29/11/14

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος συμμετείχε στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη για τη Γεωργία, στο Παλέρμο

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος συμμετείχε
στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη για τη Γεωργία, στο Παλέρμο


Χωρίς την ένταξη περισσότερων νέων στη γεωργία, το μέλλον της παραγωγής τροφίμων και του φυσικού μας περιβάλλοντος βρίσκονται σε κίνδυνο. Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης, ο οποίος εκπροσώπησε την Κύπρο στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη για τη Γεωργία που πραγματοποιήθηκε στο Παλέρμο, στις 27 και 28 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της Ιταλικής Προεδρίας του Συμβούλιου της ΕΕ, με τη συμμετοχή 42 χωρών.

Ο κ. Κουγιάλης υποστήριξε την εφαρμογή της κλιματικά έξυπνης γεωργίας στην παραγωγική διαδικασία, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής αειφόρου ανάπτυξης, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της οικογενειακής μορφής γεωργίας στην αγροτική οικονομία.

Ο κ. Υπουργός σημείωσε επίσης ότι η οικονομική κρίση μας έδωσε την ευκαιρία να επανεξετάσουμε το μοντέλο ανάπτυξης, δίνοντας έμφαση στον Πρωτογενή Τομέα Παραγωγής, διασφαλίζοντας τόσο την επάρκεια τροφίμων όσο και την ενίσχυση της απασχόλησης στην ύπαιθρο, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στα Συμπεράσματα της Διάσκεψης του Παλέρμο, τονίζεται η ανάγκη λήψης κοινών μέτρων σε πολιτικό επίπεδο για:

  • στήριξη των νέων γεωργών και ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών,
  • προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας στον γεωργικό τομέα και διάχυση της γνώσης στους γεωργούς,
  • υιοθέτηση μέτρων για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και
  • τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων.