1/10/14

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε το χαιρετισμό της στρατιωτικής παρέλασης με την ευκαιρία της επετείου της Ημέρας Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε το χαιρετισμό της στρατιωτικής παρέλασης με την ευκαιρία της επετείου της Ημέρας Ανεξαρτησίας
της Κυπριακής Δημοκρατίας


O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στη Λευκωσία, το χαιρετισμό της στρατιωτικής παρέλασης με την ευκαιρία της επετείου της Ημέρας Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η σημερινή επέτειος δίδει την ευκαιρία απότισης φόρου τιμής στους αρχηγούς, τους ήρωες και τους αγωνιστές του 1955-‘59, απότισης φόρου τιμής στις Αρχές Ασφαλείας, αλλά και τους εθελοντές που κράτησαν το κράτος μας το 1963-’64, αλλά και στους ήρωες της αντίστασης κατά του πραξικοπήματος και που έδωσαν τη ζωή τους για τη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα, είναι ημέρα αποτίμησης της πορείας που μέχρι σήμερα ακολουθήσαμε και μέσα από την αυτογνωσία, την αυτοκριτική και την ανασκόπηση αυτής της πορείας, έχουμε υποχρέωση να δημιουργήσουμε τις προοπτικές για ένα πραγματικά ελπιδοφόρο μέλλον.

Θέλω να συγχαρώ θερμότατα τον Υπουργό Άμυνας, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, γενικότερα τους στρατευμένους νέους, για την άψογη εμφάνιση κατά τη διάρκεια της παρέλασης.

Αυτό που θέλω να διαμηνύσω ταυτόχρονα είναι ότι, παρά την συναισθηματική φόρτιση και υπερηφάνεια που αισθάνεται ο καθένας για τα άρτια εκπαιδευμένα τμήματα της Εθνικής Φρουράς, να δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες που να μη χρειαστεί ποτέ, μα ποτέ, να υπάρξει ανάγκη για την οποιαδήποτε παρέμβαση που να οδηγήσει σε όσα δεν επιθυμεί κανένας μας.
 
Αυτό που θέλω να πω για άλλη μια φορά είναι για την αποφασιστικότητά μας να δουλέψουμε για να εξευρεθεί ένας τρόπος ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού, μια λύση που να δικαιώνει τις προσδοκίες και τις εύλογες ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, μια λύση βιώσιμη και λειτουργική που να δίδει ένα σύγχρονο κράτος και να εγγυάται το μέλλον των νέων γενιών».

Ενωρίτερα σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σε τρισάγιο και κατέθεσε στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’, στο Προεδρικό Μέγαρο.

------------------------