6/11/14

Ομιλία του Υπουργού Ενέργειας κ. Γ. Λακκοτρύπη

Ομιλία του Υπουργού Ενέργειας κ. Γ. Λακκοτρύπη κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών
06/11/2014


Αξιότιμε Πρόεδρε και μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού,

Σας έχει ήδη αποσταλεί σημείωμά μου αναφορικά με τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για το οικονομικό έτος 2015, για το οποίο είμαι στη διάθεσή σας για περαιτέρω συζήτηση.

Πέραν του πιο πάνω Σημειώματος, έχει επίσης κατατεθεί το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου για την περίοδο 2015-2107, βάσει του οποίου έχει ετοιμαστεί ο Προϋπολογισμός, αφού πρώτα καθορίστηκαν η Αποστολή, το Όραμα, οι Αξίες και οι Στρατηγικές Επιδιώξεις του Υπουργείου.

Προτού όμως ξεκινήσει η συζήτηση του Προϋπολογισμού, ας μου επιτραπεί να κάνω μια σύντομη αναφορά στα κυριότερα θέματα.

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έχει ως αποστολή να σχεδιάζει και να υλοποιεί πολιτικές στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, της βιομηχανίας, του τουρισμού, του ανταγωνισμού και της προστασίας των καταναλωτών. Στόχος μας είναι η ορθολογική αξιοποίηση των γηγενών ενεργειακών πόρων, η διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Κύπρου, η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας, η τόνωση των επενδύσεων, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η αποτελεσματική προστασία των καταναλωτών και του ανταγωνισμού.

Ως κύριες στρατηγικές επιδιώξεις έχουμε θέσει:

1. Τη βέλτιστη αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.
2. Τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Κύπρου
3. Τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της οικονομίας μας και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, και
4. Την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των υπηρεσιών του Υπουργείου.

Όπως θα έχετε ήδη παρατηρήσει, οι συνολικές προϋπολογισθείσες δαπάνες για το 2015 είναι αυξημένες σε σχέση με το 2014 κατά €3.248.263. Συγκεκριμένα, από €42.631.084 το 2014 σε €45.879.347 το 2015. Η αύξηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στις πρόσθετες προϋπολογισθείσες πρόνοιες στα διάφορα Σχέδια Χορηγιών του Υπουργείου, τα οποία στοχεύουν στην παροχή κινήτρων υπό μορφή μη επιστρεπτέων χορηγιών για ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) του μεταποιητικού τομέα και ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας μεταξύ των νέων (ηλικίες 20-39) και των γυναικών (ηλικίες 18-55). Οφείλεται, επίσης, στην περίληψη ποσού €800.000 για την παροχή υπηρεσιών Ομάδας Συμβούλων για υποστήριξη στην αξιολόγηση των αιτητών, στις διαπραγματεύσεις και στην ετοιμασία των συμβολαίων και στον συντονισμό για την προώθηση και υλοποίηση του πολυθεματικού καζίνο. Σημειώνονται, επίσης, το κονδύλι ύψους €3.335.000 για τη Διαχείριση Υδρογονανθράκων, το οποίο είναι στα ίδια επίπεδα με το 2014, καθώς και το κονδύλι για την εκπαίδευση σε θέματα υδρογονανθράκων ύψους €1.656.000.

Στο σημείωμα που έχω ήδη υποβάλει γίνεται εκτενής αναφορά για το τι έχει προϋπολογισθεί για το 2015 για κάθε Υπηρεσία του Υπουργείου χωριστά, καθώς και για το Τμήμα του Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη.

Στην παρούσα ομιλία θα κάνω μια περιληπτική αναφορά στα προϋπολογισθέντα για κάθε Υπηρεσία / Τμήμα.

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Η Υπηρεσία Υδρογονανθράκων έχει σαν στόχους:

• Την ενδυνάμωση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ, την ενθάρρυνση των επενδύσεων και τη διασφάλιση της δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών υδρογονανθράκων, καθώς και
• τη διασφάλιση των συμφερόντων του κράτους στα συμβόλαια έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, με αποτέλεσμα τη μεγιστοποίηση του οφέλους προς το κράτος.

Για υλοποίηση των πιο πάνω στόχων έχουν περιληφθεί κονδύλια για τη διαχείριση υδρογονανθράκων ύψους €3.335.000, καθώς και κονδύλια για την εκπαίδευση σε θέματα υδρογονανθράκων ύψους €1.656.000. Σημειώνεται ότι αντίστοιχη πρόνοια για την εκπαίδευση κατατίθεται από τις αδειούχες εταιρείες NOBLE ENERGY INTERNATIONAL LTD, ENI/KOGAS και TOTAL σε άρθρο εσόδων του Υπουργείου.

