3/10/14

Ανακοίνωση Υπουργείου Γεωργίας για εγκαίνια ψηφιακού σεισμολογικού δικτύου

Εγκαίνια του Νέου Ψηφιακού Σεισμολογικού Δικτύου Κύπρου από τον Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος


Το νέο Εθνικό Ψηφιακό Σεισμολογικό Δίκτυο της Κύπρου εγκαινίασε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης σε εκδήλωση που εγινε στον χώρο του Σταθμού Ραδιοβολίσεων Αθαλάσσας του Τμήματος Μετεωρολογίας (Λευκωσία).

Σε σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, ο κ Κουγιάλης υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο του νέου ψηφιακού σεισμολογικού δικτύου του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης στην προσπάθειά που καταβάλλεται για τη μείωση των καταστροφικών συνεπειών των σεισμών. «Πιστεύω ότι αυτό το έργο θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας συντονισμένης προσπάθειας όλων των κρατικών υπηρεσιών και τμημάτων, των διαφόρων επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων και οργανισμών που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των συνεπειών μιας ισχυρής σεισμικής δόνησης, για την καλύτερη δράση και τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να υλοποιούνται τόσο διορθωτικά έπειτα από την εκδήλωση ενός σεισμού όσο και προληπτικά σε μόνιμη βάση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Υπουργός.

Ο κ. Κουγιάλης εξήρε επίσης το γεγονός ότι η σημερινή εκδήλωση έγινε μέσα από την συνεργασία του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης και του Τμήματος Μετεωρολογίας τονίζοντας ότι “η συνεργεία κρατικών Τμημάτων θα πρέπει να επιδιώκεται με απώτερο σκοπό την καλύτερη και ουσιαστικότερη προσφορά υπηρεσιών προς τον πολίτη από το κράτος”.

Το Νέο Εθνικό Ψηφιακό Σεισμολογικό Δίκτυο της Κύπρου έχει λειτουργήσει σε πιλοτική βάση από τον Αύγουστο του 2013, και βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία από τον Ιούλιο του 2014. Αποτελείται από 8 νέους υπαίθριους σεισμολογικούς σταθμούς, εξοπλισμένους με ψηφιακά σεισμόμετρα τελευταίας γενιάς με αυτόνομη και απρόσκοπτη ηλεκτρική παροχή και δορυφορικά και διαδικτυακά συστήματα τηλεπικοινωνίας (μεγάλο μέρος των οποίων χορηγεί η CYTA) για συνεχή και αμφίδρομη επικοινωνία με δύο ανεξάρτητα κέντρα επεξεργασίας δεδομένων.
-----