24/10/14

Ανακοίνωση για τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τον Ειδικό του Σύμβουλο για την Κύπρο – 23/10/2014



Ανακοίνωση για τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα
 με τον Ειδικό του Σύμβουλο για την Κύπρο – 23/10/2014


Ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε σήμερα με τον Ειδικό του Σύμβουλο για την Κύπρο Espen Barth Eide. Ο κ. Eide τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο και τη γύρω περιοχή.

Ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε ανησυχία για τις εντάσεις που έχουν προκύψει σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες και για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων. Τόνισε την ανάγκη όπως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αποκλιμακώσουν την κατάσταση έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω αστάθεια σε μία ήδη ασταθή περιοχή.

Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε την ανάγκη όπως τα μέρη στην Κύπρο επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς καθυστέρηση. Κάλεσε δε τις χώρες της περιοχής να συμβάλουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος για παραγωγικές συνομιλίες. Σημείωσε ότι, όπως έχουν δηλώσει οι δύο ηγέτες, οι δύο κοινότητες δεν μπορούν να διαιωνίζουν το στάτους κβο, ιδιαίτερα υπό το φως της επιδείνωσης του περιφερειακού πλαισίου.

Ενόψει των επισκέψεων του Ειδικού Συμβούλου στην Κύπρο, καθώς και στην Τουρκία και την Ελλάδα, ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε την ελπίδα πως όλοι οι εμπλεκόμενοι θα εργαστούν εποικοδομητικά μαζί με τον κ. Eide για να ξεπεραστούν γρήγορα οι παρούσες δυσκολίες.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας υπενθύμισε τη δέσμευση που ανέλαβαν οι δύο ηγέτες τον Σεπτέμβριο για επιτάχυνση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

________________
24 Οκτωβρίου 2014