3/10/14

Ανδρούλλα Βασιλε ίου: Πέντε χρόνια Ευρωπαϊκής στήριξης για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τη νεολαία

Ανδρούλλα Βασιλε ίου: Πέντε χρόνια Ευρωπαϊκής στήριξης για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τη νεολαία
Η παιδεία και ο πολιτισμός αποτελούν ανεκτίμητα κεφάλαια για την Ευρώπη και για την Κύπρο στα οποία οφείλουμε να επενδύσουμε. Αυτό ήταν ένα από τα μηνύματα της Επιτρόπου αρμόδιας για θέματα Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Πολυγλωσσίας, κυρίας Ανδρούλλας Βασιλείου σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη στο Σπίτι της Ευρώπης στη Λευκωσία, στην οποίαν και παρουσίασε το έντυπο "Εφόδια για μια Καλύτερη Ζωή", έναν απολογισμό του έργου της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την τελευταία πενταετία.
Η Επίτροπος Βασιλείου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της θητείας της, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Οκτωβρίου, σε όλους τους τομείς του χαρτοφυλακίου της. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημαντική αύξηση που επιτεύχθηκε στη χρηματοδότηση προγραμμάτων και δράσεων τα οποία θα ωφελήσουν τους νέους, τους εκπαιδευτικούς, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς της Ευρώπης, γεγονός που αποτελεί σημαντικό επίτευγμα αν αναλογισθούμε ότι ο προϋπολογισμός της Ένωσης κατέγραψε μείωση της τάξης του 3,5%.
"Είμαι της άποψης" δήλωσε η κυρία Βασιλείου "ότι ως πολιτικοί η όποια αναγνώριση του έργου που έχουμε επιτελέσει κρίνεται από το βαθμό που το έργο αυτό δημιουργεί προοπτική, διαχέεται στην κοινωνία και φτάνει στους πολίτες. Θα πρέπει συνεπώς να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την προοπτική και τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ευρώπη" .
Μερικά από τα σημαντικότερα ορόσημα της θητείας της Επιτρόπου Βασιλείου
Εrasmus+: Με προϋπολογισμό που πλησιάζει τα 15 δις ευρώ για τα επόμενα 7 χρόνια, αυξημένο κατά 40% σε σχέση με το 2007-2014, το Erasmus+ θα δώσει την ευκαιρία σε 4 εκατομμύρια άτομα να σπουδάσουν, να εργαστούν, να καταρτιστούν και να προσφέρουν εθελοντική εργασία στο εξωτερικό τα επόμενα εφτά χρόνια. Για το 2014, η Κύπρος θα λάβει 8,6 εκατομμύρια ευρώ - αύξηση 14% σε σχέση με το 2013. 15.000 Κύπριοι (φοιτητές, νέοι, προσωπικό στους τομείς της εκπαίδευσης και κατάρτισης) θα επωφεληθούν κατά την περίοδο 2014-2020 - 50% περισσότεροι σε σχέση με την περίοδο 2007-2014.
Εκπαίδευση: Η Επίτροπος αναφέρθηκε στην ένταξη της εκπαίδευσης στο επίκεντρο της Στρατηγικής "Ευρώπη 2020", του οδικού χάρτη για το που θέλουμε να βρίσκεται η Ένωση σε 6 χρόνια, ορίζοντας δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση του αριθμού των ατόμων που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο (από 14% το 2010 σε κάτω του 10% ως το 2020) και την αύξηση του αριθμού των νέων που ολοκληρώνουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση (από 33% σε 40%). Σημειώνεται πως η Κύπρος έχει ήδη εκπληρώσει τους στόχους αυτούς αφού το ποσοστό πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου βρίσκεται στο 9,1%, ενώ ο αριθμός των νέων που έχουν ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση βρίσκεται στο 47,8%. Η κυρία Βασιλείου τόνισε επίσης ότι στη διάρκεια της θητείας της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναβάθμισε την συνεργασία με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με σκοπό την καλύτερη ανάλυση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων. Η Κύπρος, ως γνωστόν, έχει καταγράψει χαμηλές επιδόσεις στις σχετικές διεθνείς έρευνες. Αλλά, η κυρία Βασιλείου πρόσθεσε ότι με ικανοποίηση διαπιστώνει την πρόθεση του Υπουργού Παιδείας για αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και λήψη διορθωτικών μέτρων.
Δημιουργική Ευρώπη: Το πρόγραμμα θα διαθέσει 1,5 δις ευρώ (αύξηση 9% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο) την περίοδο 2014-2020 και αναμένεται να στηρίξει 25.000 ευρωπαίους καλλιτέχνες, 2.000 κινηματογραφικές αίθουσες, 800 ταινίες και 4.500 μεταφράσεις λογοτεχνικών βιβλίων.
Δράσεις Marie Sklodowska-Curie: Με συνολικό προϋπολογισμό 6 δις ευρώ για την περίοδο 2014-2020 (30% αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο), θα βοηθήσει 65.000 ερευνητές να σταδιοδρομήσουν στο εξωτερικό ή να συνεργαστούν με ερευνητές από το εξωτερικό.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, ο πρώην Υπουργός Παιδείας Γιώργος Δημοσθένους και εκπρόσωποι φορέων από τους χώρους της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της νεολαίας και του αθλητισμού με τους οποίους η Επίτροπος Βασιλείου είχε στενή συνεργασία στη διάρκεια της θητείας της.
Αρμόδιος Επικοινωνίας