27/9/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σε δείπνο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής – Τιμήθηκε η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σε δείπνο
της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής –
Τιμήθηκε η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέστη χθες βράδυ σε δείπνο που οργάνωσε η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής στη Νέα Υόρκη στην διάρκεια του οποίου τιμήθηκε η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή ( AJC) για τη σταθερή στήριξη την οποία προσφέρει σε όλα τα σημαντικά θέματα της Ομογένειας της Αμερικής και ιδιαίτερα προς τον αγώνα για το τερματισμό της κατοχής στη Κύπρο και για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του συνεχάρη την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής για το έργο της στη διατήρηση και προώθηση της ιστορίας και πολιτισμού της Κύπρου στις ΗΠΑ, για την ενίσχυση των στενών δεσμών της παροικίας με την Κύπρο και εξέφρασε ευχαριστίες για τους αγώνες που καταβάλλει για προώθηση της δίκαιης υπόθεσης της Κύπρου για επανένωση και ειρήνη στο νησί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε επίσης εγκάρδια συγχαρητήρια και ευχαριστίες προς τους τιμωμένους , την Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή, εις ένδειξη της σταθερής της αλληλεγγύης της προς τη Κύπρο και τον Ελληνισμό. Το AJC είπε, με τη σημαντική του επιρροή στα παγκόσμια δρώμενα και στην αμερικανική πολιτική, έχει σταθερά και ακούραστα υποστηρίξει την πλήρη αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών του κυπριακού λαού και τη δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Αναφερόμενος στις σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι αυτές πρόσφατα έχουν ποιοτικά αναβαθμιστεί με τις επαφές και ανταλλαγές να έχουν εντατικοποιηθεί. Η Κύπρος, τόνισε, έχει τη βούληση και είναι έτοιμη να εργαστεί για περαιτέρω διεύρυνση της σχέσης της με το Ισραήλ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε επίσης ευχαριστίες προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, ο οποίος είπε στηρίζει ηθικά και υλικά την Κύπρο και προωθεί το θέμα της Κύπρου μέσα από τις διασυνδέσεις και γνωριμίες του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ευχαρίστησε επίσης την AHEPA και όλες τις ομογενειακές οργανώσεις για τη συμπαράσταση και τον αγώνα τους προκειμένου η Κύπρος να απαλλαγεί από τα στρατεύματα κατοχής και να επανενωθεί. (Βλέπετε επίσης σχετικό σημερινό ανακοινωθέν Αρ.1, 27/9/2014).

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, κ. Κώστας Τσέντας, στην ομιλία του ευχαρίστησε τους ομογενείς και τα σωματεία τους μέσα από τα οποία δίνουν αγώνα για τη Κύπρο και το εθνικό θέμα, για τη διατήρηση της γλώσσας, του πολιτισμού και της ιστορίας. Αναφέρθηκε στις επιτυχίες στο Κογκρέσο και στη Γερουσία, στους πολλούς φίλους και υποστηρικτές Γερουσιαστές και Βουλευτές, στις βελτιωμένες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών και σημείωσε ότι χωρίς τη συμβολή της Ομογένειας αυτά δεν θα ήταν εφικτά. Εξήρε επίσης την Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή και τον Εκτελεστικό Διευθυντή της David Harris για την προσφορά τους στην προώθηση των ιδεωδών της δημοκρατίας και θεμελιωδών ελευθεριών και για την υποστήριξη των δικαίων της Κύπρου και του Ελληνισμού στην Αμερική.

