6/11/14

Δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ

Δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ
06/11/2014


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Ομήρου είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Avigdor Lieberman, o οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου είπε τα εξής:

«Σήμερα υποδέχθηκα εδώ, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Lieberman με τον οποίο είχα μια πολύ φιλική, ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων πάνω στα προβλήματα της περιοχής και ιδιαίτερα βέβαια σε ό,τι αφορά την επιδρομική συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Θέλω να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίηση μου για τις σαφείς δηλώσεις αλλά και τοποθετήσεις που υπήρξαν στη συνάντηση μας από πλευράς του Υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ ότι το Ισραήλ καταδικάζει αυτήν την επιδρομική συμπεριφορά της Τουρκίας, ότι υποστηρίζει απολύτως την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου της πλούτου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης σύμφωνα με την διεθνή Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Βεβαίως είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ και ειδικότερα την ενδυνάμωση των κοινοβουλευτικών σχέσεων που ήδη βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Είχαμε την επίσκεψη του Προέδρου της Κνέσετ στην Κύπρο ύστερα από πρόσκλησή μου και βεβαίως προγραμματίζεται δική μου επίσκεψη στο Ισραήλ σε σύντομο χρονικό διάστημα σε ανταπόδοση εκείνης της επίσκεψης και προώθηση επίσης της απόφασης που είχαμε πάρει για δημιουργία Ομάδων Φιλίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στην Κνέσετ».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς αντιμετωπίζει το Ισραήλ την τριμερή συνεργασία Κύπρου- Ελλάδας- Αιγύπτου, ο κ. Ομήρου απάντησε:

«Το Ισραήλ ασφαλώς όχι μόνο δεν ενοχλείται από αυτήν την τριμερή συνάντηση αλλά την αντιμετωπίζει πολύ θετικά. Δεδομένου ότι στόχος αυτής της συνάντησης είναι η συνεργασία με σκοπό τη διαμόρφωση συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, το Ισραήλ, επαναλαμβάνω, την αντιμετωπίζει θετικά. Συνεπώς είναι πολύ καλά γνωστό ότι το Ισραήλ διατηρεί στενές σχέσεις με την Ελλάδα, με την Κύπρο αλλά και με την Αίγυπτο. Ξέρετε ότι η Αίγυπτος είχε αναλάβει την πρωτοβουλία, μετά τα γεγονότα της Γάζας, για να υπάρξει ένας διάλογος προς τον σκοπό επίτευξης εκεχειρίας αλλά και ευρύτερα για την άρση των αιτίων που διατηρούν σε εκκρεμότητα το Μεσανατολικό. Η δική μας θέση είναι σαφής, είναι σταθερή: στηρίζουμε την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για λύση του Παλαιστινιακού, για δημιουργία δύο κρατών και ασφαλή σύνορα».