφία σας, βάσει της οποίας «κάθε άνθρωπος επιθυμεί να πραγματοποιεί τις επιθυμίες του, να βιώνει το νέο, να συναντάται με συνομήλικους και, γενικά, να νιώθει τη ζωή μέσα στην κοινότητα».
 
Είναι ιερός ο σκοπός και ο αγώνας σας. Εργάζεστε, για 45 χρόνια, για να δημιουργήσετε θετικές συνθήκες ζωής για τους ανθρώπους με νοητική υστέρηση. Όποιος έρχεται σε σας έχει περιορισμούς, αλλά και ικανότητες.
 
Γι’ αυτό, οι υπηρεσίες σας προσαρμόζονται σε προγράμματα αγωγής, εκπαίδευσης, εργασίας και κατοικίας, φροντίζοντας παιδιά από βρεφική ηλικία, μέχρι ενήλικα άτομα με αναπηρίες, ξεκινώντας από την έγκαιρη παρέμβαση και την προσχολική αγωγή, το κέντρο ημέρας, το εργαστήρι τέχνης, τα σπίτια στην κοινότητα και τη στέγη μέχρι τις συνοδευτικές υπηρεσίες, στις οποίες μπορούν να τύχουν υποστήριξης άνθρωποι με αναπηρία, γονείς και οικογένειες.
 
Με τη σημερινή ευκαιρία, θέλω να εκφράσω τον οφειλόμενο σεβασμό και αναγνώριση στους ανθρώπους που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους σε αυτή την ιερή αποστολή, και ιδιαίτερα στον Πρόεδρο του Ιδρύματος «Θεοτόκο» δρα Αμέρικο Αργυρίου. Ευγνώμονες ευχαριστίες και συγχαρητήρια για την άριστη επιτέλεση των καθηκόντων τους οφείλουμε προς όλους όσοι συμβάλλουν στην εκτέλεση του δύσκολου έργου του Ιδρύματος.

Επιθυμώ να τονίσω ότι τ όσο η Κυβέρνηση, όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσωπικά, θα συνεχίσουμε να είμαστε ενεργοί συμπαραστάτες και συνοδοιπόροι στο θεάρεστο έργο που με συνέπεια και αυταπάρνηση επιτελείτε.

Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στη δύσκολη αποστολή σας.

_____________