24/11/14

Πραγματοποιήθηκε η Τακτική Συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας και των Προέδρων των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας

Πραγματοποιήθηκε η Τακτική Συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας και των Προέδρων των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας
24/11/2014


Πραγματοποιήθηκε χθες αργά, στη Λευκωσία, η Τακτική Συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας και των Προέδρων των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), στην οποία συμμετείχαν Ορθόδοξοι Βουλευτές από δεκαέξι Κοινοβούλια, περιλαμβανομένης της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην κυπριακή αντιπροσωπία μετέχουν οι Βουλευτές κ.κ. Γιώργος Βαρνάβα, Άγγελος Βότσης, Πανίκκος Σταυριανός και Κώστας Κωνσταντίνου. Παρέστη επίσης ο νυν Ευρωβουλευτής κ. Λευτέρης Χριστοφόρου, πρώην Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στη Συνέλευση και μέλος της Γενικής Γραμματείας της ΔΣΟ.

Την έναρξη της Συνεδρίασης χαιρέτισε με μήνυμά του ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, το οποίο ανέγνωσε ο Προεδρεύων του Σώματος, Βουλευτής κ. Σοφοκλής Φυττής. Στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος της Βουλής εξήρε το πολύπλευρο πνευματικό και πολιτικό έργο της ΔΣΟ, ειδικότερα στην προώθηση του διαθρησκειακού διαλόγου, ενώ επαναβεβαίωσε την ετοιμότητα της Βουλής να συνεχίσει να συμβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο στις προσπάθειες επίτευξης των διακηρυγμένων στόχων της Συνέλευσης.

Στη Συνεδρίαση παρέστη, εξάλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος ενημέρωσε τους σύνεδρους για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με ιδιαίτερη αναφορά στο κυπριακό πρόβλημα, στην τρέχουσα προκλητική παραβίαση της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) από την Τουρκία, αλλά και στον σημαντικό ρόλο της χώρας μας στις προσπάθειες για την εδραίωση της ειρήνης, της σταθερότητας, της συνεργασίας και της ασφάλειας στην περιοχή.

Κατά τη Συνεδρίαση, έγινε απολογισμός της 21ης Επετειακής Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στη Μόσχα, καθώς και άλλων δραστηριοτήτων της Συνέλευσης, ενώ συζητήθηκαν προτάσεις για μελλοντικές δραστηριότητες. Τέθηκαν επίσης προς συζήτηση θέματα που αφορούν στις διεθνείς συνεργασίες της ΔΣΟ με άλλους κοινοβουλευτικούς οργανισμούς. Τέλος, οι Σύνεδροι έτυχαν ενημέρωσης αναφορικά με την κατάσταση των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή.