14/11/14

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή μετά τη σημερινή συνάντηση με το Δ.Σ. της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι.

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή μετά τη σημερινή συνάντηση με το Δ.Σ. της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι.
14/11/2014


Συνάντηση με την Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι.) πραγματοποίησε σήμερα, στο γραφείο του, ο Υπουργός Υγείας κ. Φίλιππος Πατσαλής. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Υπουργός προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

«Κάλεσα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. για να τους δώσω κάποια νέα στοιχεία και να ξεκαθαρίσω κάποιες από τις ανησυχίες του, ούτως ώστε να μπορέσουμε να αποφύγουμε τη στάση εργασίας, η οποία στο τέλος της ημέρας θα ταλαιπωρήσει τον Κύπριο πολίτη.

Τα μεγάλα θέματα της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. είναι τέσσερα. Το πρώτο αφορά στη μοριοδότηση των εκτάκτων και την ανησυχία που έχουν οι έκτακτοι που εργάζονται στα δημόσια νοσηλευτήρια ότι μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους. Η δέσμευση του Υπουργείου Υγείας είναι ότι κανένας δεν θα χάσει τη δουλεία του.

Το δεύτερο θέμα αφορά στην αποπαγοποίηση θέσεων προαγωγών των γιατρών. Πολλές τέτοιες θέσεις παραμένουν κενές, δημιουργώντας καθημερινά προβλήματα στις κλινικές των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Αποστείλαμε στο Υπουργείο Οικονομικών έκθεση με την οποία ζητούμε την αποπαγοποίηση των θέσεων αυτών. Αναμένεται ότι την ερχόμενη ή τη μεθεπόμενη Τετάρτη το θέμα θα εξεταστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, ούτως ώστε να εξεταστεί και να αποσταλεί στη Βουλή, ώστε να επιλυθεί και το πρόβλημα αυτό.

Το τρίτο θέμα αφορά στην αύξηση του προϋπολογισμού για τις υπερωρίες των γιατρών το 2014. Μπορέσαμε και εξασφαλίσαμε 800 χιλιάδες ευρώ ως επιπλέον ποσό των 6εκ. ευρώ που υπάρχουν. Οι 800 χιλιάδες ευρώ θα διατεθούν το 2014 με το υφιστάμενο σχήμα, από το οποίο πληρώνονται οι γιατροί του δημόσιου τις αποζημιώσεις τους. Θεωρώ ότι και το θέμα αυτό έχει επιλυθεί και έχουν ξεκαθαρίσει οι λεπτομέρειες του.

Το τέταρτο θέμα αφορά στις υπερωρίες για το 2015. Το κονδύλι των υπερωριών των 6εκ. ευρώ θα αυξηθεί στα 9εκ. ευρώ και θα αλλάξει και ο τρόπος με τον οποίο δίδονται οι υπερωρίες αυτές. Θα εισαχθεί ένας μοντέρνος τρόπος, ο οποίος χρησιμοποιείται σε όλες τις σύγχρονες χώρες, στη βάση του κατ’ αποκοπή. Το Σχέδιο αυτό επεξεργάστηκε η εταιρεία Deloitte, κατά παράκληση της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. και με τη συναίνεση του Υπουργείου Υγείας. Το σχέδιο έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται ότι σύντομα θα προωθηθεί προς έγκριση από πλευράς του Υπουργείου Υγείας.

Με την επίλυση και την τροχοδρόμηση αυτών των τεσσάρων αιτημάτων της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι., το Υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι δίδονται λύσεις στα προβλήματα των γιατρών του δημοσίου και βάσει αυτού, εάν και αυτά γίνουν αποδεκτά από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι., τότε θα αρθούν τα μέτρα, τα οποία έχουν εξαγγελθεί για απεργία την Δευτέρα. Εάν απορριφθούν, είναι δικαίωμα της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. να προχωρήσει σε απεργιακά μέτρα.