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ο προϋπολογισμός του 2015 διαμορφώθηκε με στόχο να υλοποιηθούν οι στρατηγικοί και επιχειρησιακοί στόχοι του Υπουργείου μας όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας, μέσω σειράς δράσεων που θα υλοποιηθούν κατά το έτος αυτό. Οι δράσεις αυτές σχετίζονται με τη δημιουργία των απαραίτητων ενεργειακών υποδομών, την ολοκλήρωση και εποπτεία της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, την προώθηση της Εξοικονόμησης Ενέργειας και την αξιοποίηση των εγχώριων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Αναφορικά με την εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού, σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου και τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, δρομολογούνται ενέργειες για να υιοθετηθούν νέοι Κανόνες Αγοράς στη βάση του Μοντέλου ‘Υβριδικής Αγοράς Διμερών Συμβολαίων και Κοινοπραξίας Ισχύος δηλ. Net-Pool. Στόχος μας, η πλήρης εφαρμογή τους περί τα μέσα του 2016 που θα επιτρέψουν τον ανταγωνισμό, μέσω της δραστηριοποίησης νέων παιχτών, τόσο στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – συμπεριλαμβανομένων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά ο Προϋπολογισμός του Ταμείου Α.Π.Ε& ΕΞ.Ε έχει ήδη ετοιμαστεί και σταλεί στο Υπουργείο Οικονομικών για απόψεις. Προγραμματίζουμε να καταθέσουμε τον Προϋπολογισμό στη Βουλή πριν το τέλος του έτους. Αφού ψηφιστεί σε νόμο θα δημοσιεύσουμε τα Σχέδια για το 2015 άμεσα.

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Στον τομέα του εμπορίου, ο Προϋπολογισμός του 2015 συμπεριλαμβάνει δραστηριότητες και ενέργειες που στόχο έχουν την αύξηση των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών και οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, στη διείσδυσή τους σε ξένες αγορές και, γενικότερα, στη βελτίωση της εξωστρέφειας του επιχειρηματικού κόσμου. Αναμένεται ότι η συστηματική προώθηση των εξαγωγών θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη διατήρηση θέσεων εργασίας και στην επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας.

Επιπρόσθετα, η αποτελεσματική προώθηση των εμπορικών συμφερόντων της Κύπρου στο πλαίσιο της Κοινής Εμπορικής Πολιτικής, με τρόπο ώστε να δημιουργούνται ευκαιρίες αύξησης των εξαγωγών σε τρίτες χώρες και να προστατεύονται οι κυπριακές επιχειρήσεις από αθέμιτο ανταγωνισμό, θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και τις ευκαιρίες διεθνοποίησης των κυπριακών επιχειρήσεων.

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η Υπηρεσία Βιομηχανικής Ανάπτυξης εφαρμόζει διάφορα Σχέδια Χορηγιών που στοχεύουν στην παροχή κινήτρων υπό μορφή μη επιστρεπτέων χορηγιών για ενίσχυση των ΜμΕ του μεταποιητικού τομέα και ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας μεταξύ των νέων (ηλικίες 20-39) και των γυναικών (ηλικίες 18-55).

Τα ποσά που έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό για το 2015 αφορούν κυρίως δεσμεύσεις της περιόδου 2007-2013 για τα εν λόγω τρία Σχέδια Χορηγιών, δεδομένου ότι ένας σημαντικός αριθμός έργων είναι στο στάδιο της υλοποίησης και υπάρχει δυνατότητα πληρωμής χορηγιών μέχρι τέλος του 2015 (κανόνας n+2). Αναλυτικά τα ποσά αυτά αφορούν το Σχέδιο για τις ΜμΕ €1 εκ., το Σχέδιο για τη Νεανική Επιχειρηματικότητα €7 εκ. και το Σχέδιο για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα €1.5 εκ.

