24/10/14

Χαιρετισμός του Αν. Γεν. Διευθυντή του Υπ. Εσωτερικών κ. Κ. Νικολαΐδη




Χαιρετισμός του Αν. Γεν. Διευθυντή του Υπ. Εσωτερικών
κ. Κ. Νικολαΐδη στη Συνέλευση
της Ομοσπονδίας Κτηματικών Επαγγελμάτων


Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες και κύριοι,

Θέλω κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση σας να παραστώ και να χαιρετίσω την Ετήσια Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κτηματικών Επαγγελμάτων (Τμήμα Κύπρου).

Η σημασία του τομέα της κτηματαγοράς στην κυπριακή οικονομία είναι κάτι παραπάνω από προφανής, ενώ, όπως δείχνουν και οι αριθμοί, πρόκειται για έναν τομέα ο οποίος έχει δεχθεί γερό πλήγμα, ως φυσικό επακόλουθο της  οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Αναμενόμενο, λοιπόν, είναι και το ενδιαφέρον αλλά και η αγωνία με την οποία η Κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Εσωτερικών, προσεγγίζει το όλο θέμα, σε μία προσπάθεια να βρεθούν άμεσες και ριζικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο γενικότερα. Απώτερος σκοπός, βέβαια, δεν είναι άλλος από την ώθηση στην οικονομία με αναπτυξιακά έργα τα οποία θα δώσουν τις απαιτούμενες ανάσες στον τόπο και το λαό μας.

Το Υπουργείο Εσωτερικών αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία τα θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες του συγκεκριμένου τομέα, αφού η αγορά γης και ακινήτων αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια κλασσική μορφή επένδυσης. Να τονίσω, αν χρειάζεται, την τεράστια σημασία που έχουν για τον τόπο μας, ιδιαίτερα αυτόν τον καιρό, οι όποιες επενδύσεις.

Ευελπιστούμε ότι οι σημαντικές αλλαγές στις κτηματολογικές και πολεοδομικές νομοθεσίες, καθώς και όλες οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που προώθησε η Κυβέρνηση βάσει των διατάξεων του Μνημονίου Συναντίληψης, θα λύσουν μ’ ένα ριζικό τρόπο τις παθογένειες του παρελθόντος. Στόχος είναι όχι μόνο να προστατέψουμε και να κατοχυρώσουμε τους αγοραστές ακινήτων, αλλά και να συμβάλουμε στην αποκατάσταση του καλού ονόματος της κτηματαγοράς της Κύπρου στο εξωτερικό.

 Η προώθηση και υιοθέτηση καινοτόμων ρυθμίσεων στο νομικό πλαίσιο που διέπει την αδειοδότηση έργων ανάπτυξης και την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας για ακίνητα σε οικοδομές, στοχεύει στην προσέλκυση και ξένων επενδύσεων, με άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου.

Υιοθετώντας νέες, απλοποιημένες και συνοπτικές διαδικασίες, δίνουμε λύσεις στους ιδιοκτήτες υφιστάμενων οικοδομών και αναπτύξεων που παρουσιάζουν προβλήματα, σε ό,τι αφορά την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας. Απώτερος στόχος μας είναι, μέσω των νομοθετικών αυτών ρυθμίσεων, να επιλύσουμε τα προβλήματα που επηρεάζουν σημαντικό αριθμό αγοραστών ακινήτων, προσφέροντας σε κάθε αγοραστή, Κύπριο, Ευρωπαίο πολίτη ή άλλους επενδυτές, ασφάλεια, προοπτικές, ποιότητα υπηρεσιών, αποτελεσματική εξυπηρέτηση και πληροφόρηση.

Πέραν όμως, των νομοθετικών τροποποιήσεων, το Υπουργείο Εσωτερικών και η Κυβέρνηση, έχουν πρόσφατα υιοθετήσει σημαντικά μέτρα πολιτικής σε ό,τι αφορά στην αναθεώρηση των κριτηρίων για κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση επενδυτών στο νησί. Ενεργήσαμε πιστεύω με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, για να αξιοποιήσουμε άμεσα τη δυναμική οικονομικών προοπτικών που διαγνώσαμε, με τη συμβολή πολλών προσώπων, φορέων και οργανωμένων συνόλων που ασχολούνται με την ανάπτυξη και εμπορία ακινήτων.

Εξίσου σημαντική θεωρώ και τη δική σας συμβολή στο έργο αυτό, σε μια συλλογική προσπάθεια εντοπισμού και επίλυσης προβλημάτων, για ακόμα πιο παραγωγικά και θετικά αποτελέσματα. Δίδεται μεγάλη σημασία στη διευκόλυνση παροχής υπηρεσιών, το γρήγορο σχεδιασμό και την προώθηση μεγάλων αναπτύξεων του ιδιωτικού τομέα, ώστε να προκύψουν νέες θέσεις εργασίας και να υπάρξει ανάκαμψη στις επενδύσεις, που είναι θετικοί παράγοντες για την αγορά ακινήτων.

Ακόμη ένα έργο το οποίο ολοκληρώθηκε με τη συμβολή διαφόρων Τμημάτων του Υπουργείου Εσωτερικών και είναι βεβαίως άξιο αναφοράς, είναι το έργο που αφορά τη νέα Γενική Εκτίμηση της Κύπρου σε τιμές 01.01.2013 το οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα, παρά τα εμπόδια τα οποία φάνταζαν ανυπέρβλητα. Έγινε μία τεράστια προσπάθεια η οποία ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από ένα χρόνο, όπως ήταν δηλαδή και οι διατάξεις του Μνημονίου Συναντίληψης και αφορά ένα πολύπλοκο έργο, το οποίο στοχεύει να διορθώσει τις όποιες στρεβλώσεις δημιουργήθηκαν μεταξύ του σήμερα και της τελευταίας φοράς που διεξήχθη Γενική Εκτίμηση, δηλαδή το 1980.

Σημειώνω ότι, παρά την παρατεταμένη κρίση που βιώνει η αγορά, η Κύπρος εξακολουθεί να προσφέρει ένα σταθερά ψηλό και ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον και ένα άριστο δίκτυο υπηρεσιών, που την καθιστούν σημαντικό οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Θεωρώ αναγκαίο να υπογραμμίσω πως, δυστυχώς, η καλή φήμη της Κύπρου ως προορισμός για επενδύσεις στα ακίνητα έχει επηρεαστεί αρνητικά τα τελευταία χρόνια από κάκιστες πρακτικές προσώπων και επιχειρήσεων, που σε πολλές περιπτώσεις άφησαν τη Δημοκρατία εκτεθειμένη στους ξένους επενδυτές. Πιστεύω ακράδαντα πως η Ομοσπονδία σας μπορεί και πρέπει να ενεργοποιηθεί, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, για την αποκατάσταση του ονόματος της κυπριακής αγοράς.

Κλείνοντας, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της Συνέλευσής σας και επαναλαμβάνω με έμφαση πως, οι προσπάθειες όλων μας θα εξακολουθήσουν να είναι συνεχείς, με σταθερό και διαρκή στόχο την επανεκκίνηση της ανάπτυξης της οικονομίας.
     
Σας ευχαριστώ.

________________