Ο κ. Τσέντας ανακοίνωσε, επίσης, απόφαση της Κυπριακής Ομοσπονδίας όπως ιδρύσει ταμείο για δύο υποτροφίες εις μνήμη της Πόπης Μαυρογιάννη και του Θεόδωρου Σπυρόπουλου δύο ανθρώπων με ξεχωριστή θέση στη καρδιά της Ομογένειας που απεβίωσαν πρόσφατα.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ αναφέρθηκε στη εξαίρετη συνεργασία της Ομογένειας με το AJC και εξέφρασε τη χαρά του που η Ομοσπονδία επέλεξε να τιμήσει την Οργάνωση αυτή που για πάρα πολλά χρόνια στέκει στο πλευρό της Κύπρου και της Ελλάδας. Αναφέρθηκε επίσης στον επαναπροσδιορισμό της σχέσης Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και σημείωσε ότι θα πρέπει η σχέση αυτή να ενδυναμωθεί περαιτέρω. Ο πάλαι ποτέ αξιόπιστος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών η Τουρκία - είπε- άρχισε να χάνει την αξιοπιστία της και τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα και η στιγμή για την Κύπρο και το Ισραήλ, δύο δημοκρατίες στην περιοχή, να αναδείξουν ότι αυτές μπορούν να είναι οι αληθινοί σύμμαχοι στην Μέση Ανατολή. Μιλώντας για το Κυπριακό, υπογράμμισε ότι για 40 χρόνια η ομογένεια συμπαραστέκεται στο κυπριακό λαό στον αγώνα για ελευθερία και θα συνεχίσει τον αγώνα αυτό μέχρι το ταξίδι για την ελευθερία φθάσει μέχρι τη Κερύνεια.

Ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας μετέφερε τις ευχές του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Αντιπροέδρου και Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου και τα συγχαρητήρια τους προς το AJC για την άξια απονομή του βραβείου καθώς επίσης και μήνυμα φιλίας και εκτίμησης προς τη Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και τους φίλους της Εβραϊκής κοινότητας Αμερικής. Αναφερόμενος στη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ τόνισε ότι με την επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή της Μεσογείου η Ελλάδα, Η Κύπρος και το Ισραήλ παραμένουν πυλώνες σταθερότητας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς της Κύπρου με την Εβραϊκή κοινότητα και σημείωσε ότι υπάρχει η ευκαιρία για τα κράτη της Κύπρου και του Ισραήλ να προχωρήσουν μαζί, όχι μόνο για σκοπούς συνεργασίας αλλά και για σκοπούς ασφάλειας. Ευχήθηκε επίσης ο κ. Δημήτριος σύντομα το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου να «καταστεί αναπόσπαστο μέρος ενός αναπόσπαστου νησιού»

Ακολούθησε η απονομή του βραβείου στην Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή, το οποίο παρέλαβε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της David Harris και μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου.

Λαμβάνοντας το βραβείο ο κ.Harris ευχαρίστησε τη Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής για τη τιμή που τους έκανε και επισήμανε ότι το AJC βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου και της Ομογένειας. Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κασουλίδη για την οικοδόμηση της συνεργασίας με το Ισραήλ με στόχο μια Ανατολική Μεσόγειο συνεργασίας και όχι σύγκρουσης. Αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε ότι όπως ο Εβραϊκός λαός μετά την έξοδο από την Αίγυπτο περιφερόταν για 40 χρόνια αλλά δεν έχασε τη πίστη του και τελικά επέστρεψε, το ίδιο και ο Κυπριακός λαός κρατώντας τη πίστη και με αντοχή θα επιστρέψει. Εμείς, είπε, θα είμαστε μαζί σας.
Στο δείπνο παρέστησαν επίσης, η σύζυγος του Προέδρου Αναστασιάδη κ. Α. Αναστασιάδη, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ι. Κασουλίδης , ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ν. Χριστοδουλίδης, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον κ. Γ. Σιακαλλής, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης κ. Ν. Αιμιλίου, οι Γενικοί Πρόξενοι Κύπρου και Ελλάδας κ.κ. Φιλίππου και Ηλιόπουλος, Ελληνοαμερικανοί πολιτικοί, Πρόεδροι σωματείων και οργανώσεων, μέλη του διπλωματικού σώματος Ελλάδας και Κύπρου, ομογενείς και μέλη της Εβραϊκής κοινότητας Αμερικής και του AJC.

______________