Επιπρόσθετα, στον προϋπολογισμό υπάρχει πρόνοια για ποσό ύψους €200.000 το οποίο προορίζεται για εφαρμογή Σχεδίου Χορηγιών για κάλυψη των επιχειρήσεων που είναι εντός των Βρετανικών Βάσεων, αφού οι περιοχές αυτές εξαιρούνται από τα Σχέδια Χορηγιών που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Η συζήτηση για την προστασία των καταναλωτών, στο σημερινό οικονομικό και τεχνολογικό περιβάλλον και στην εποχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, παρουσιάζει ευρύ ενδιαφέρον και διεξάγεται με ζωηρή ένταση στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς. Κεντρικό θέμα αυτής της συζήτησης είναι η αδιάκοπη προστασία των καταναλωτών, ώστε να συμβαδίζει τόσο με τις σύγχρονες ανάγκες τους όσο και με τις συνθήκες που διαρκώς αλλάζουν.

Στην Κύπρο τα θέματα της προστασίας των καταναλωτών βρίσκονται, επίσης, στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Η υιοθέτηση Στρατηγικής που θα υποστηρίζει αποτελεσματικά και αποδοτικά τους καταναλωτές, με την καλύτερη εποπτεία της αγοράς τόσο σε υπηρεσίες όσο και σε αγαθά που τίθενται στην διάθεση τους, με την ενημέρωση και εκπαίδευσή τους, με την υποστήριξη στις οργανώσεις που τους αντιπροσωπεύουν, με την ενίσχυση των δικαιωμάτων τους, με την παροχή πρόσβασης στη δικαιοσύνη και στην έννομη προστασία και με τη διασφάλιση της επιβολής της νομοθεσίας για τους καταναλωτές, αποτελεί πλέον ένα από τους πρώτιστους στόχους του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Για την εφαρμογή των πιο πάνω στόχων απαιτείται πολλές φορές η λήψη δράσεων οι οποίες προεικάζουν οικονομικό κόστος. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών προτίθεται να ενισχύσει τη συνεργασία της με τις οργανώσεις καταναλωτών.

Αναφορικά με την αγορά πετρελαιοειδών έχουμε ήδη δρομολογήσει τις ενέργειες μας προς δύο κατευθύνσεις (α) την αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά και (β) τη μεγαλύτερη διαφάνεια στην αγορά σε ότι αφορά την διαμόρφωση των τιμών.

Μελετάται ήδη το θέμα για λογισμικές εφαρμογές – applications για tablets και κινητά τηλέφωνα όπου οι τιμές των πρατηρίων θα είναι ζωντανές για να παίρνει άμεση ενημέρωση ο καταναλωτής για τις τιμές στα πρατήρια. Επίσης οι εταιρείες και οι πρατηριούχοι θα κληθούν για να συζητήσουμε τη δημοσίευση της τιμής και όπως αυτή διαμορφώνεται με κοστολόγηση όλων των επί μέρους συντελεστών του κόστους.

Μια σημαντική εργασία η οποία θα απασχολήσει εντατικά την Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών και το 2015 είναι η εξέταση των παραπόνων ξένων αγοραστών γης, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα εξασφαλίσει τίτλους ιδιοκτησίας.

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Επιχειρηματική Καινοτομία

Όλες οι οικονομίες σήμερα στηρίζονται στην έρευνα και στην καινοτομία και στην παραγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών για γρήγορη ανάπτυξη και διατήρηση ή αύξηση του βιοτικού τους επιπέδου. Για αυτό και το Υπουργείο ετοίμασε και εφαρμόζει αντίστοιχη στρατηγική η οποία θέτει την έρευνα και την καινοτομία στις προτεραιότητές του, εισάγοντας προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων για να αναπτύξουν και να διαθέσουν στην τοπική και διεθνή αγορά καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Το πρώτο πρωτοπόρο σχέδιο για την επιχειρηματική καινοτομία, με προϋπολογισμό €4 εκ., έχει ήδη προκηρυχθεί και εντάθηκαν σε αυτό 39 επιχειρήσεις που υλοποιούν έργα για παραγωγή και διάθεση στην αγορά καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο των διαρθρωτικών Ταμείων της περιόδου 2014- 2020 έχουν προγραμματιστεί σχέδια ενίσχυσης της επιχειρηματικής καινοτομίας ύψους €30 εκ. περίπου.

Η Στρατηγική αυτή συμβαδίζει με τη Στρατηγική της «Ευρωπαϊκής Ένωσης 2020» και αναμένεται να βοηθήσει την κυπριακή οικονομία να αναστρέψει την πτωτική τάση στην παραγωγικότητα και στην ανάπτυξη, αλλά και να καταπολεμήσει την ανεργία.

Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο

Με σκοπό την προαγωγή της εφαρμοσμένης έρευνας και της υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο, η Κυβέρνηση προωθεί, επίσης, τη δημιουργία τεχνολογικών και ερευνητικών υποδομών, όπως είναι η δημιουργία του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου.