Αντιλαμβάνομαι ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. θα συνεδριάσει εντός των επόμενων ωρών για να λάβει τις δικές του αποφάσεις. Θεωρώ ότι το Υπουργείο Υγείας έχει κάνει όλα όσα έπρεπε να κάνει για την επίλυση των προβλημάτων, πρωτίστως γιατί κατανοούμε τα προβλήματα, κατανοούμε ότι οι γιατροί του δημόσιου είναι ο πιο σημαντικός πυλώνας για την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων και ως εκ τούτου, θέλουμε την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Ταυτόχρονα, όμως, θέλουμε και την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων έτσι που να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος. Μια στάση εργασίας τον μόνο που θα ταλαιπωρήσει είναι τον ήδη ταλαιπωρημένο ασθενή.

Αισθάνομαι ότι υπήρχαν ερωτηματικά και απόψεις, τα οποία με τη σημερινή συνάντησή μας έχουμε διευκρινίσει. Έχουμε δώσει κάποια επιπρόσθετα στοιχεία, έτσι που η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. να μπορεί και να είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις στη βάση ξεκάθαρων εισηγήσεων από το Υπουργείο Υγείας. Βεβαίως, όμως, και το Υπουργείο Υγείας δεν επιθυμεί να υπάρχουν απεργίες και στάσεις εργασίας, ιδιαίτερα στα νοσηλευτήρια. Ο πολίτης, ο ασθενής αντιμετωπίζει ήδη πάρα πολλά προβλήματα. Ταλαιπωρείται στα δημόσια νοσηλευτήρια, τα οποία έχουν δεχθεί ένα τεράστιο κύμα από ασθενείς που προσφεύγουν για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και θα ήταν κρίμα μέσα από μια στάση εργασίας, μια απεργία, να δημιουργηθούν ακόμη περισσότερα προβλήματα.

Αισθάνομαι ότι στα προβλήματα των γιατρών έχουν δοθεί λύσεις. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν περισσότερα περιθώρια τα οποία θα κάνουν τους γιατρούς του δημοσίου να νιώσουν ότι το Υπουργείο Υγείας σέβεται, αναγνωρίζει και προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματά τους και ότι τους θέλει να είναι συγκεντρωμένοι στο λειτούργημά τους.

Ένα άλλο θέμα το οποίο απασχολεί είναι οι αλλαγές που επίκεινται με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) και των αυτονομήσεων στα δημόσια νοσηλευτήρια. Έχω, επίσης, ανακοινώσει στην ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. ότι την επόμενη εβδομάδα θα δώσουμε τα προσχέδια των νομοσχεδίων στην ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. και στους άλλους εταίρους. Τα εργασιακά θέματα που τους αφορούν, θα συζητηθούν στη Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού.

Η χρηματοδότηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων είναι ένα τεράστιο θέμα. Σίγουρα είναι στα προσχέδια των νομοσχεδίων. Είναι ένα θέμα δύσκολο, για το οποίο υπάρχουν διιστάμενες απόψεις. Από τη μια, η εσαεί χρηματοδότηση πιθανών ελλειμμάτων στα δημόσια νοσηλευτήρια. Από την άλλη, τα δημόσια νοσηλευτήρια θα γίνουν αυτόνομα και καλούνται να ανταγωνιστούν αυτά του ιδιωτικού τομέα, έχοντας μια περίοδο μέσα από την οποία θα πρέπει να προσαρμοστούν. Ωστόσο μετά, θα πρέπει να ανταγωνιστούν έχοντας προϋπολογισμούς στη βάση των εσόδων τους.

Τα νομοσχέδια δεν θα κατατεθούν στη Βουλή εάν δεν υπάρχει συμφωνία μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται. Θα γίνει συζήτηση στη Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού για να καταλήξουν οι εταίροι, μαζί με την Κυβέρνηση, στις λεπτομέρειες των νομοσχεδίων αυτών. Θα κυνηγήσουμε τα χρονοδιαγράμματα έστω κι αν είναι δύσκολα. Για αυτό καλώ όλους τους εταίρους, μετά την ανακοίνωση των προσχεδίων των νομοσχεδίων και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να εκφράσουν τις απόψεις τους για να μπορέσουν τα τελικά νομοσχέδια να ολοκληρωθούν μέσα από τις νόμιμες διαδικασίες και να κατατεθούν στη Βουλή γρήγορα».