6/11/14

Ο Πρόεδρος της Βουλής είχε συνάντηση με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ

Ο Πρόεδρος της Βουλής είχε συνάντηση με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ
06/11/2014


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα το πρωί τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Avigdor Liberman, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Κύπριου ομολόγου του κ. Ιωάννη Κασουλίδη. Τον Ισραηλινό Υπουργό συνόδευε ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο κ. Michael Harari και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Καλωσορίζοντας τον κ. Liberman, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και των Κοινοβουλίων τους, λέγοντας ότι αυτές εξελίσσονται διαρκώς μέσω και των αυξημένων ανταλλαγών σε κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο. Ο κ. Liberman είπε ότι Ισραήλ και Κύπρος, ως κατ’εξοχήν δημοκρατικές χώρες, οφείλουν να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τις φιλικές σχέσεις και τη συνεργασία τους, μια προσπάθεια που θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη, όπως τόνισε, ιδιαίτερα για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Ισραηλινός Υπουργός αναφέρθηκε και στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος ως γέφυρα μεταξύ της χώρας του και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον κ. Liberman για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, αναφερόμενος ιδιαίτερα στις τρέχουσες τουρκικές απειλές και παραβιάσεις της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου και την ως εκ τούτου αναστολή των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Τόνισε δε ότι η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που περιλαμβάνουν, όπως υπενθύμισε, την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας και την ουσιαστική συμβολή της Τουρκίας στην επίλυση του Κυπριακού. Λύση του προβλήματος, σημείωσε ο κ. Ομήρου, θα επιτρέψει και στους Τουρκοκύπριους να επωφεληθούν από την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας μας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε τη στήριξη της χώρας του στο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση της ΑΟΖ της. Αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη συνέχεια στον ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και ενημέρωσε τον κ. Liberman για τις διευκολύνσεις που παρέχει η Κύπρος σε Ευρωπαϊκές χώρες. Ο κ. Liberman τόνισε την ανάγκη καθορισμού σαφέστερης πολιτικής όλων των διεθνών παραγόντων για αποτελεσματική αντιμετώπιση του εξτρεμισμού και της παγκόσμιας τρομοκρατίας.