Λόγω οικονομικών περιορισμών του Κράτους, το έργο αυτό αναμένεται να υλοποιηθεί από Στρατηγικό Επενδυτή. Η υποδομή αυτή όχι μόνο θα συνεισφέρει στην προαγωγή της έρευνας, της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο, αλλά θα είναι εργαλείο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας, της έξυπνής εξειδίκευσης και της υλοποίησης της Ψηφιακής Στρατηγικής της χώρας μας.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στη διοίκηση του Υπουργείου έχει περιληφθεί πρόνοια για την κάλυψη δαπανών για την παροχή υπηρεσιών Ομάδας Συμβούλων για υποστήριξη στην αξιολόγηση των αιτητών, στις διαπραγματεύσεις και στην ετοιμασία των συμβολαίων και στον συντονισμό για την προώθηση και υλοποίηση του πολυθεματικού καζίνο. Έχει, επίσης, περιληφθεί πρόνοια για την ανάπτυξη των Μαρίνων.

ΕΦΟΡΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
ΚΛΑΔΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Μετά τη συμπλήρωση μελέτης που έγινε από εμπειρογνώμονες του Ηνωμένου Βασιλείου στο πλαίσιο του Μνημονίου και κατόπιν της έγκρισής της και του σχετικού πλάνου εφαρμογής από το Υπουργικό Συμβούλιο, όλα τα μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στη μελέτη τέθηκαν σε εφαρμογή.

Σύμφωνα με τον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Κλάδου Εταιρειών έχουν τεθεί ως επιχειρησιακοί στόχοι για το 2014 η επικαιροποίηση του Μητρώου και ο εκσυγχρονισμός της Νομοθεσίας περί Εταιρειών.

Σαν αποτέλεσμα των πιο πάνω κατά το 2015 θα επιτευχθεί:

• Πρώτον, η πλήρης μηχανογράφηση όλων των συστημάτων διαχείρισης του Μητρώου Εταιρειών, ο εκσυγχρονισμός της περί Εταιρειών Νομοθεσίας και η απλοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και την καλύτερη, αποτελεσματική και γρηγορότερη εξυπηρέτηση του κοινού, και
• Δεύτερον, η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού φακέλου για κάθε οργανισμό εγγεγραμμένο στο Μητρώο Εταιρειών του Τμήματος για σκοπούς ταχύτερης και καλύτερης εξυπηρέτησης του κοινού.

ΚΛΑΔΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

Πέραν από τη συμμετοχή μας στα διάφορα θεσμικά όργανα των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Οργανισμών που η Κύπρος είναι κράτος μέλος, όπως είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO) και το Γραφείο της Εναρμόνισης της Εσωτερικής Αγοράς, θα συνεχιστεί επίσης κατά το 2015 και η συμμετοχή μας στα διάφορα προγράμματα συνεργασίας με τους συγκεκριμένους Οργανισμούς. Αναμένεται ότι τον Ιούνιο του 2015, στο πλαίσιο συνεργασίας του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και του Γραφείου της Εναρμόνισης της Εσωτερικής Αγοράς, θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική καταχώρηση (e-filing) των πιο βασικών και ουσιαστικών αιτήσεων των εθνικών Εμπορικών Σημάτων.

ΚΛΑΔΟΣ ΠΤΩΧΕΥΣΕΩΝ/ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΩΝ

Για το 2015 θα επιτευχθεί:

Αποτελεσματική λειτουργία του Επίσημου Παραλήπτη η οποία να προσθέτει αξία στους πιστωτές από τη διαχείριση περιουσιών αφερέγγυων εταιρειών και ατόμων, μέχρι τον Ιούνιο του 2015.

Για να επιτευχθεί αποτελεσματική διαχείριση περιουσιών αφερέγγυων εταιρειών και ατόμων θα γίνουν τα πιο κάτω:

• Παραλαβή και διαχείριση περιουσιακών στοιχείων αφερέγγυων εταιρειών και ατόμων.
• Ολοκλήρωση μηχανογράφησης και παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
• Επίσπευση των διαδικασιών.
• Κατάρτιση λειτουργών.
• Σύσταση νέας νομοθεσίας αφερεγγυότητας.

Τροποποίηση της νομοθεσίας για υιοθέτηση καλύτερων πρακτικών και αποτελεσματικότερων διαδικασιών.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και είμαι στη διάθεση σας για οποιεσδήποτε ερωτήσεις και διευκρινίσεις.