6/11/14

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή του Super Sport FM

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή του Super Sport FM
06/11/2014


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας σήμερα το πρωί στη ραδιοφωνική εκπομπή «Η Κύπρος Σήμερα», του SUPER SPORT FM, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Ισραηλινού Υπουργού Εξωτερικών κ. Avigdor Lieberman στην Κύπρο, καθώς και στη συνεργασία των χωρών της περιοχής σε θέματα ενέργειας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου έχουν ως εξής:

Ερώτηση: Τι το σημαντικό από την επίσκεψη του κ. Lieberman;

Απάντηση: Το σημαντικό είναι η αναγνώριση εκ μέρους του Ισραήλ του σταθεροποιητικού ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή με το χαρακτηρισμό της ως της πιο προβλέψιμης χώρας στην περιοχή, με την οποία μπορεί το Ισραήλ να έχει άριστες σχέσεις και να την εμπιστευτεί. Μιας χώρας κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που είναι ο σύνδεσμος των χωρών της περιοχής για τα θέματα που τους αφορούν στην ΕΕ. Σημαντική είναι και η θέληση να ενισχυθεί η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, σε μια στρατηγικού επιπέδου σχέση. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα επισκεφτεί ο Πρόεδρος τα Ιεροσόλυμα στις 2 Δεκεμβρίου. Το Ισραήλ βλέπει πολύ θετικά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει άριστες σχέσεις με τα γειτονικά κράτη του Ισραήλ, καθώς και το γεγονός ότι προχωρά η συνεργασία με την Αίγυπτο.

Ερώτηση: Θέλει να γίνει ο τέταρτος εταίρος;

Απάντηση: Η συνεργασία είναι ανοιχτή για να συμμετάσχουν τα κράτη της περιοχής. Ενδεχομένως να γίνει κάτι παράλληλο στο ίδιο επίπεδο με το Ισραήλ. Η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο. Διαδραματίζουμε έναν γεφυρωτικό ρόλο, μπορούν και τα αραβικά κράτη και το Ισραήλ να εμπιστευτούν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ερώτηση: Σε περίπτωση κυπρο-ισραηλινής συνεργασίας για πώληση φυσικού αερίου το Ισραήλ δεν θα πουλήσει απευθείας στην Αίγυπτο αλλά μέσω της Κύπρου;

Απάντηση: Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Το σημαντικό είναι ότι και οι δύο αναγνωρίζουν στην Κυπριακή Δημοκρατία τον ρόλο του έντιμου διαμεσολαβητή που έχει άριστες σχέσεις και με τις δύο χώρες. Κι αυτό δεν το πράττει μόνο μέσα από δηλώσεις, το πράττει μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες, κι αναφέρομαι στη στάση που τηρεί η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα στα θέματα που αφορούν αυτές τις χώρες.

Ερώτηση: Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα τους στην ΕΕ;

Απάντηση: Τα υπερασπιζόμαστε γιατί είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε καλύτερα από τρίτους τι γίνεται στην περιοχή μας. Αυτό που λέγαμε από το 1990 για τη γέφυρα της Κύπρου μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής αποδεικνύεται σήμερα στην πράξη. Είναι σημαντικό ότι αυτή η πολιτική ειδικά με το Ισραήλ ξεκίνησε τα τελευταία 6-7 χρόνια και συνεχίζεται.

Ερώτηση: Δεν είναι επιτυχία της παρούσας κυβέρνησης;

Απάντηση: Όχι, και πρέπει να το λέμε. Η πολιτική που αποφασίστηκε πριν από 6-7 χρόνια συνεχίζεται κι ενισχύεται. Κι αυτό είναι δείγμα ωριμότητας της εξωτερικής πολιτικής, κι αυτό δεν περνά απαρατήρητο από μια χώρα με την οποία θέλεις να γίνεις στρατηγικός σύμμαχος. Δεν γίνεσαι στρατηγικός σύμμαχος μόνο όταν είναι μια κυβέρνηση στην εξουσία. Δοκιμάζεται μια σχέση και διαχρονικά με διαφορετικές κυβερνήσεις, ιδεολογικές θέσεις και προσεγγίσεις.

Ερώτηση: O κ. Lieberman είπε ότι βλέπει μια διεθνή κοινοπραξία για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μέσα στο 2015. Τι να καταλάβουμε απ’ αυτό;

Απάντηση: Εκείνο που μπορώ δημόσια να πω είναι ότι υπάρχει πρόθεση για συνεργασία για αξιοποίηση των φυσικών πόρων το συντομότερο δυνατό. Αυτό ισχύει και για την Αίγυπτο.

Ερώτηση: Δηλαδή το όποιο φυσικό αέριο, και κυπριακό και ισραηλινό, θα πάει στην Αίγυπτο μέσω Κύπρου όμως.

Απάντηση: Να γίνουν πράγματα και μετά να τα ανακοινώσουμε, χωρίς να προκαταλαμβάνουμε τις εξελίξεις. Στη συνέχεια της συνάντησης του Καΐρου θα υπάρξει συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας στην Κύπρο. Και με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο θα επεκταθεί η συνεργασία σε όλους τους τομείς.

Ερώτηση: Είναι κοντά Ελλάδα και Αίγυπτος στην οριοθέτηση της δικής τους ΑΟΖ;

Απάντηση: Δεν μπορώ να τοποθετηθώ στο συγκεκριμένο θέμα. Το Σάββατο πριν από την έναρξη της τριμερούς συνάντησης θα γίνουν διμερείς συναντήσεις μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Προέδρου Σίσι και του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου Σίσι. Ενδεχομένως σ’ αυτό το πλαίσιο να συζητηθεί κι αυτό το θέμα, δεν θα ήθελα να προκαταβάλω.

Ερώτηση: Ο κ. Νετανιάχου πότε έρχεται;

Απάντηση: Στις 2 Δεκεμβρίου θα πάει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα δούμε πότε θα επισκεφτεί και ο κ. Νετανιάχου την Κύπρο. Πριν από τα Χριστούγεννα ενδεχομένως να έχουμε ακόμη δύο επισκέψεις από γειτονικά κράτη. Υπάρχει ενδιαφέρον για τις εξελίξεις και συμμετοχή στις συνεργασίες που ξεκίνησαν. Κράτη που έχουν παραδοσιακά καλές σχέσεις με την Αίγυπτο.

Ερώτηση: Τι ν’ αναμένουμε από την τριμερή του Καΐρου; Θα γίνει μόνο μια τυπική δήλωση και τα σημαντικά θα γίνουν στο παρασκήνιο;

Απάντηση: Θα πρέπει ν’ αναμένουμε μια ισχυρή διακήρυξη, δέσμευση των τριών ηγετών, η οποία θα δίνει τον όρο εντολής για το πώς προχωρεί συγκεκριμένα η συνεργασία ανάμεσα στις τρεις αυτές χώρες. Ενδεχομένως να υπάρξουν και ανακοινώσεις σε διμερές επίπεδο.